2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Hummer H1+ - Minden plusz számít

Mi van, ha az egyszeri jó munkásember olcsón szeretne egy IP67-es telefont? Hát rendel egyet Kínából!

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

Jó kínai telefon módjára ebben a készülékben is egy MediaTek processzor dolgozik, egészen pontosan egy MT6572-es modell Mali-400 MP grafikus gyorsítóval támogatva. Ez az egység kétmagos, magonként maximum 1300 MHz-re képes. Hozzá jön még 512 MB RAM és 4 GB belső tárhely, melyből mi mintegy 2 GB-ot használhatunk. Ahogy látszik, olcsó készülék lévén itt is főleg a RAM-on és a processzoron spóroltak.

A szintetikus tesztek eredményein ez annyira nem feltűnő, mivel mind az Antutu (11967 pont), mind a Quadrant (3411 pont) értékei elég szép számokat hoztak. Ezek alapján nincs mit szégyenkeznie az olcsó távol-keletinek.

A rendszer alapműködése zökkenőmentes, szép simán megy minden, még úgy is, hogy kicsi mérete ellenére a kijelző felbontása elég nagy, számszerűsítve 640x960. Ez bizony dicséretet érdemel. A rendszert azért meg lehet akasztani, főleg, ha valamilyen nagyobb számítási igényű programot használunk, vagy épp egyszerre több app is fut a háttérben. Ilyenkor van, hogy 1-2 másodpercig is gondolkozik, mielőtt végrehajtaná a parancsot, de ezt gyorsan tudjuk orvosolni, ha kilőjük a nem kívánt alkalmazásokat.

Elsőre meglepetten tapasztaltam, hogy az Android majdnem legfrissebb darabja került a gépre, egészen pontosan a 4.4.2-es verzió. Később felhívták a figyelmemet a kedves fórumozók, hogy ez biza egy 4.2.2-es droid, amit gondolom a jobb eladhatóság érdekében próbáltak kozmetikázni (mentségemre szóljon, hogy még nem volt szerencsém KitKat-es Androidhoz). A legalapabb Androidot kapjuk, semmi egyedi felület, csak néhány kínai program, amelyeket viszont egytől-egyig le tudunk törölni.

Talán csak a kissé vicces indítási és kikapcsolási animáció az, ami néhány szót érdemel. Bekapcsoláskor egy Hummer H2 száguld felénk (legalább H1 lenne, na mindegy) irtóztató hangerejű rockzenei aláfestéssel, kikapcsoláskor pedig mellettünk elszáguldva búcsúzik tőlünk a droid.

A rendszer olyannyira alap, hogy a Play Áruházon kívül semmilyen más Google programot sem találunk rajta. De ez nem akadály, hiszen az áruházból bármi beszerezhető, csak némi idő kérdése az egész. Van viszont zene- és videolejátszó, fotóalbum, számológép, böngésző, naptár, óra, fájlkezelő, FM rádió, diktafon, teendő, időjárás widget. Ami még fájó, hogy más kelet európai nyelvekkel ellentétben magyar nyelvet nem telepítettek a készülékre, pedig igazán elfért volna.

Szinte már megszokott, hogy a készülék két SIM-kártyás, melyeket Dual Standby módban tud kezelni. Memóriabővítésre is van lehetőségünk 32 GB-ig microSD kártya formájában. A SIM-kártyákra még visszatérve, itt is szembesülünk a strapabírósággal, mivel olyan szűkre vették a kártyák tartóbilincseit, hogy csak komoly erőfeszítések árán tudtam ki- és betenni a SIM-eket. Így aztán biztos nem fognak kimozdulni a helyükről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.