2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Ismét Marantz

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Közel áll hozzám a Marantz hangzásvilága, emiatt maradtam a márkánál, csak egy kicsit komolyabb típust néztem.

[ ÚJ TESZT ]

CD-játszó és egyéb változások

Már régóta szemeztem az előző oldalon említett CD-játszóval, sikerült is igen jó áron hozzájutnom. Míg meg nem érkezett, folyton a neten keresgéltem róla specifikációt, képeket, véleményeket. Viszonylag hamar megjött, kíváncsi voltam az állapotára, mivel a képek nem adtak egyértelmű választ arra, hogy mire is számíthatok. A gondos becsomagolás kezdte eloszlatni a kételyeimet, de csak akkor nyugodtam meg, amikor megfosztottam a halom fóliától. Makulátlan állapotnak örvend, előző tulaja nagy valószínűséggel vigyázott rá. Nyilván nem olyan, mint egy olyan eszköz, amit nap mint nap hurcol magával az ember, és különböző hatások érhetik.

Ez a játszó jóval öregebb típus (1996), mint a PM5004-es erősítő (2010). Itt még érezhető a minőség, az, hogy nem sajnálták az anyagot belőle, és odafigyeltek minden apró részletre. Kívül fém előlap, dupla fenéklemez, masszív ház, ami meghatározó, míg belül szimmetrikusan felépített áramkör, márkás kondenzátorok, diszkrét elemekből felépített műveleti erősítő és Philips CDM 12.1 mechanika található.

A hangját illetően felfedezhető némi hasonlóság a korábbi Philips játszómmal összevetve, de azon túlmutat. Dinamikusan, finom részletekkel, élethűen szólaltatja meg az adott muzsikát. Leginkább a jazz, a klasszikus, esetleg a könnyedebb rock stílus az, amiben igazán megmutatja tudását, de nem jön zavarba a komplexebb elektronikus zenétől sem.

A komponensek cseréjével úgy éreztem, hogy a kábelek újítása is megérett. A korábbi sima OFC 2,5 mm-es rézdrótokat leváltották a QED Silver Anniversary XT ezüstözött hangfalkábelei, míg interkonnektnek a fapaci fórumtárs által készített „Luxor” kábeleket szántam, amiben nem is csalódtam.

Mielőtt bekötöttem volna a drótokat, még hátra volt egy apró beavatkozás, amit a hangfalakon, illetve a saját készítésű állványon hajtottam végre. A rezgéscsillapítás érdekében hangsugárzó tüskékkel láttam el a dobozokat és az állványt is.

Nyilván továbbra sem egy csúcs hifi-együttesről beszélünk, de úgy tapasztalom, hogy jó összhangot alkotnak a rendszer minden egyes elemei, élvezet rajta a zenehallgatás. Egyetlen fontos dolgot szeretnék még a közeljövőben, az pedig a szobám akusztikailag való rendbetétele. Véleményem szerint legalább olyan fontos a kiválasztott helyiség akusztikájának hangolása, mint a rendszer elemeinek összeválogatása. Remélem, érdekesnek találtátok az újabb bemutatómat, és köszönöm, hogy elolvastátok!

Végezetül jöjjön néhány fotó:

Azóta történt

Előzmények

  • Házimozi - Hifi haladó szinten

    A házimozi és hifi világába bevezetés, kicsit már haladó szinten: erősítők, előfokok, végfokok, szubok, kábelek, források.

  • Erősítők tápellátása

    Ha csak 1-2 percet szánsz a cikkre, akkor a bevezető ötletszerű félbehagyása után lapozz a Gyakorlat c. részhez és olvasd el a képaláírásokat!

  • Elektroncsöves erősítő: EL84 SE I.

    Egy egyszerű, saját tervezésű és készítésű csöves erősítőm elkészítésének a bemutatása, I. rész.

  • Házimozi beüzemelése kezdőknek

    Házimozi szett elhelyezése, bekötése, beállítása és használata kezdőnek az alapoktól, sok képpel!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.