2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Negyven éves az Altair BASIC - a Microsoft első terméke

1975 tavaszán, pár hónappal az Altair 8800 számítógép megjelenése után, a Microsoft piacra dobta első szoftverét, egy BASIC értelmezőt.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Negyven évvel ezelőtt, 1975 januárjában a Popular Electronics magazin bemutatta az Altair 8800 típusú számítógépet (a gépről egy korábbi logout-os cikkemben itt olvashatsz). A számítógépben az Intel 8080-as processzora volt, alapkiépítésben 256 byte RAM-ot tartalmazott, mindezt kb. 400$-ért árulták. Szoftver viszont nem volt hozzá...


Az Altair 8800

1974 telén Paul Allen, egy 21 éves, nagy szakállú, hosszú hajú fickó, hetek óta próbálta meggyőzni barátját, hogy hagyja ott az egyetemet, és alapítsanak együtt egy szoftvercéget. A két évvel fiatalabb srác azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, és folytatta tanulmányait a Harvardon. Az illetőt Bill Gates-nek hívták.


Bill Gates és Paul Allen

1975 januárjában aztán megjelent a Popular Electronics, címlapján az Altair 8800-zal. Allen felismerte a gép jelentőségét, tudta, hogy erre vártak eddig – egy olcsó számítógép, szoftver nélkül. Az egész éjszakát átbeszélték. Másnap felhívták Ed Roberts-et, a MITS főnökét, és blöfföltek: "We have a BASIC" – "Van egy BASIC-ünk", mondták. Miután Roberts már tucatjával kapott naponta hasonló hívásokat, rutinosan szerelte le a fiúkat: "Aki először mutat egy működő BASIC-et, azé a szerződés".

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • CHIP-8 – játék-engine 1977-ből

    Az RCA COSMAC VIP számítógép és a CHIP-8 nyelv bemutatója, amely még csaknem 40 év múltán is él.

  • Tévedés, hogy az M2M modern hóbort

    Sokan nem értik, miért van szükség okoseszközökre, mi ez a felhajtás az IoT körül. Az igazság az, hogy a történet korábban kezdődött, mint ahogy legtöbb olvasónk született.

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.