2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Negyven éves az Altair 8800 számítógép

Negyven évvel ezelőtt, 1975 januárjában mutatták be az Intel 8080 processzorán alapuló Altair 8800 számítógépet.

[ ÚJ TESZT ]

Felépítés, hardver

Az Altair 8800 első ránézésre nem igazán tűnik számítógépnek (másodikra sem), inkább néz ki valamiféle mérőműszernek, esetleg egy nagyra nőtt routernek a sok előlapi LED miatt. Hátulján is hiába keresnénk a megszokott csatlakozókat, nem fogunk ott találni semmit se.


Az Altair leszerelt fedéllel, hátulról nézve. (forrás: http://tkc8800.com/page/MITS-Altair-8800)

A ház fedelét leemelve elénk tárul a gép belső szerkezete. Az előlap mögött találunk egy NYÁK-ot, erre vannak szerelve az előlapi kapcsolók és LED-ek. A ház alján pedig egy alaplap van, négy darab élcsatlakozóval, amibe bővítőkártyák helyezhetők.

A gépbe maximum négy alaplap fér el, összesen 16 foglalattal. Magán az alaplapon nincs is semmilyen áramköri alkatrész: csak a foglalatok, és azok összeköttetései. Az Altair által megvalósított buszrendszer az S-100 nevet kapta, ami később de-facto szabvánnyá vált a mikroszámítógépek világában.

Az alap-konfiguráció két bővítőkártyát tartalmazott: egy processzor-kártyát egy 2MHz-es Intel 8080-nal, és egy 1kB-os RAM-kártyát, amiben csak 256 bájtnyi memória volt telepítve. A memória 64kB-ig bővíthető volt (16 bites volt a címbusz).


Processzor-kártya Intel 8080-nal (forrás: http://www.classiccmp.org/dunfield/)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.