2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

HD 7950 CF - Párosan szép az élet

A mostani 1 GPU-s csúcskártyákkal szépen el lehet játszani maximum részletességgel is, kell-e a 2 GPU?

[ ÚJ TESZT ]

Verdikt

Teljesen CPU limites értékek nincsenek benne. Azokat soroltam ide ahol az alap órajeles és a tuningolt CF eredmény szinte teljesen megegyezik: F1, Just Cause 2 + Multi eredmények

Kijelenthető, hogy a mostani VGA generációval az 1 GPU-s csúcskártyák hozzák azt a szintet, amivel szépen lehet játszani maximum részletesség mellett, DE bizonyos esetekben a minimum fps hajlamos beesni sokszor bőven 60 fps alá.

Ilyenkor mit lehet tenni?

- Tuninggal megpróbáljuk kompenzálni az értékeket
- Butítunk a grafikán
- Költünk a gépre

Lássuk a gamerben egy ilyen teszt után felmerülő kérdéseket:

Először talán a legfontosabb és jogos kérdés:

Miért is vállaltam be egy ilyen CPU-val a tesztet, ami 1/6-od annyiba kerül mint a VGA-k?
Mondanád: Ennek így nincs sok értelme

Egyrészt: Jogos
Másrészt viszont amikor összeraktam az első i7 platformom (LGA1156 - i7 860) akkor még nem volt tervben egy ilyen GPU rendszer összerakása, később jött az ötlet.
Azért közel sem olyan rossz a helyzet mint amilyennek kinéz sokszor. Játékélmény szempontjából semmit nem venni észre.

1920-ban szükségem lehet a 2 GPU-ra?

Csak akkor, ha nem szeretnél kompromisszumokat kötni sehol a zökkenőmentes játékmenet érdekében.

Mekkora és milyen proci kell, hogy kihozzuk a maximumot 1920-ban ilyen kaliberű GPU rendszerből?

Mindenképp Intel (nem kell az összeesküvés elmélet, hogy Intel fan vagyok, ezek puszta tények), azon belül, ha most vásárolnátok akkor egy 3770K @ 4500MHz vagy egy 2600K ameddig csak bírjátok húzni, erre már mondhatni, hogy kihasználod az esetek nagy részében a GPU-kat. Inkább nagyobb felbontást javasolnék.

Egy gyengébb 2 GPU-s összeállítás jobb választás lehet,mint egy csúcs GPU majdnem egy áron?

Ha már volt Multi GPU-s rendszered vagy utánaolvastál, akkor biztos tudod a gyermekbetegségeit és azt is, hogy nem mindenhol skálázódik maximum szinten a VGA páros, ha most nem nézzük a 70%-ban User Error-ból eredő kellemetlenségeket, akkor a válaszom IGEN, jobb választás lehet egy 7870CF vagy GTX660 Ti Sli. Tisztában kell lenni azzal is, hogy ritkán, de nincs megjelenéskor normális Multi GPU skálázódás / támogatás és olyankor kénytelenek vagyunk várni. Szerencsére manapság gyorsan reagál mindkét oldal, így nincs okunk panaszra.

Valakik az 1 GPU-ra esküdnek, mert azzal semmi probléma nincs és nem kell várni a skálázódás javító driverre vagy patch-re, ez is egy nézőpont és igaz is.
Ahogy az is, hogy jelenleg nem igazán szükséges ilyen felbontásra ekkora erő (azért több erő kell az 1 GPU-nál, erre még várnunk kell). Hosszútávra látom ennek a CF rendszernek a létjogosultságát a GCN előnyei és a 3GB Vram miatt.

Hőfokok: A hűtésről is szót ejtek pár mondatban:
Minőségileg nem rossz, de közel sem egy prémium minőség vagy akár felső kategóriás VGA-hoz illő a borítás.

800/1250: 1 kártya: Max 64 fok 2 kártya: Max 67 fok
1125/1250: 1 kártya: Max 67 fok 2 kártya: Max 70 fok
1125/1450: 1 kártya: Max 69 fok 2 kártya: Max 72 fok

Körülbelül 2000-es fordulatszámon dolgoznak a ventilátorok, ami nem vészes egyáltalán egy Crossfire rendszertől, hangra nekem bőven megfelel. Ajánlom a Dual-X hűtést, ha másért nem is, de az olcsósága miatt mindenképp, mert nem kerül annyiba mint a többi 7950, és legalább olyan jól hűt.

Közérdekű felhívás:

Ha van pár napra nélkülözhető GTX670/680 kártyád akkor szívesen összevetném a teljesítményét a 7950-el, tehát tesztet írnék róla. Fél év alatt nem sikerült senkitől szereznem. Esetleg egy 7870 - 660 Ti tesztet is megírnék, arra is lenne igény. Szóval ha kedvet kaptál a támogatásomra vagy arra, hogy még több minőségi tesztet olvass tőlem akkor írj privátot. Szívesen írom a teszteket, csak support kell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.