2024. szeptember 1., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gépeim története 1997-től 2017-ig

Asztali konfigurációim és a meghatározó játékok az elmúlt 20 évből.

[ ÚJ TESZT ]

LGA1150 - első felvonás

2016 őszéig az ADATA SP920 256GB-os SSD volt az egyetlen új alkatrész.

Úgy gondoltam PS4 Pro-ra váltok, és a gép marad az addig megjelent játékokra és zeneszerkesztésre.
Néha azért eljátszottam a fejlesztés gondolatával. Egyszer majdnem vettem egy jó áron kínált 4GB-os Asus Strix GTX 960-at, és egy Zalman Z3+ házat. Átgondoltam, mérlegeltem. A Phenom már elavult, a tápom kábele felső tápos házakhoz volt méretezve, ezért elvetettem az egészet.

Kicsit kiábrándultam a PC-ből, a rengeteg csalóból, a telepítésekből, frissítésekből, elszúrt portokból. Két közeli barátom megkért, hogy rakjak össze nekik új gépet játékra (Haswell és Skylake i5-ös konfigok). A végeredményt látva, mégis magával ragadott egy érzés, elkezdtem a fejlesztést számolgatni.

A Skylake i5-6500 és a DDR4 jelentős felárral járt volna, így maradt a Haswell i5-4460 apróról, 35 hónap garanciával, a megmaradt 2x4GB HyperX DDR3, egy ASUS B85M-GAMER lapban. Mivel később sem terveztem tuningot, és a topikban ajánlottak közül ez volt a legszimpatikusabb lap, rendeltem egyet.


Nem volt rossz, a Phenomhoz képest az egy szálas erőt igénylő címeknél kiegyensúlyozottabb teljesítményt kaptam. Hűteni és táplálni is egyszerűbb volt, mint a sokak által kazánnak csúfolt AMD-t.

Képem sajnos nincs, de ezt tudta a gyári hűtős 4460 és 750 Ti:
CPU kupak: 34-50 °C (stressz teszt közben 68-69-67-63 °C maghőmérséklet)
VGA játékok közben: 32-56 °C

A 750 Ti cseréjét nem erőltettem, de megígértem az egyik fórumtársnak, ha összejön a gépre szánt pénze, eladom neki a megbeszélt összegért. A tervezettnél korábban szólt, így mindenképp kártyát kellett válasszak.

2016 végén 1050 Ti volt a terv, de elcsábított az 1060-as, végül egy 6GB-os Inno3D Gaming OC verzió lett a befutó.



Voltak fenntartásaim a gyártóval kapcsolatban, de nagyon rég próbáltam tőlük VGA-t, de a tesztek pozitív véleménnyel voltak a típusról.
Nagyon jó kártya, minőségi félpasszív hűtéssel, csicsa és túltolt dizájn nélkül. Hűtött VRAM és VRM, backplate fizikai védelemnek és merevítésnek. Mikor először be akartam rakni, szembesültem vele, hogy ez bizony nem fér be. Ki kellett szerelnem a VGA mellé rakott 12-es ventilátort és előre raktam alulra. Korábban meg akartam már ezt lépni, mert a ház eredeti alsó ventilátora döglődött. Sem ez, sem a 750 Ti Windforce nem igényelt igazán plusz hűtést, de jobban szeretem, ha a hő nem reked meg a házban.
Gyárilag 1936MHz-es Boost és 8200MHz-es VRAM órajelen jár. Terhelésen sem vesz vissza, jól sikerült a hűtés.

A ház kábelezését és a ventilátorok elhelyezését szégyellem, de a légáramlás jó, az alkatrészek többé-kevésbé elférnek, használni akarom, nem mutogatni. Egy új házhoz új tápot is vennem kellene, egyelőre várok még vele.
Természetesen másoknak nem így rendezem el a gép belsejét, komplett új konfig esetén előrelátóbban gondolkodom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.