2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Tuningolás 5GHz fölé

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ki ne emlékezne azokra a 300MHz-es Celeron processzorokra, amelyek lazán mentek 450MHz-en.

[ ÚJ TESZT ]

Ki ne emlékezne azokra a 300MHz-es Celeron processzorokra, amelyek lazán mentek 450MHz-en. Nagyon nagy sikernek örvendtek utána, a cD0 steppinges Coopermine magos 566-600MHz-es Celeron processzorok is, amik szintén gond nélkül mentek 900MHz vagy még afölötti órajelen is.
Aztán a korai Northwood magos Pentium4-esek is igen jól sikerült tuning processzorok voltak, hisz némelyikük, a gyári 1, 8GHz helyett lazán mentek 2, 8GHz-en is.
Bizony az Intel, és az AMD is mutatott fel olyan processzorokat, olyan szériákat, amiket iszonyatos módon lehet, lehetett tuningolni.

Még a jelenlegi Core2 őrület előtt voltak bizonyos Pentium4 processzorok, amik szintén hihetetlenül jól túlpörgethetőek voltak, én is egy ilyen processzort szeretnék nektek bemutatni, ami könnyedén 5GHz fölé is tornászható
Tesztalanyom nem más, mint a 631-es Pentium4

nagyban

Annyit kell róla tudni, hogy ez a modell már 65nanométeren készült, és 2MB L2 gyorsítótárat kapott. Elődjéhez hasonlóan továbbra is 200MHz-es az alap FSB-je, azaz 800MHz a QPB.
Szeretném megemlíteni tesztkonfigom amiben hajtottam eme processzort:

nagyban

Gigabyte X48 DQ6 alaplap
Intel Pentium4 631 3GHz Processzor
3X1GB Crucial Ballistix Tracer 1066MHz memória (A 4. modul 2napja adta meg magát)
ATI Radeon HD4850 VGA, Ami jelen tesztemben csak a képet szolgáltatta
160+500GB HDD
Zalman Reserator2 Vízhűtés
Windows Vista SP1 Operációs rendszer

Mivel csak a processzor maximális órajelét kerestem, ezért a teljesítmény másodlagos szempont volt, így csak a Super PI-t futtattam 1M-ig az egyre nagyobb, és nagyobb órajelen.
Továbbá a Tápegységem tudja mérni a felvett teljesítményt, ezért azt is figyelemmel követtem, hogy mennyire befolyásolja a gép felvett teljesítményét a processzor minél magasabb órajele, és, a minél magasabb feszültsége.

Fontos megjegyeznem, hogy nem igazán van olyan alkatrész, amit ne vízzel hűtenék, s mivel nem voltam hajlandó szétszedni az egész vízhűtést, hogy csak a processzort hűtsem folyadékkal, kénytelen voltam megtámogatni egy 22Cm-es ventillátorral a radiátort, hogy ne melegedjen túl a rendszer még idő előtt.
Különböző beállításoknál természetesen mértem a processzor hőmérsékletét nyugalmi és terhelt állapotban is.
A lényeget, azt hiszem közöltem, kezdjünk is bele!
Első tesztem természetesen minden alapbeállításokkal ment, ezt csak azért néztem meg, hogy tudjam, alapból hány fokos a processzor és hogy mennyit fogyaszt így a gép.

Egyelőre még minden hőfok bőven korrekt, a fogyasztás is igen kellemes, hozzáteszem csak a neoncsövek a gépemben, fogyasztanak 40Wattot

Szépen elkezdtem emelni a processzor FSB-jét, úgy hogy a feszültséget nem piszkáltam.
Hihetetlennek tűnt, majd’ 1300MHz-et húztam a processzoron, alap feszültségen, a rendszer mégis stabil maradt, természetesen ennek plusz órajel hatására már elkezdett növekedni a hőmérséklet, és a fogyasztás is, de még közel sem jelentősen.

nagyban

Mivel ez fölött már instabil volt a rendszer, vagy be sem töltött, adtam a processzornak +0, 2v-ot, azaz 1, 5v-ra állítottam a processzor feszültségét. Sajnos egy picit csalódtam, hisz nem tudtam olyan sokkal feljebb tornászni az órajelet, alig 250MHz-et nyertem, viszont a terhelt hőmérséklet, és a fogyasztás drasztikusan megemelkedett.

nagyban

Ismét feszültséget kellett emelnem, hogy magasabb órajelen ugyanúgy stabil maradjon a rendszer, így további 0, 2v-al támogattam meg a processzort, ekkor már 1, 7v-ot kapott.
Újra megtáltosodott a jó öreg CPU-m hisz kerek 5000MHz-ig tudtam emelni az órajelét, úgy hogy a rendszer stabil maradt. Viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fogyasztás az alap értékhez képest terhelve, szinte megduplázódott, és vízhűtés ide vagy oda, a processzor elérte a 75 Celsius fokot

nagyban

Tovább emeltem az órajelet, ehhez a feszültséget szintén emelnem kellett, nem sajnáltam tőle az 1, 8v-ot sem. Ennek hatására ismét sikerült kipumpálni a processzorból további 250MHz-et

nagyban

Sajnos a fogyasztás, és a hőmérséklet még jobban az egekbe kúszott, és a processzor elkezdett túlmelegedni, sokszor 100%-os terhelés alatt is visszavette a szorzót, pedig a BIOS-ban kikapcsoltam ezt a lehetőséget, de biztos úgy gondolta a processzor, fontosabb neki a saját élete, mint az én, elvetemült tuning beállításaim. Ez meg is látszik a Super PI eredményén, elég csúnyán visszalassult.

Ennél magasabb órajelen a gép nem volt hajlandó elindulni, hiába adtam neki még magasabb feszültséget, de rájöttem azért, mert 1, 95v-os beállításnál, mikor beléptem a BIOS-ba 73fokos processzor hőmérséklet fogadott, bele sem merek gondolni, hogy akkor Windowsba, terhelve mennyi lett volna!

Tehát itt be is fejeződött a bemutatóm, de azt megjegyezném, ha csak a processzort hűtöttem volna vízzel, és a hő leadó radiátort kiraktam volna az ablakba, akkor 5500MHz is meg lett volna… tapasztalatból mondom. Sajnos így komolyabb hűtés híján nem tudom mi a processzor vége, de még biztos ment volna.
Ezzel a tesztel továbbá azt szerettem volna még bemutatni, hogy egy megfelelő típusú processzorral, bizony könnyedén el juthatunk 5GHz-es vagy még magasabb órajelig, az más kérdés hogy teljesen fölösleges, viszont (számomra legalábbis) nagyon élvezetes és kellemes kikapcsolódás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.