2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Moto X4 – az elődök árnyékából kilépve

A Lenovo tulajdonában álló Motorola úgy döntött, hogy nem hagyja veszni az X szériát, és elkészíti a 4. Moto X-et.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, UI

A telefon hardveres szempontból a Qualcomm teljesen újnak számító 8 magos 2.2 GHz-es Cortex-A53-as Snapdragon 630-as processzorát kapta. 3 vagy 4 GB memóriával, még Nougat 7.1.1 rendszerrel jelent meg, de az ígéretek szerint hamarosan elérhető lesz az Oreo 8.0 rendszerfrissítés. A nálam lévő modell az erősebb 4/64-es változat. Elvileg Európa döntő részén, így majd nálunk Magyarországon is a 3/32-es kiszerelést lehet a későbbiek során megvásárolni.


[teszteredmények]

Ha megnézzük az AnTuTu eredményeket, akkor azt látjuk, hogy a 630-as chip nem sokkal erősebb, mint a 625/626-os páros. Mindennapi felhasználás során tényleg minimális a különbség, hiszen azokat a processzorokat is eléggé jól sikerült eltalálni. Ahol azonban érezhető javulás, az a grafikus gyorsító, hiszen a processzor mellé társított Adreno 508-as GPU elvileg 30 százalékkal gyorsabb grafikus rendelést és színhűbb megjelenítést tesz lehetővé a korábbi 506-oshoz képest. Szerintem átlagos felhasználóként ma a közel gyári Android rendszer 4 GB RAM-mal és 64 gigabyte tárhellyel 1-2 évig még elegendő lesz. A készülék nem laggol, nincs sehol belassulás, az alkalmazások megnyitása gyorsan történik.

Ahogy a Z2 Play esetében, úgy most is kipróbáltam maximum grafikára állítva az Asphalt Xtreme-t, a MARVEL Contest of Champions-t és a Modern Combat 5-öt. A játék közben képkocka-eldobálást, belassulást itt azonban már nem tapasztaltam. Egy Snapdragon 821, illetve 835-ös processzorhoz képest a játékok betöltésekor lassabb lesz ugyan a készülék, de bőven az „élvezhető minőség” tartományain belül futnak a játékok. Egyhuzamban harminc-harmincöt perc játék alatt a hátoldalon alig volt érezhető langyosodás. A 630-os Snapdragon chip itt is 14 nanométeres gyártási technológiával készült, mint a korábbi modellek.


[eszköz infók]

A készüléken kibontáskor egy kis mértékben módosított gyári 7.1.1-es Android rendszert találhatunk augusztusi security patch-csel. Október 26.-án jelzett a készülék, hogy van elérhető frissítés, ami tartalmazza a szeptemberi biztonsági frissítést és stabilitásnövelő javításokat is. A rendszer kiegészül a szokásos gesztus- és hangvezérlést lehetővé tevő Moto alkalmazással, és gyárilag installálva van a Microsoft Outlook, valamint a LinkedIn is. Korábban a Microsoft és a Lenovo kötött egy megállapodást, amelynek értelmében egyes, meghatározott Microsoft-appokat – főként Word, Excel – előre telepítenek a Lenovo készülékeire. Ennek köszönhető ez a 2 extra app is.

Eddig az általam használt telefonoknál még nem találkoztam vele, de a Beállítások – Wi-Fi – Speciális Wi-Fi beállításoknál elérhető a Passpoint funkció is. Mire tudjuk használni? – jelenleg Magyarországon nem sok mindenre. A lényegét tekintve a WiFi Szövetség – WiFi Alliance – 2012-ben kezdte el a Passpoint technológia kifejlesztését. A WiFi Passpoint-nak köszönhetően a felhasználók úgy „barangolhatnak” a WiFi hotspotok között, hogy nincs szükségük újbóli bejelentkezésre, ha egyik hotspot hatóköréből egy másikéba érnek át. A megoldásnak köszönhetően a barangolások alkalmával – például utazás közben – csak kis időre, vagy még kis időre sem szakad meg az internetkapcsolat, amennyiben a hotspotok között megfelelő átfedés van, azaz nincs jelentősebb holttér, ahol egyik WiFi hotspot jele sem fogható. A technológia alkalmazásakor elérhetőek maradnak a szokásos biztonsági szolgáltatások, illetve a DHCP szolgáltatás is. forrás

A Moto X⁴-nél van más érdekesség is, ez pedig a „wireless sound system" azaz a vezeték nélküli hangrendszer, amivel egyszerre maximum 4 db vezeték nélküli Bluetooth® hangszóró kezelése válik lehetővé a jobb sztereó hangzásért. Azonban ha a készülék 2.4 GHz-es WiFi hálózatra csatlakozik, akkor csak 1 Bluetooth® hangszóróhoz csatlakozhat.


[passpoint, wireless sound system]

A Moto alkalmazás kapott 1-2 új funkciót is a korábbiakhoz képest, és megjelent az új Moto Key opció is. A teljes hangvezérlés magyar nyelven változatlanul nem érhető el most sem. Azonban immár 3 hangasszisztenst is használhatunk, hiszen a Motorola féle Google's Voice Search API-t használó "Show Me" és a Google asszisztens mellett elérhető német és angol nyelven az Amazon-féle Alexa is, azonban jelenleg csak Amerikában, Angliában és Németországban.


[moto app]

A Moto Key segítségével ujjlenyomat-azonosítással hozzáférhetsz a jelszóval védett kedvenc weblapjaidhoz a telefonodon vagy laptopodon, így búcsút mondhatsz a jelszavak megjegyzésének. Ehhez szükséges Bluetooth® 2.1 kapcsolat a számítógépeden és legalább Windows 7-es operációs rendszer, amire fel kell telepíteni a Moto Key programot és Google Chrome-hoz szükséges a Moto Key kiegészítő letöltése is.


[moto key]

A Moto-kijelzőnél egy kör formában látható az akkumulátor-kijelzés kék jelzőcsíkja, ami körülöleli az akkumulátor százalékos kijelzését, az időt és a dátumot. A kijelző feloldása nélkül azonnal lehet válaszolni a bejövő értesítésekre, üzenetekre is. Ez hasznos funkció, hiszen a korábbi Motorola-féle kijelző megoldásoknál (Active dispaly, Moito display) ilyenkor mindig fel kellett oldani a telefont és csak utána lehetett az appból válaszolni. SMS-nél, Hangouts-nál kiválóan működik, de a komplexebb szövegeknél, mint például egy e-mailre történő válaszadáskor fel szükséges oldani a kijelzőt, hiszen a bejövő tartalom megjelenítése nem lehetséges. Elérhető az éjszakai káros kék fény szűrése is és új funkcióként immár 3 ujjal rábökve a kijelzőre is készíthető képernyőmentés a szokásos hangerő le + bekapcsoló gomb kombinációja mellett.


[moto képernyőmentés]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.