2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Google Pixel 6: téged meggyőzött?

Újabb év, újabb Pixel... Jó kamera, jó hardver, jó szoftver? Mit nyújt számunkra a Google 649 euróért?

[ ÚJ TESZT ]

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikáció:

A Pixel 6 elvileg tudja az 5G támogatást, de ezt itt Miskolc környékén Telekomos eSIM-mel nem tudtam kipróbálni, amiben az is közrejátszhatott, hogy a céges előfizetésem nem tartalmazza ezt a szolgáltatást. A készülék támogatja az eSIM-et és a fizikai nano-SIM-et, tehát dual SIM-es, ha a szolgáltatónk is támogatja az eSIM-et, és van ilyen előfizetésünk. Az eSIM használata közben a térerőben nem láttam gyengébb jelet, mint ugyanazon előfizetés fizikai SIM kártyáját használva más telefonban. A telefonálási hangminőség remek. Mindkét oldalon érthető és jól hallható a beszélgetés. Három mikrofon található a készülékben, aktív zajszűrés is van. Az antenna jelerőssége jó. Amire viszont kifejezetten szeretném felhívni a leendő vásárlók figyelmét: a teszt írásakor ahogy az eddig megjelent többi Pixelnél, úgy a 6-os széria esetében sem elérhető a VoLTE és a VoWiFi szolgáltatás. A probléma nem a hazai szolgáltatókkal van, hanem a Google nem tette elérhetővé ezeket a szolgáltatásokat több, olyan országra kiterjedően, ahol hivatalosan nem elérhetőek a Pixelek.

[GPS és szenzorok]

A Bluetooth® 5.2-es, valamint A2DP, LE és aptXHD protokoll is van. A készülék Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, Wifi Direct, DLNA, hotspot és Chromecast támogatással is rendelkezik. A pozicionáláskor GPS, A-GPS, GLONASS, Galileo, QZSS és BDS támogatást kapunk. Viszonylag gyors és pontos a helymeghatározás. A C típusú USB csatlakozó 3.1-es, OTG, NFC, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű és barométer van, hőmérő és infra nincs.

Akkumulátor:

A készülékben egy 4614 mAh teljesítményű akkumulátor van. A tényleges használat monitorozása a gyári akkumulátor statisztika alatt az Android 12 esetén már érdekes, hiszen csak 24-órás ciklusokban hajlandó jelenleg mérni, 2 órás szakaszokkal elválasztva. Külön az alkalmazások menü pont alatt elérhető egy napi képernyőidő is, ami pedig 0:00-tól 24:00-ig méri a képernyőn előtt töltött időt.

Az első merítési ciklusban közel 5 óra kijelző időt hozott az aksi 100 százalékról 8 százalékra merítve. Bár az alábbi képeken az érték kevesebb, de ebben az is közrejátszik, hogy csak a rögzített 2 órás szakasz után vált az érték, tehát nem teljesen pontos. Ebben a használatban voltak Antutu, Geekbench, 3dmark tesztek, jó fél óra fotózás, pár rövid videó, valamivel több mint 1 óra Waze, közel 1 óra Opera, több mint 1 órányi hotspot – ez szívta rendesen az aksit, Netflix 1óra 28 percen keresztül, Bluetooth az óra miatt folyamatosan bekapcsolva, 2 SIM kártyával, 4G adatkapcsolat végig aktív és kb. 35 perc hívás. Ez nem egy átlagos felhasználás, de szerintem 1 nap normál használattal 6 óra körüli kijelző idővel 1 SIM-mel simán abszolválható ekkora aksival az automata képfrissítés mellett. Az éjszakai készenléti idő nálam változó volt. Ha bekapcsolva marad minden wifi, adat, Bluetooth, és 2 SIM működik, akkor lehet, hogy csak 3%-ot veszít 7-8 óra alatt, de lehet, hogy 7%-ot. Amit még észrevettem, hogy 40 százalék alatt picit jobban merül, mint fölötte – ezt betudom az 1 hetes tesztciklusnak, és lehetségesnek tartom, hogy tartósabb használatra lenne szükség, hogy normálisan beálljon a valós fogyasztási statisztika.

[akkumulátor statisztika]

Összegzés:

Összességében egy jó telefont kapunk a 649 eurós hivatalos árért cserébe. A korábbi 5-ös Pixel 629 eurón nyitott, és akkor egy jól átgondolt, de kicsit drága középkategóriás készüléket alkottak. Most újra a felső kategóriás ligába léptek a Samsunggal közös fejlesztésű Tensor chipet használva, de az árazással szerencsére ezt nem támasztották alá az alap modell esetében. Az új processzor mellett van IP68-as védelem, vezeték nélküli töltés, jó kamerák, valamint 3 évnyi rendszer- és 5 évnyi biztonsági frissítés.

Azonban pár dolgot meg kell hogy említsek a 6-os szériával kapcsolatban.

1. Az első példányok esetén több fórum esetén is jelezték a zöldülő képernyő problémáját.
A Pro modell esetén kikapcsolt állapotban a bekapcsoló gomb közepes erősségű benyomásával (amikor még nem elég erővel nyomja az ember, hogy bekapcsoljon) különös képernyővillódzás is tapasztalható. Ezen problémák javítását a decemberi frissítésre ígérte a Google.

2. A 30 wattos gyorstöltés nem igazán állja meg a helyét a gyakorlatban.
A telefon eléggé lassan tölthető fel, ami ebben a kategóriában azért eléggé ciki. Tudom, mindenhol van már töltő, és vezeték nélkül is lehet tölteni, akkor mi is ezzel a probléma? Csak annyi, hogy fél áron is találunk már gyorsabb töltést a középkategóriában, de ennyiért 65 Watt-tal egy OnePlus 9 is feltölthető 40 perc alatt, a Xiaomi 11T Prót pedig ne is említsük a 120 wattos töltési lehetőségével.

3. A kijelző alatti optikai ujjlenyomat-olvasó nem volt épp a legjobb választás.
Az első frissítéssel jelentősen javítottak a felismerési hatékonyságén, de ha fóliával szeretnénk használni a telefonunkat, akkor járjunk utána, hogy az adott termék esetén milyenek a felhasználói visszajelzések. Sima fólia esetén még nem találkozhatunk drasztikus romlással, de egyes üvegfóliák felhelyezését követően készüljünk fel a legrosszabbra. Nálam, ha jó pillanata volt az ujjlenyomat-olvasónak, akkor a kétszer-háromszor felvett ujjlenyomat mintámat kegyeskedett beolvasni, és rögtön feloldani a kijelzőt, de inkább az volt a jellemző – 10-ből 6-7 alkalommal –, hogy csak harmadszori próbálkozásra oldotta fel a telefont. Ha sikerül ilyen üvegfóliát választani, akkor még megoldás lehet egy bluetoothos óra, fitnesz tracker, fülhallgató, autó, stb. használata esetén a Beállítások-> Biztonság-> Speciális beállítások-> Smart Lock alatt hozzáadni az adott eszközt a megbízható eszközökhöz, így amikor az nálunk van használatban, akkor nem kell az ujjlenyomat miatt mérgelődnünk.

4. A VoLTE és a VoWifi hiányát is meg kell, hogy említsük.
Ahogy fentebb is utaltam rá, ez nemcsak a mi kis országunkat érinti, de úgy érzem emiatt több lehetséges felhasználó is meggondolja magát, és keres inkább másik készüléket. Eddig a Pixelnél nem voltak elérhetőek ezek a funkciók, és nem tudni meddig kell még várni, amíg a Google végre kibővíti azt a hálózati listát, amin jelenleg egy magyar szolgáltató sem szerepel.

Olyan, hogy tökéletes telefon nem létezik. Olyan, hogy tökéletes kamera szintén nem létezik. Olyan azonban igen, ami a te számodra tökéletes lehet. A Pixel 6 is ilyen telefon lett.

A magam részéről a Pixel 6:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.