2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

GT 1030 - Kicsi a bors, de erős?

Kíváncsi voltam, hogy mire is elég mai, illetve régebbi játékoknál egy GT 1030-as kis kártya teljesítménye.

[ ÚJ TESZT ]

Játékteszt - 2. felvonás

Counter-Strike: Global Offensive

Kifejezetten közkedvelt, és nagy sikerű FPS illetve e-sport játék is. Magamtól sosem terveztem megvenni, de mivel pár cimborám is megvette, velük szoktam közösen hülyéskedni, így összességében jó vétel volt. Sosem volt acélos gépigénye a játéknak, így előre lelőve a poént, mindegyik kártyán viszonylag hiba nélkül lefutott. Három "Könnyed" típusú meccset mentem, mindegyiket a Dust II pályán, és amint meghaltam, leállítottam a mérést.
Nos, nem sokkal miután megírtam a cikket, akkor jött szembe velem, hogy a CS:GO-ban is van beépített benchmark, viszont ez nekem elkerülte a figyelmem, emiatt nem azt használtam.

Ahogyan említettem, mindkét kártyán simán ment a játék, a GT 1030 esetében felraktam teljesen maximumra a beállításokat (kivéve élsimítás), úgy nagyjából 90-120 FPS között ingadozott.

Company of Heroes 2

Az általam nagyon kedvelt II. világháborús témát feldolgozó stratégiai játék. Nagyjából az egyetlen játék, amit elő is rendeltem, és kifejezetten megérte, sokat játszottam, ill. játszottunk vele testvéremmel. Mindenkinek tudom ajánlani, aki szereti II. vh.-t, vagy éppen a stratégiai játékokat, nagyon hangulatos, etalon ebben a kategóriában.
Itt, mivel volt beépített benchmark a játékban, természetesen azt használtam.

Nos, ez az első játék, ami azért megizzasztotta mindkét oldal kártyáját.
Kezdjük a 7730-cal: éppen hogy megüti a 30 FPS-t a kártya. Sajnos eléggé akadozott a benchmark alatt komolyabb harcnál. 1v1-es csatákra még úgy, ahogy el lehet játszani, de 2v2/3v3/4v4-nél már eléggé szűk keresztmetszet lesz.
1030: benchmark az egész szépen lement, azzal nem volt gond. Nemrég játszottam egy 3v3-as meccset, és azt visszanéztem vele. Itt azért már csak 30 FPS volt játék közben, de azt nagyrészt tudta tartani is. Szóval így nagyjából játszható a játék is. 4v4-et nem próbáltam.

Grand Theft Auto V

Az egész sorozat nagy kedvencem. És nem is baj, hogy 5-6 évente, esetleg még nagyobb időközökkel dobnak piacra egy új részt. 2013-ban jelent meg konzolokra, PC-re jó 1,5 évet kellett várni: 2015-ben jelent csak meg, de még így is hatalmas siker lett. Még ma is benne van a Steam top 10 legjátszottabb játékai között. Jól kidolgozott, részletes történet, hatalmas térkép, nagyon szép grafikával és egy tökéletes optimalizációval. Szóval összességében egy olyan játékot sikerült kreálni, amit még évek után is szívesen játszik az ember akár multi, akár a single részéről van szó. Mivel itt is van beépített benchmark, itt is azt használtam, a repülős résztől a végéig tartott a mérési szakasz. Lássuk hát a számokat.


Másik két képet a beállításokról már csak linkelem: Beállítások 2, Beállítások 3

Ismételten a gyengébbik féllel kezdeném, nagyon szépen végigment a benchmark, 30-40 FPS-t tartotta, nem volt érezhető beakadás. 1030-on pedig tökéletesen ment, szintén egy darab beakadás nélkül, átlagban 100(!!) FPS-t is hozott.

Ha már GTA 5, nem hagyhattam ki, hogy kicsit felbosszantsam a rend éber őreit, akik ebben a játékban talán túl éberek, és elhivatottak a munkájuk iránt. Hogy biztosítsam életben maradásomat, benyomtam a halhatatlanság csalást, mely 5 percig aktív. AMD oldalon ilyenkor is simán tartotta ezt a 30-40 FPS-t, egyedül akkor esett be kicsit, ha valami közvetlenül mellettem robbant. Nvidia verziónál is elvégeztem ugyanezt, viszont felraktam a beállításokat magasabbra (élsimítás, ambient occlusion és hasonlók nem voltak bekapcsolva), így is gond nélkül tartott ~50 körüli képfrissítési sebességet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.