2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Livolo érintésérzékeny falikapcsoló

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az okosodó iparközpontú világban nem nehéz hülyének érezni magunkat, lassan már csak a házunk nem okosabb nálunk. De most itt a megoldás!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztüzem, konklúzió

Tesztüzem

A beszerelés egyszerű: két csavarral kell kétoldalt középen rögzíteni a fémkeretet, amely az előlapi üvegpanel eltávolítása után lehetséges. Ha ez megvan, akkor egyszerűen, kézzel vissza kell helyezni a panelt, műanyag pöckök rögzítik a fémkeretet. Visszacsattintottuk a biztosítékot, és rögtön kigyulladt a két szolid fénygyűrű kék színnel, jelezve, hogy nincs bekapcsolva éppen semmi. Hátha valaki ránézésből nem tudja megállapítani a lámpákról. Mondjuk ahhoz elég hülyének kell lenni.

A távirányító csatlakoztatása rendkívül egyszerű feladat, 5 másodpercig nyomva kell tartani a távirányítani kívánt lámpa kapcsolóját, majd sípol egyet a kapcsoló, és várja a rádiójelet. A távirányítón ezután tetszőleges gombot megnyomva összeköti a két dolgot, és a távirányító azon kapcsolója onnantól kezdve a ki- és bekapcsológombja is a lámpának. Ugyanezt eljátszottam a másik lámpámra is, tökéletesen működött minden.

További szerencse, hogy nem infrajelet használ a kapcsoló, hanem rádiófrekvenciát, így nem szükséges tévétávirányító módjára kezelni, azaz a kapcsolóra irányítani. Bárhol nyomkodhatjuk, hatótávon belül kapcsolja a lámpákat. Egyetlen aprócska hátránya, hogy nem kifejezetten gyors két kapcsolás között. Ha egy lámpát felkapcsoltunk a távirányítóval, kell neki kb. 1,5-2 másodperc, mire megint kapcsolni fog valamit. Ez nyilvánvalóan csak akkor zavaró dolog, amikor az ember elsőnek próbálgatja, és úgy nyomkodja, mint az x gombot szokás a böngészőben, ha az ember melegpornó oldalra téved. Ne, nem úgy értettem. Most ne rám nézzetek.

Adja magát ez az egész. Értem én, hogy drága, és sokaknak fölösleges lehet, de ez annyira király, hogy ha így egy kicsit már megtetszett, élőben csak még jobban fog. 3 éves jótállás jár hozzá, ha itthonról vásároljátok, ami azért egész sok. Ha Kínából vennétek, max. 1-2 hónapig lenne, utána valószínűleg egyik webshop sem foglalkozna a vásárlói igényekkel. Legalábbis eddig nem túl jó a tapasztalatom az ilyesmivel.

Ennek ellenére először úgy voltam a dologgal, hogy kit érdekel, megveszem inkább kintről, mert olcsóbb. Azért gondoltam meg magam félig, mert rájöttem, hogy alig (kb. 2000 forint) van különbség a két ár között, és akkor már inkább itthoni garival kérem.

Konkrétan azt csináltam, hogy megrendeltem itthon a kapcsolót, és mivel nem tartozék hozzá a távirányító (hiába távirányítható verzió), ezért azt Kínából rendeltem meg kábé 1500 forintért (itthon 5 kiló, de nem tudom, hogy jött ki nekik). Dettó ugyanazt kaptam onnan is, mintha itthon vásárolnám meg.

Ez a kapcsoló kint most (Banggood árai szerint) 30 dolcsi, azaz durván 8500 forint, meg hozzá még 1500 a kapcsoló. Ugyanez a kör itthon azért pár ezressel több, de lebegjen a szemünk előtt a kulturált, magyar nyelvű kiszolgálás, információs pult, 3 év jótállás és a sokkal gyorsabb szállítás.

Lehet távirányítóból is érintésérzékeny fajtát venni, hogy tényleg ultra-giga-menő legyél, de azért ennyire nem voltam bevállalós. Amúgy elképesztően sok kütyüje van még a Livolonak. A kapcsolókon felül (ami lehet sima, érintésérzékeny, távirányítós és dimmelhető is, meg ezek mindenféle kombinációja), szerelődobozkák, dugaljak, mindenféle kiegészítő, további fali csatlakozók stb.

Ha valaki nem tudná, a dimmelhetőség fényerő-szabályozást jelent. Sajnos nem minden típusú kapcsolójukból létezik ilyen, de azért számos opció elérhető így is, még távirányítóból is van ilyenjük.

Egy dologra mindenhol felhívják a figyelmet az érintésérzékeny kapcsolóik esetében. Ha a rákötni kívánt lámpa (főleg LED esetén) 15 Wattnál (a magyar oldalon 3 W) kisebb teljesítményű, előfordulhat, hogy lekapcsolt állapotban gyakran felvillan. Megoldásként egy kis dobozkát kínálnak, amik be kell kötni a körbe, és minden a helyén lesz. Ez sajnos további felárat jelent (kintről egy ezres körül), ezért érdemes átgondolni, hova veszünk ilyen kapcsolót. Sajnos nem tudom, hogy ezt mi okozhatja, de ha valaki tudja, kommentben várom a segítséget.

Konklúzió

Mi legyen a mai konklúzió? Drága termékek, ez biztos. De azért valljuk be, annyira nem drágák, mint amennyire lehetnének. A legolcsóbb tapis egyes kapcsoló például 9,7 dollárért vagy 6500 forintért megkapható. A kintiekkel nem sokat beszéltem, a magyar supportról viszont tapasztalatból tudom, hogy jó.

Az külön meglepő, hogy a kapcsolók szerintem annyira elegánsak ezzel a letisztult dizájnnal, hogy Európában is simán terjeszthető lenne bárhol, senkinek nem kell szégyenkeznie ilyesmivel a lakásában. Természetesen jönnek sorban a konkurensek, akik itthonra ugyan nem törtek még be, de Kínából már rendelhetőek. Hosszabb távon ez szerintem nem fog mást eredményezni, mint jelentős árcsökkenéseket mindkét oldalon.

Érdemes amúgy csekkolni Banggoodon az értékeléseket, ami egyes kapcsolót néztem, 25 értékelésből 24 5 csillagos volt, egy 4. Ezt abszolút meg tudom erősíteni, tökéletesen elégedett vagyok. Ritkán tudom elmondani ezt kínai cuccok esetében, de most az egyszer tényleg pontosan azt kaptam, mint amit a mindenkori Description írt.

Köszönöm a figyelmet.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.