2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gépeim története 1997-től 2017-ig

Asztali konfigurációim és a meghatározó játékok az elmúlt 20 évből.

[ ÚJ TESZT ]

LGA1150 - második felvonás

2017. március
Vásárlás előtt nem állt rendelkezésemre a "Bottlenecking Chart for GTX 1060" táblázat, hittem a hozzászólásoknak, és meg mertem venni a kártyát. Hamar rájöttem, hogy a 4460 kevés mellé. A CPU-t intenzíven terhelő játékoknál nem tudta rendesen kiszolgálni a VGA-t, így át kellett gondolnom a cserét. Eljátszottam újra a Skylake/Kaby Lake i5 gondolatával, de a Haswell i7 is képbe került.
Mivel árban ugyanott lettem volna, utóbbira esett a választás a 4mag/8szál miatt.

Először majdnem egy K verziójú 4790-est vettem (4200MHz Turbo órajel 4 magon), de úgy gondoltam, túl sokat hagynék benne ezzel a lappal, ezért nekem nem érte meg a dupla felárat a 4460-hoz képest. Így lett a szorzózáras 4790 (3800MHz Turbo órajel 4 magon). A Haswell topikban győzködtek, hogy vegyek egy komolyabb Z-s lapot és a K-t, de inkább költöttem egy új CPU hűtőre, a többit pedig elraktam, RAM-ra is szükségem lesz még.

A gagyi kupak alatti pasztának köszönhetően gyári hűtővel AIDA64 stressz teszt közben 2-3 perc alatt throttlingolt, CPU igényes játékok közben maximum 80-80-77-75 °C-ra melegedtek a magok süvítő ventilátorok mellett, gyorsan kellett egy normális hűtő. A Raijintek Aidossal kompakt mérete miatt szimpatizáltam, de mivel befért, így a be quiet! Pure Rock lett. Nagyon korrekt hűtő, halk, hűvös, és bőven elfér, igaz méricskéltem, biztos, ami biztos alapon.





Normál CPU és házhűtés vezérléssel a CPU-t intenzíven terhelő játékok közben is 60°C alatt maradnak a magok, pár perc AIDA64 stresszel sem mennek 70 °C fölé. Csak kíváncsiságból indítottam el, számomra nincs jelentősége, nem is erőltettem.

Ilyen lett végül. Nem fogok vele szépségversenyt nyerni, de ez van. Ahhoz, hogy kulturáltabb legyen, új táp és új ház kell, ami nem kevés pénz.


Ha valaki fél éve azt mondja, i7 4790 és GTX 1060 lesz a házban, biztos nem hiszek neki. Eddig mindig alacsonyabb kategóriákból építkeztem, de úgy érzem, sikerült jó áron előrébb lépnem. Nagyjából egy PS4 Pro árát költöttem fejlesztésre, hogy megérte-e, majd az idő eldönti.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.