2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Kansai kalandok

Rövid bemutató a „tágabb” Kansai régió, Oszaka, Kiotó, Vakajama és egyéb vidékek közreműködésével.

[ ÚJ TESZT ]

A vidéki Japán zsugorodó földjein

Kirándulásunk utolsó napján belevetettük magunkat az igazi vidéki hangulatba, hiszen ismerőseink Tamba városának közelében található, újonnan vásárolt házába voltunk hivatalosak. Iso (石生) állomásától így még egy bő fél óra autókázás várt ránk, melynek végén egy némileg kihalt, szezámültetvényekkel és hegyekkel tarkított környéken találtuk magunkat. Az urbanizáció hatásait itt különösen jól szemlélteti az egymás mellett sorakozó, ámde hatalmas alapterületű, tatamis, tolóajtós házak üresen kongó, romos, gazzal benőtt látványa.

Békésen bomladozó vidéki japán ház belső tere, mely már évek óta elhagyatottan áll.

A benne élő család elvándorlása vagy tulajdonosai halála után ezek a házak rendszerint üresen maradnak és egy idő után a helyi önkormányzatokhoz kerülnek vissza, akik természetesen szeretnék értékesíteni az ingatlant. A kereslet azonban nem túl nagy, relatíve csekély azon kalandvágyó embereknek a száma, akik a városi kényelemtől ilyen távol kezdenének új életet. S bár egyes esetekben csábító lehet a gyakran mindössze 100000 jenért (kb. 234000 forint és nem, nem hiányzik egy nulla sem!) értékesített faház, a felújításra szánt idő és pénz, a munkalehetőségek és az infrastruktúra hiánya inkább taszítólag hat az érdeklődőkre.

Egy szintén nem mostanában használt, a '70-es évek végén készült Mitsubishi Lancer A70 várja a jobb sorsát.

Az infrastrukúra hiánya azonban tényleg szembetűnő, hiszen a házban nincsen vezetékes víz, a főzéshez használt ivóvíz egy közeli, szintén elhagyatott templom kútjából érkezik. A környéken a legtöbb ház üresen áll, s bár rongálásnak sehol nincs nyoma, a viszontagságos időjárás okozta károkat, pl. a betört ablakban csüngő faágakat sem takarította el senki. A „közelben”, potom 10 kilométerre található egy benzinkút és egy posta, ennél valamivel messzebb egy 7-Eleven. Tömegközlekedés híján így a napi teendők is több óra vezetést igényelhetnek.

Vidéki tájkép Tamba városának határában, előtérben némi szezám ültetvénnyel.

Az úttesttől eltávolodva az ember nagyságú gazban kisteherautókat pillantunk meg, melyek bár szintén csak az időjárás nyomait viselik, tulajdonosaik láthatóan már akár több hónapja nem használhatták őket. A változó méretű ültetvényeket elektromos kerítés védi a hegyekből lemerészkedő állatoktól, így a szezám, a krumpli, paradicsom is makulátlan állapotban, katonásan sorakozik egymás után. A szomszéd házakban élő, jellemzően idősebb farmerek szívesen kísérletezgetnek újabb módszerekkel is, így kisebb, Fukuoka-módszerrel (自然農法, shizen nōhō) nevelt kertekben néha egészen egzotikus zöldségek is növekednek.

Tájkép Yabu (養父市) közelében.

Az utazásunk során tapasztalt élményeknek köszönhetően inkább elcsigázva, semmint felfrissülve vonultunk ki hajnalban a Kansai repülőtérre, hogy ismét felvegyünk a napi „robot” fonalát. Várakozásunkat természetesen ezúttal is a különleges KitKatek böngészésével töltöttük el, melynek során végül rábukkantam erre a wasabis példányra:

wasabis KitKat a Kansai repülőtér üzletének kínálatában.

Shimonosekiben aztán még volt egy fél napom, hogy kifújjam magam, mielőtt ismét belevetem magam a JIS szabványok végtelen örömöket kínáló világába, illetve felkészítettem magam lélekben, hogy jó darabig nem lesz lehetőségem ehhez hasonló, hosszabb túrára. A cudar, tájfunok által élvezetesebbé tett időjárásnak köszönhetően még az ablakomból látható Adachi-hegyet sem sikerült bejárni, pedig már régóta a listámon van.

Azóta történt

  • Közlekedés I.

    Elsősorban Magyarország, majd a világ tömeg- és közúti közlekedésével foglalkozó cikksorozat első része.

  • Húszezer perc Hangzhouban

    Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén, öregurasan.

  • Malajzia három felvonásban

    Első alkalommal munka miatt érkeztem az országba, másodjára és harmadjára pedig azért, mert megtetszett.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.