2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Cooltek Invader vs CoolerMaster CM690

Középkategóriás házak csatája.

[ ÚJ TESZT ]

Cooler Master CM690

A házat itt az aprón vettem 10,000 HUF-ért (4 db ventivel) ami elég jó árnak számít jelenleg. Azt hiszem nem nagyon kell magát a gyártót bemutatnom hiszen kellően ismert és elismert márka a Cooler Master. Szintén sok oldalú cég, számítógépházaikon kívül híresek a hűtési megoldásaikról és tápjairól is.

Cooler Master CM690

A külső:

Nyilván lehetne vitázni kinek tetszik kinek nem, épen ezért erre nem is térnék ki különösebben. A homlokfalát lyukacsos, belülről porszűrős feketére festett fém alkotja aminek egyhangúságát egy-egy króm csíkkal oldották (ez végi fut a ház hátulsó traktusáig). A gép alaplap felőli oldalán egy kis szellőző rács található ami a processzorhűtő merevítője felől enged némi friss levegőt az alaplaphoz. Mivel a tetőben nálam két 12-es ventilátor is üzemel, ezért a rácshoz tartva a kézfejem érezhető is a légmozgás. A gép tetején találhatunk két USB portot, egy eSATA, egy FireWire portot valamint mikrofon ki- és bemenetet. Sajnos a háta nem feketére festett ami esztétikailag mindenféleképpen negatívum. Sajnos nem illeszkedik tökéletesen az oldallap és mivel a belseje nem fekete némi kis szürkés rész kilátszik. Apró de annál bosszantóbb hiba. Spórolósra vették a figurát és nem mind a 4 oldallapot rögzítő csavar kézzel kitekerhető - ami egy ilyen 5 forintos alkatrésznél felesleges spórolás - de ez a Coolteknél sem volt az. Végül a kettőből összehoztam egy tényleg csavarhúzó mentesen szerelhető megoldást.

Sajnos a Cooltek féle nyitási mechanzimus itt lespórolták, ezért az ház oldallapjának levétele kicsit körülményesebb bár az egyik oldalon van egy kis fül aminek segítségével könnyen eltolhatjuk az oldallapot. A másik oldalon nincs fül, de az alaplap mögé ritkábban megy be az ember, noha ennél a háznál a HDD/SSD-k csatlakozóit csak innen lehet elérni. Szerencsére a ház vaskos csúszásgátlós gumitalpakat kapott így stabilan áll és a tápnak is kellő széljárást engedélyez ez a kiképzés.
Gyárilag az első ventilátor kék led-es és a hátsó sima, led nélküli ventilátor. Felcseréltem a két ventilátort de végül visszacseréltem (a teszt után), mert HDD hűtésre elég az 1200rpm-es ventilátor de az i7 melegének házon kívülre juttatását jobb ha nagyobb légszállítású ventire bízzuk, ahogy azt a mérnökök is megálmodták eredendően.

A Belső:

Itt sem írnék ódákat, mert ugye a ph!-s tesztben eléggé ki lett vesézve a téma de azért egy két személyes megjegyzést tennék azért.
Az anyagminőséggel elégedett vagyok, noha a bővítőkártyák rögzítésére használt műanyag pöckök nem tűnnek túl tartósnak sem pedig kellően erősnek így a súlyos GTX260-am rögzítését hagyományos csavarokra bíztam.
A másik dolog ami csalódást okozott az a HDD keret. A rögzítése kissé nehézkes, a Cooltek megoldása sokkal egyszerűbb és jobban használható volt. Ott rápattintotta a sínt a HDD-re becsúsztatta az ember fia és kész. Itt jóval több idő mire bejátssza az ember a keretbe a meghajtókat. Egyszerre tartani a vasat a keretben, hogy ne billenjen ki és a HDD lyukai és a keret lyukai fedjék egymást, valamint itt kéne növeszteni még legalább egy kezet amivel a rögzítő pogácsákat benyomjuk a helyükre. Feleslegesen túlbonyolított eljárás és nem is tart tökéletesen csak ha már a helyére toltuk a meghajtó(ka)t.
Ami szintén nem volt szimpatikus, hogy a kábelek hátsó, alaplapi tálca mögötti elvezetésére nagyon kicsi lyukat hagytak így elég időigényes, mire a non-modulársi táp kábeldzsungelét áterőltetjük a kis résen.
Viszont pozitívum, hogy a ház "bedrótozása" sokkal egyszerűbb, mert rá van írva, hogy mi-micsoda. A Coolteknél erre nem figyeltek oda sajnos.

További negatívum ami számom eléggé illogikus, hogy az alsó 12-es venti hely kapott porszűrőt a tápegység szellőző része pedig nem. Nos tápegységet mindenki használ alsó 12-es ventit pedig nem sok ember. Ha már a porszűrésről van szó: Sajnos a két tetőben elhelyezett ventilátor miatt erősen hajlamos a port begyűjteni a CM690-es ház, viszont az első ventilátor porszűrőjének vissza szerelése felér egy laza kis rémálommal. Egyszerre kéne tartani a ventit a helyén (kb bő egy ujjnyi rés van a HDD keret és az elülső házfalhoz rögzítendő ventilátor között), támasztani a porszűrőt a házfalának és közben csavarjunk be legalább egy csavart, hogy elengedhessük biztonsággal. Úgy látszik a CM tervezői betegesen ragaszkodnak a három kezes megoldásokhoz. Egy biztos, hogy idén többször nem szedem/pucolom ki az első porszűrőt.

Galéria

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.