2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Mijue M7: vegyes érzelmek...

Ha nem zavarnak a hibái, akkor jó vétel lehet, de ha még van 40 dollárod, akkor sokkal jobb telefont is találsz.

[ ÚJ TESZT ]

Rendszertesztelés, hardverjellemzők

Op. rendszer: Android Jelly Bean 4.2.2
Memória: Rom 4GB, Ram 1GB
Gpu:Mali-400 MP2, OpenGL ES 2.0
Processzor: MTK6582, Cortex A7 quad core, 4 x 1.3GHz
Hálózat: Független. Általában független telefonokat lehet rendelni Kínából.
Sáv: 2G: GSM 850/900/1800/1900MHz; 3G: WCDMA 850/2100MHz, 3G,2G jelerősség kiváló, hangminőségre senki nem panaszkodott
Sim kártya: kettő SIM kártyás: egy normál, egy mikro SIM foglalat. 3G/2G
Kijelző: 5.0 colos IPS kapacitív kijelző
Felbontás: 960 x 540 pixels, QHD
Rádió: Van, fülhallgató szükséges, RDS-es, jól működik, el lehet menteni az adókat és rögzíteni a felvételt
Memóriakártya kezelés: Igen, 32 GB-ig tesztelve
OTG: OTG funkciók, USB pendrive 32 GB-ig tesztelve
NFC: Nincs
Adatátvitel: USB, Wifi 802.11 b/g/n, Bluetooth (GPRS / HSPA + / HSDPA / HSUPA)
Kamera: Dual kamera, elöl 2 MP, hátul 5 MP, 270 °-os kép / autófókusz / arcfelismerés
GPS: A-GPS, átlagos idő alatt talál jeleket, 1-3 perc
Fényérzékelő: Igen
Proximity érzékelő: Igen
Gravitációs szenzor: Igen
Multi-Touch: Két pontos
Wireless Display: Igen
Wifi: Van, sajnos több áramot fogyaszt, mint átlagban, jelfoghatósága kiváló
Csengőhang típus: Polyphonic/MP3
Audio fájl formátumok: MP3/WAV/AMR/MID/OGG/MP4
Video fájl formátumok: MP4/3GP/AVI/MKV/MOV/FLV
Kép fájl formátumok: BMP / JPG / PNG / GIF
E-book formátum: TXT / CHM / UMD / PDF
Akkumulátor: 3.7 V, 2500mAh
Méret: 145 x 73 x 8 mm
Súly: 153 g akkumulátorral
------------------------------------------------
Részletesebb leírás itt:[link]
------------------------------------------------

A bekapcsolás után hamar felállt a rendszer, kis csipogás jelezte, hogy igencsak rég volt áram közelében a telefon. A "gyors indítást" ki is vettem a beállításokból, tapasztalatból tudom, hogy ez gondot szokott okozni, nem számít, ha 40 másodperccel tovább tart a bootolás. Mély sajnálatomra nincs benne értesítési LED, bár, ha van, akkor hamar meg lehet szokni a használatát.

A kijelző fényereje nagyon magas, simán lehet használni 35-40 %-on is, akár. Pixeleket nem fedeztem fel szabad szemmel, átlagos felhasználónak tökéletes. Betekintési szöge átlagos. Néha, mintha kicsit nehezebben érzékelné az érintést, még a képernyővédő fólia levétele után is, oda kell nyúlni határozottan, ritkább esetekben többször is. A hangszóró hangos, sőt talán túlságosan is, a hangok vége felé torzít.

Sajnos a további nyomkodásoknál este egy olyan szarvashibába botlottam, amit nem is akartam elsőre elhinni, azt hittem, hogy ilyen már nincs is. Vagy egy hibás készüléket kaptunk (bár kétlem), vagy egyszerűen a tervezők kihagyták a fizikai gombok világítását! Mivel semmivel nem tudtam életre kelteni, ezért hajlamos vagyok elhinni, hogy tényleg nincs benne. Leírást, utalást nem találtam hozzá. Nagy feketepont. Elég nehéz este úgy nyomkodni, hogy nem látjuk, bár gondolom, 1-2 hét elteltével megszokja az ember. Kis trükkel úgy oldottuk meg ezt a hibát, hogy estére bekapcsoltuk a Soft Key-t, vagyis a virtuális szoftveres gombokat, ezzel az alkalmazással: SoftKey Enabler Kis utánanézés után kiderítettem, hogy a Mijue M680-ban sincs. Most ezek vagy spórolni akartak telefononként 2 dollárt, vagy mint a svédeknél, szinte egész évben világos van, és ezért nem kell a key light.

Egynapi használat után, a wifi használata közben, többször elment a bejövő jel és utána a kimenő is. Ha viszont ki-, majd bekapcsoltuk a wifit, kb. egy percig ismét jó volt. Végleges megoldást úgy tudtunk rá eszközölni, hogy reseteltük a routert, új IP-címet kapott a telefon, azóta jó. Root nélkül érkezett a telefon, úgy látszik, lustulnak a kínai kollégák. Egy percet el is kellett gondolkoznom, hogy melyik módszerrel is kezdjem, de szerencsére az első ingyenes alkalmazás 30 másodperc alatt rootolta.

A sebessége olyan amilyenre számítottam, nem egy izomgép, de csinálja a dolgát megbízhatóan. Egy, talán komolyabb grafikájúnak mondott játékot is teszteltem vele, a Dead Trigger 2-t. Simán, akadásmentesen futott.

A GPS nagyjából tűrhető időn belül talált jeleket, Google Maps is ment szépen. Sygic ingyenes navigáció tesztelve városi utakon, gyors, pontos,real time. A gyári diktafon tisztán, hangosan vesz fel, kikapcsolt kijelzőnél is. Több launchert is teszteltem rajta, szépen, akadásmentesen fut rajta szinte mind. A Nova Launcher mellett maradtam mégis, kicsi, gyors, személyre szabható.

Tuningolni, állítgatni is bátran lehet. Nyugodtan telepíthető és szépen megy rajta az Xposed Framework, Gravity Box [JB]. Egyéb hasznos segédprogramokat is érdemes feltelepíteni rá, a gyorsabb, hatékonyabb rendszerfuttatás érdekében, mint például az Sd-booster (külső/belső SD-kártya gyorsító), a SetCPU (processzor beállító), valamint a Titanium Backup (egy tökéletes rendszermentő karbantartó mindenes). Természetesen, még jó pár ilyen hasznos alkalmazás létezik, ami gond nélkül fut a telefonon.

Tipp: bármilyen komolyabb rendszerváltoztatás előtt készítsünk biztonsági mentést a ROM-ról, például MTK Droid Tools-al. Kíváncsi voltam, hogy vajon a Mijue M7-hez készítettek e már valami custom romot, de sajnos nem találtam egyet sem, sem CWM recoveryt. Felkerestem hát Cappa72 barátomat, aki otthon van az MTK-s telefonok terén, és röpke fél óra alatt készített egy CWM Recovery-t a telefonra. A menüpontok le is lettek tesztelve, működik rendesen minden. A recoveryt a Mobileuncle MTK Tools alkalmazással tudjátok a legegyszerűbben flashelni. Mtk-s driverek letölthetők innen, recovery pedig innen.

A kamera - megmondom őszintén - meglepett. Fel voltam rá készülve, hogy piszok rossz, akadós képek, videók lesznek. Ehhez képest elfogadható, családi stb. eseményeknél simán lehet vele fényképezni, kamerázni. Jó, nem egy G2 vagy S5, de ezért a pénzért elmegy. Skype videóhívás tesztelése közben, az front kamera alacsony pixelszáma miatt, kicsit kockás a kép, de más gondot nem tapasztaltunk, rendben volt minden. A gyári szép fehér füles, azonkívül hogy az unokahúga elkunyerálta, másra sajnos nem nagyon volt jó. Nem szólt tisztán és recsegett.

Az éjszakai fényképezést, sajnos, el kell itt felejteni. Elég gyenge a vakuja, a legnagyobb jóindulattal is csak ezt tudom rá mondani. Legvégső esetben, mondjuk, ha elrabolnak, pincében jó vele világítani, de másra nagyon nem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.