2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy kis multi: i7 vs. GCN Crossfire

Vegyétek ezt az írást egy kis plusznak az előzőkhöz, de szubjektívebb leszek, mint eddig bármikor.

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió és vélemény

A kapott eredményeket nem szabad túl szigorúan venni, mert mint írtam, objektív képet nem kapunk így a teljesítményről, de támpontot adhat, hogy mi is a helyzet ezzel a 2 címmel. Ha nem szeretnénk a BF3-ban „hullámzó” fps-t mérni vagy látni, akkor egy jó izmos processzort rakjunk a gépbe és húzzuk meg, persze csak ésszel és nem 7770 kaliberű VGA mellett.
Crysis 3 MP alá, meg egy korszerű Ivy vagy Sandy proci futhat is alapon és mehet a durva VGA rendszer a gépbe, de ha már ilyen rendszerünk van, minden bizonnyal tuningolva is vannak a komponensek.

Felmerülhetett a kérdés a cikk elején, hogy miért váltam meg a második kártyától. Ennek több oka is van, legfőképp az, hogy az új játékok minimum 50%-nak a minősége számomra nem elfogadható olyan szinten, hogy ennyi pénz álljon csak úgy a gépben.

Miről is beszélek?

Egyrészt arról amit évek óta tapasztalok, hogy nagyon sok esetben maximum 5 órán át köt le egy játék (azt csak így megemlítve, hogy valami ennyi idő alatt már ki is pörgethető és akár lehetne a 3. pont, hogy 5 óra játékidő miatt nem érdemes fejleszteni) és még sokat is mondtam.

Nem az van, hogy már nem érdekelnek a játékok és új hobbi után nézek, erről szó nincs. Hogyan is írhatnám le pár szóval ezt, talán úgy, hogy globális árkádosodás és rókabőr vagy akár konzolátirat (ami nem zavaró ha jó). Persze beesnek olyan címek minden évben, amik lekötnek egy ideig és látom, hogy van benne munka rendesen, ez szép és jó, de ha kipörgetem (jobb esetben akár többször is) utána megint sok hónap vegetálás jön csillogó szemekkel várva, hogy talán valaki kiad egy minőségi címet, amit nem (csak) a neve ad el.

Másrészt a teljesítmény: Kétségtelenül ez a két kártya nagyszerű dolog teljesítmény szempontjából, nincs olyan játék ami konkrétabban megfektetné Full HD-ben, de ha kikapcsolom az élsimítást és esetleg egy grafikai opciót leveszek eggyel alacsonyabbra, egyből olyan sebességet vagy majdnem olyat kapok, mint két kártyával (motor függő nyilván).
Úgy 2010 körülig ha butítani kellett úgy általánosságban észrevehetően gyengébb képminőség fogadott és akkoriban még azt mondtam: Oké, mindenképp maxon szeretném tolni, mert van látszata (és jöttek a még újnak hangzó, sokat ígérő mára nagy nevek, és a rókabőrök... hogy az első pontra visszakanyarodjak)

Az utóbbi évek viszont azt mondatják velem, hogy nem érdemes ennyi pénzt beleinvesztálni a gépbe a játékok miatt. Ez persze csak az én meglátásom, mert a gyengébb gépekkel rendelkező emberek csak örülni tudnak ennek, hogy csak kis mértékben különbözik a látványvilág.

Már tavaly is úgy voltam vele, hogy na akkor jön még egy VGA aztán kész a gépfejlesztés idénre és akár jövőre (aki ismeren engem az tudja, hogy nem állnék le a cserélgetéssel, de nem feltétlen a teljesítménytöbblet kéne), de akkor is gondolkodóba estem, hogy a címek megérik e ezt a + költséget, ez azelőtt sosem fordult meg a fejemben, mondhatjuk itt volt az a pont amikor adtam egy utolsó esélyt a „fejlesztőknek”, hogy mutassanak valamit ami ténylegesen a gép elé szegez.

Majd ha ismét látok pár címet, amiért mindenképp megéri a gépet fejleszteni, akkor visszatérek a két kártyára vagy az újabb szériákra, egyelőre eggyel is bőven meglehet lenni.
Relatíve nagy kritikus vagyok a játékokkal szemben, oldalakat tudnék írni minden egyes agyonhypeolt címről ami nem hozta számomra a tőlük elvárt szintet. Sokszor úgy érzem, hogy teljesen idiótának nézik a játékosokat, de működik nekik, miért ne csinálnák?

Előre válaszolnék azoknak, akik azt mondják:
„De hát a grafika egyáltalán nem számít játékélmény szempontjából.” Ha ez így lenne mindenki 2-3 generációval ezelőtti videokártyákkal játszana, és most nem olvasnád ezeket a sorokat. Nálam igen fontos szerepet játszik a grafika az atmoszféra kialakításában.

Minden bizonnyal elég vegyes lesz a fogadtatása ennek a cikknek, ez most így elég szubjektív az tagadhatatlan, de nézzetek csak a dolgok mögé, lehet sokan szeretitek az egyszerű, szinte magától végigfutó játékokat és a rókabőröket érdemleges újítás nélkül, de vajon megéri e ezekre pénzt költeni? (Konzolból sosem lesz PC, ha csak játékra kell semmi másra akkor ott van a doboz, akinek van havi keresete az meg összekapar normális játékra való gépet és egy konzolt is.)
Azt viszont biztosra veszem, hogy sokan tudják miről is beszélek. Nem nagyok az elvárásaim, annyit várok el egy játéktól, hogy szórakoztasson, lekössön a minden bizonnyal fellelhető/zavaró hibái ellenére is, ne pedig a fejemet fogjam a fél játékidő alatt az orbitális gagyisága vagy bugjai miatt.

Itt be is fejezném egyelőre a gondolatmenetet, a fórumon majd úgyis beszélgethetünk ezekről a dolgokról.Normálatlan megnyilvánulásokat és a flame bőszítőket moderáltatom szó nélkül, a fórum nem játszótér lesz, lehet ezekről a dolgokról normálisan is beszélgetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.