2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Mozilla Firefox és a DRM

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Mozilla bejelentette, hogy böngészője elterjedtségének csökkenését megakadályozandó a jövőben támogatni fogják a DRM védett tartalmakat.

[ ÚJ TESZT ]

Ami történik

Még tavaly az akkor még nem CEO-nak kinevezett Brendan Eich ezt nyilatkozta:

"We see DRM in general as profoundly hostile to all three of: users, open source software, and browser vendors who aren’t also DRM vendors."

Azaz a DRM-et úgy általában mélyen ellenségesnek látják mind a felhasználók, a nyílt forrású szoftverek és a böngészőfejlesztők, akik egyben nem DRM-szállítók számára is.
Ezzel szemben a jelenlegi helyzet:

"This [implementing DRM in Firefox] is a difficult and uncomfortable step for us given our vision of a completely open Web, but it also gives us the opportunity to actually shape the DRM space and be an advocate for our users and their rights in this debate."

Vagyis a DRM implementálása nehéz és nem kényelmes lépés számukra tekintve a teljesen nyílt webről alkotott képüket, de egyúttal megadja nekik a lehetőséget, hogy ténylegesen formálhassák a DRM használatát és a felhasználók és jogaik támogatói lehessenek.

Bryan Lunduke további kérdésére elmondták:

"denying users access to content would drive them away from Firefox to other browsers and reduce our ability to advocate for openness across the whole Web."

Vagyis megtagadva a felhasználóktól a tartalmakhoz való hozzáférést ők elterelődnének a Firefox használatától más böngészők irányába, ezzel csökkentve a Mozilla azon képességét hogy támogassák a nyíltságot az egész webre kiterjedően.

Állításuk szerint azonban ez csak egy lehetőség lesz és nem kényszer, továbbá a felhasználók védelmét tekintik elsődlegesnek.

We have designed mechanisms to protect the user as much as possible. We do not view this work as fixing the core problems with DRM. We do however view this design as a step forward from DRM implementations that are unchecked in their scope. For example:

"- Each person will be able to decide whether to activate the DRM implementation or to leave it off and not watch DRM-controlled content.

- We have surrounded the closed-source portion with an open-source wrapper. This allows us to monitor and better understand the scope of activities of the closed-source code."

Vagyis

Terveztek mechanizmusokat a felhasználók védelmében amennyire az lehetséges. Nem úgy tekintenek erre a munkára, mint a DRM magjának problémáinak megoldására. Úgy tekintenek viszont erre a tervezésre, mint egy lépésre előre az ellenőrizetlen tevékenységi körű DRM implementációktól.

Például:
- Minden személy eldöntheti majd, hogy bekapcsolja-e a DRM implementációt vagy kikapcsolva hagyja és nem néz DRM védett tartalmakat
- Körbevették a zárt forrású részt egy nyílt forrású csomagolással. Ezzel képessé váltak a zárt forrású kód tevékenységi körének monitorozására és jobb megértésére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.