2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Középkategóriás gépek tesztje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mire elég a középszer otthoni használathoz?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Üdvözlet mindenkinek!

Remélem, senki nem kap idegösszeomlást eme hosszú írás láttán, de nem bírtam magammal, muszáj volt ezt megcsinálnom.
Mindenekelőtt: több témában kértem itt tanácsot, kaptam is, nem keveset, ezért ezer köszönet!

Mielőtt tovább borzolnám a kedélyeket, szeretnék leszögezni valamit: EZ a teszt kettő olyan gépről készült, melyek 3 éve és most, talán a középmezőnyben foglaltak/foglalnak helyet. A teszt teljesen szubjektív, mivel én készítettem! :)
Ahogy az idő múlik, sem mi, sem a számítógépek nem lesznek fiatalabbak. Tehát a régi gép nem ma közepes, hanem 3 éve volt! A mostani meg ízlés kérdése, szerintem közepes, és ezt kizárólag a tesztek alapján mondom. Nálam az a belépő-szint, ahol a legrosszabb esetben integrált VGA van, esetleg egy passzív hűtésű low-end kártya, és fele ennyi a rendszermemória, és a 2011-ben megjelent játékok alacsony felbontáson is szaggatnak.

Három oka volt, hogy ez az írás megszületett. Elsőként az, hogy ígéretet tettem korábban az egyik topikban, miszerint letesztelem új alkatrészeimet, és erről részletes jelentést teszek. A másik, hogy jött néhány "lenéző" megjegyzés a Pentium G840 processzort illetően, le is "celeronozták" szegénykét...
Fontos: szó sincs sértődésről, ennél azért szerintem komolyabbak vagyunk mindannyian, akik ezt az oldalt látogatják! Végül, de nem utolsósorban pedig, hogy nagyon nagy űrt éreztem a sokféle oldalon és magazinokban fellelhető tesztekben. Ez pedig a középkategória.
Mert ez az írás mindenek előtt szeretne eloszlatni egy tévhitet. Mégpedig azt, hogy csak nagyon erős "vassal" lehet jól és élvezhetően játszani, filmet szerkeszteni...stb.

Magamról pár szó: bár időnként sokat kérdezek, de én is DX386-os géppel kezdtem, mint oly sokan. Elsőként megvettem a DOS 6.22 könyvet, ami nem semmi volt a maga nemében, és bár nagyon sokat tanultam belőle, de ölni lehetett vele, oly vastag volt... :)
Batch fájlt írtam, hogy mikor mi induljon el éppen, attól függően, hogy játszani, vagy zenét hallgatni, vagy filmet nézni akartam. (kódlapok, egér, dos 6.2 vagy win 3.1)
Utána jöttek a fokozatok: 486, Pentium 1, Pentium 3 900Mhz, Pentium 4 2,6 Ghz, majd a Pentium 4 Dual Core E5200, most meg a Pentium G840...
Ugyanez a VGA fronton is: S3 Savage, Riva TNT2-M64, Radeon 7500, Geforce FX5200, Geforce FX5600, Radeon 9600XT, Geforce 6600, Geforce 8800, és végül a mostani Geforce GTX550Ti.

A fenti alkatrészek között nyilván vannak jobb és gyengébb típusok, de ez már a múlté. Mint most is, úgy akkor is elsősorban a pénztárcám szabott keretet álmaimnak. Kár ezeken a csodálatos hardvereken vitázni... Hiszen ki emlékezik már arra, hogy a Celeron 600-ast 900Mhz-en járattuk?

Szóval, én értek mindenkit a modern hardverek ügyében, de saját véleményem szerint, ma EBBEN az országban azok vannak többen, akik NEM engedhetik meg maguknak a kíméletlen költekezést. Ami abból áll, hogy többen vannak azok, akiknek egyszerűen NINCS 30-40 ezer forintjuk egy alaplapra,
és ugyanennyiért processzorra, tápra, és egy 60 ezer forintba kerülő videokártyára. Meg kell válogatnunk az alkatrészeket, ésszerűen, figyelembe véve egy nagyon fontos mutatót, ez pedig az ÁR/TELJESÍTMÉNY!

A fentiek alapján kijelenthetem, hogy a Pentium G840 remek darab, a GTX 550Ti videokártya nemkülönben. A memóriák nem drágák, bár egy CL9-es, ámbár hűtőbordás memória miért kerül 3ezer forinttal többe, az rejtély, ezt még maga Jack Bauer sem tudná kinyomozni, ennél kevesebbért ráteszek én egy bordát, nem nagy dolog. (korábban már megtettem...)

Bár itt készséggel elismerem, hogy utólag jöttem rá az Nvidia turpisságára, mely a GDDR5 1024 Mbyte memória „feldarabolását” jelzi. Részlet egy korábbi leírásból, med1on és gabi123 billentyűzetéből:
„A GTX 550 Ti memóriái hat darab 32-bites csatornán csatlakoznak a GPU-hoz, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hat darab memóriachip alkalmazására van szükség. Az optimális kihasználtság és a terhelés egyenletes elosztása érdekében minden memóriavezérlőnél azonos méretű – esetünkben 128 MB-os - chipeket érdemes felhasználni. Könnyen kiszámolható, hogy így „csak” egy 768 MB-os kártya születne. Mivel az NVIDIA ragaszkodott az 1 GB-os értékhez, ezért vegyesen 128 MB-os és 256 MB-os chipeket alkalmazott. Utóbbi chipekhez csak egy memóriavezérlőn keresztül fér hozzá a GPU (a három helyett) így a sávszélesség a harmadára esett. Természetesen egészen addig nincs probléma, amíg a videomemória igény nem lépi át a „bűvös határt”, a 768 MB-ot. A kellemetlen meglepetések akkor kezdődnek, amikor a „maradék” 256 MB VRAM is felhasználásra kerül, mert a maga 32832 MB/s sávszélességével inkább egyfajta koloncnak tekinthető. A problémát ellenben nem érdemes túlmisztifikálni. Egy ilyen szintű grafikus processzorból valószínűleg előbb fogy el kraft, semhogy korlátozó tényezővé váljon közel 1 GB VRAM.”

Mellékelek pár tesztet, és itt nagyon fontos megemlíteni, hogy nem a Chip Magazin, vagy Tom's Hardware oldala az ellenfél, hanem saját magunk!
Mit tud az új szerelés az előzőhöz képest? Mennyivel lesz szebb egy játék, használhatok-e nagyobb felbontást, részletességet? Gyorsabb lesz-e a házi készítésű, nyaralásról felvett film átkonvertálása felirattal, zenei aláfestéssel?
Mert ez számít.

(Személyes ácsingózás: én is vennék Asus Sabertooth, vagy Formula alaplapot, i7-es procival, vízhűtéssel, Thermaltake házban, GTX 590-el, de mint mondtam, saját magunk vagyunk az ellenfél, nem a hardcore szerelések.)

Vágjunk bele!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.