2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Moto X4 – az elődök árnyékából kilépve

A Lenovo tulajdonában álló Motorola úgy döntött, hogy nem hagyja veszni az X szériát, és elkészíti a 4. Moto X-et.

[ ÚJ TESZT ]

Specifikációk, akkumulátor, összegzés

Specifikációk:

4G-t tudja a készülék, manapság fura is lenne, ha nem. CAT 12-es és 13-as, azaz 600 Mbps letöltési és 150 Mbps feltöltési sebességet is elérhetünk optimális esetben. A dual SIM-es verzió nem duál aktív, hanem csak dual standby-ra képes, azaz ha hívást kezdeményezünk vagy fogadunk az egyik kártyán, akkor a nem használt kártya lelép a hálózatról. A készülék nano SIM kártyákat kezel, és csak az első foglalatban érhető el a 4G. Telefonáláskor tisztán, érthetően hallanak és hallhatók a beszélgetések, köszönhetően a három mikrofon és aktív zajszűrés kombinációjának. Az antenna jelerőséggel nincs gond, ebben általában jól teljesítenek a Motorola készülékei.


[GPS és szenzorok]

Bluetooth® 5.0 BR/EDR + BLE technológiát találhatunk a készülékben. A készülék a Qualcomm® aptX™ kodek (classic, HD) és Aqstic™ audio technológiáját használja. A Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac szabványú, kétcsatornás, Direct, hotspot, Miracast és a korábban említett Passpoint támogatással rendelkezik. GPS, GLONASS és Galileo műholdak jelei alapján képes a gyors pozicionálásra. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es sebességre képes, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp van, infra nincs, valamint orientációs szenzort és barométert sem találunk. A rendszer maga 16 GB-ot elfoglal a tárhelyből, így első indításkor a 64 gigabyte-ból 47,5 GB érhető el. Átlagos memóriahasználatra 2,7 GB-ot ír a rendszer a 4-ből.

Akkumulátor:

A készülék 3000 mAh teljesítményű akkumulátort kapott, amit a hagyományos módon tudunk csak tölteni. Sajnos kimaradt a vezeték nélküli töltés. Üzemidő tekintetében nem teljesít rosszul. 1 nap – kerek 24 óra alatt 2 SIM-mel a telefonálási idő 45 perc volt. Mellette összesen 6 óra 18 perc lett a kijelzőidő, amiben a navigáció ment kereken 1 órát, közben Bluetooth-on kapcsolódott a Roidmihez a kocsiban és küldte át a zenét, telepítettem 2-3 gigabyte-nyi játékot, majd bő 30 perc játék, 1 óra MinDigTV HD teszt automata fényerőn, 1-2 kép készítése, Chrome, YouTube, Simple Pro, Hangouts használata. 1,5 - 2 napos üzemidőkre számíthatunk átlagos felhasználással.


akkumulátor statisztika

Összegzés:

A Moto X⁴ egy nagyon jól átgondolt, megbízható, valóban minőségi, remek középkategóriás készülék lett. Hasonló szellemben született, mint anno az 1. generációs X, és ezúttal egy remekül összerakott telefont sikerült piacra dobniuk a Motorola tervező- és szoftvermérnökeinek még a kezelhető méretű kategóriában. A szoftver optimalizációja remek, a telefon nincs feleslegesen túltolva extra appokkal, vagy saját kezelőfelülettel, a frissítések üteme rendben van. A kameraszoftverre is elkezdtek végre jobban odafigyelni, remélhetőleg ezt a szokásukat a későbbi modellben is megtartják majd.


[1. és a 4. generáció]

Ami kicsit fájó pont, hogy immár az X⁴-et se kerülte el a manapság megfigyelhető drágulási hullám. A 3/32 GB-os verzióért 399 (124e Ft), míg a 4/64 GB-os verzióért 449 eurót (140e Ft) kell a pénztáraknál hagynunk. Ha így nézzük, akkor az alapverzióból vehetünk kettőt egy Pixel 2 árából. Ha viszont azt nézem, hogy menyibe került indulóáron hivatalosan a Samsung Galaxy A5 2017 (130 ezer Ft), akkor megállapítható, hogy a készülék árazása hozza a felső-középkategóriás átlagot és egyáltalán nincs elszállva.

De nem lehetek elfogult és nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy túl lassan dobták a piacra a készüléket, hiszen jobban utánanézve a kártyafüggetlen telefonok piacán, ebből az összegből simán lehet korábbi csúcsmodellt (Galaxy S7) vagy ezévi csúcshardverrel szerelt készüléket is venni (Mi6, OP5). Ha egy kicsit kipótoljuk, akkor pedig már nincs messze egy Htc U11 sem.

A magam részéről a Moto X⁴

ui.: kicsit szétnézve az interneten 2 év gyártói garanciával 120 ezer forintért november 1.-től megvásárolható a 4/64-es verzió ajándék Motorola Max Pulse Red fülhallgatóval.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.