2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Kisvasutak Magyarországon II.

Nincs is annál jobb, amikor az embernek lehetősége adódik a szeretteivel tölteni egy hétvégét!

[ ÚJ TESZT ]

Megközelítés

Azt hiszem messze a legegyszerűbb a megközelítése, mint jó pár turisztikailag felkapott helynek.

Az állomás a 70-es (Budapest - Vác - Szob) vonalon fekszik, 40-60 perc alatt kint lehet lenni. A menetrend ütemes, óránként minden esetben (minden óra 7 perckor van ez az ütem) el lehet jutni az állomásra. Itt nem okoz nagy nehézséget, hogy átszálljunk a kisvasút szerelvényére.

A kisvasút menetrendje az ütemes érkezéshez idomul (Pest felől nézve), itt tudjátok megnézni. Az mindenképpen elmondható, hogy az árak sem vészesek, ami manapság nem elhanyagolható tényező. Az állomásépület új, szobormozdony mellette, falatozó szintén. A jegyek megvétele mellett a megszokott szuvenír bolt is megtalálható - én szeretem ezeket a helyeket, ha tudok, és lehetőségem van rá, akkor mindig veszek valami apróságot (hűtőmágnes, képeslap, naptár, valami), mert - talán - ezzel is hozzájárulok ahhoz, hogy jövőre is el tudjak menni oda - esetlegesen az unokáim is utazni fognak rajta műsorba be tudjam nevezni...

Az utazás során egetverő tempóra ne számítsunk, mert a pálya állapota ezt nem teszi lehetővé. Amit ki lehet hozni a pályából és a szerelvényekből, azt kihozzák. Az útvonal az alábbiak szerint néz ki:

Az állomások listája:

-Kismaros
-Morgó
-Börzsönyliget
-Hártókút
-Szokolya-Mányoki-
-Szokolya-Riezner-
-Paphegy
-Királyrét alsó
-Királyrét

Az út első felét, kb 2-3 kilométert a szerelvény a város mellett/mögött teszi meg, utána - majdnem - végig a kis mellékutak mellett kanyarog. Az üdülőtelepi rész ősszel a legszebb, nekem legalábbis akkor nagyon tetszett a színek játéka. Szokolya településen konkrétan áthalad a szerelvény, igény szerint a fákról alma, cseresznye esetleg körte évszaknak megfelelően leszedhető - csak saját felelősségre!

Szokolya után található a kisvasút járműtelepe. A környéke eléggé elhagyatott, kicsit világvége hangulata volt, mikor arra jártunk. Na nem a színek miatt, hanem azért, mert látszik, hogy anno ott bizony nagyobb élet volt és a kisvonat is fontosabb szerepet töltött be.

Innen már csak pár perces út, és elérkezünk a végállomáshoz, Királyréthez. Mint mondtam, a hely maga nem túl nagy, ellenben csendes és nyugodt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.