2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy elfuserált hűtési kísérlet 2.rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! Egy elfuserált hűtési kísérlet hóval megoldásom tovább fejlsztettem, hogy is lehetne egy...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!
Egy elfuserált hűtési kísérlet hóval megoldásom tovább fejlsztettem, hogy is lehetne egy extrém hűtést megoldani, azért így fogalmazok, mert rájöttem, hóval sokra nem megyek. Az sem megoldás, hogy a processzort közvetlenül hűtöm a „hűtőanyaggal” tehát először arra rá kellett eszkábálni valamit.
Habo2 fórumtársunk jött a segítségemre, és közös munkával egy rézcsövet szorítottunk a processzor magjára, a rézcső aljára pedig egy magyar 5ft-os érmét forrasztottunk hozzá, tehát az érme érintkezik közvetlenül a processzorral, majd az adja át a meleget a rézcsőnek, a rézcsőről pedig a hűtőfolyadék veszi át a hőt. Most még nem szeretném megnevezni konkrétan, nem akarom lelőni a „feelingjét” a dolognak.
A Rézcsövet átfúrtuk 2oldalt, hogy a leszorító fémet át tudjuk vezetni rajta, és hogy rá tudjuk fogatni a processzorra, a lefogató fém egy Pentium Pro processzor hűtő lefogatója volt.
Vizuális típusok megnézhetik a képen, hogy is néz ki a dolog!

nagyban

Látható a képen, hogy az előző próbálkozás maradványai is ott vannak a processzoron, ez azért van, mert az üveg száját képtelenség volt leszedni a processzorról, mert 2 komponensű ragasztóval ragasztottuk rá, tehát az üveg nagy részét levágtuk, az üveg szája szigeteléssel együtt a processzor részévé vált.
Következő művelet az volt, hogy egy másik üveget húzzunk rá a rézcsőre, továbbá hogy összefogassuk a régi üveg szájával, és a legfontosabb, hogy ne is szivárogjon

nagyban

nagyban

nagyban

...Majd jött a beszerelés. Most sikerült úgy kialakítani a „hűtést”, hogy ne kelljen az alaplapot az élére állítani. Első indítás előtti kép:

nagyban

Majd jöhet a „rendszer feltöltése”

nagyban

Ki találja ki, hogy mi van benne???
Neem, nem étolaj. Következő tipp?
Na jó, elárulom! Trafó olaj, de nem ám akárhogy! -10fokra lehűtve
Majd jöhet az első bekapcsolás, ééés nem sípol a gép, hogy túlmelegedne a rendszer, ez már jól kezdődik!
Viszont annyira ne örüljünk, mert amint adtam a gépnek egy kis plusz feszültséget, és egy kis plusz FSB-t már elvérzett a rendszer:

nagyban

Végeredmény:

Egy fokkal jobb lett a rendszer, mint a hóhűtés, mert alap órajelen elbírta a gépet így, végig 40-45fok volt a processzor hőmérséklete, de némi tuning hatására egyből megadta magát a megoldás.
Ezt a megoldást azoknak ajánlom, akik nem tuningolnak, és teljesen passzív hűtést akarnak.
Jaj Istenem miket beszélek én itt?! Nem, nem ajánlom senkinek, esetleg az olyan elvetemültek, mint én, azok kipróbálhatják, mert ez egy működő megoldás csak sajnos nem jó sok mindenre, viszont nagyon macerás
Viszont továbbfejleszteni ezt már érdemes, a lényeg hogy ne 5ft-os érintkezzen a processzor magjával

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.