2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

eGPU külső videokártya notebookhoz #1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom, hogy lehet notebookhoz külső asztali PCIe videokártyát csatlakoztatni

[ ÚJ TESZT ]

Üzemeljük be!

Ha a postás meghozta az elektronikát, bontsuk ki és üzemeljük be!

A csomag tartalma:
- PE4L v1.5
- MiniPCI-e/Express Card adapter
- MiniHDMI kábel (30cm hosszú)
- ATX táphoz bekapcsoló nyák

A notebookok amikkel kipróbáltam és használtam:
-HP Pavilion DV2000
-HP Pavilion DV6000
-Lenovo Ideapad s9e (netbook :) )
-DELL Latitude E6410

Összeszerelés előtt az elektronikát be kell állítani az alábbiak alapján: az elektronikán található 2db kapcsoló és 2db jumper is!

Kapcsolók:

- Első kapcsoló (SW1): Ezzel lehet beállítani, hogy milyen sebességű kártyát rakunk a PCI-e csatlakozóba. Ha 1x sebességre képes kártyát akkor 1-2 állásba kell tenni (gyárilag úgy van) Ha annál nagyobbat akkor pedig 2-3 állásba kell kapcsolnunk a kapcsolót.

- Második kapcsoló (SW2): Ezzel be lehet állítani azt, hogy a kártya csak a BIOS/UEFI betöltődése után legyen, aktív mivel elég sok gép nem támogatja az ilyen eszközről való indulást, (főleg a HP és Lenovo gépek) így vagy nem indul el a gép vagy elindul, és videokártya hibát jelez. Gyárilag tiltva van ez a funkció vagyis a kapcsoló 1-2 állásban van. Ha nem működne a gépünkkel így a külső eszköz ajánlott bekapcsolni a késleltetést, vagyis 2-3állátba kapcsolni a kapcsolót.

Jumperek:

-Első Jumper (JP3): Ha szeretnénk, használjon az elektronika által kínált USB csatlakozót, akkor érdemes ez a jumpert bekötve hagyni, hogy az USB csatlakozó mellett lévő feszültség előállító IC az USB számára kellő 5V-ot elő tudja állítani.

-Második Jumper (JP4): Ezzel lehet állítani a kártya élesztéséhez szükséges 3.3v-ot. Ha ezt a gépünkből nyeri akkor a notebook képes lesz az eszköz fel és lecsatolására, ami elég hasznos tud lenni így innen érdemes kivenni a jumpert.

A képen látható állapotba van nekem beállítva és már lassan kettő hónapja használom minden gond nélkül.

Térjünk át konkrétabban a tápellátásra. Mivel nem akartam PC-s táppal küszködni, mert hangos, sok része feleslegesen menne terheletlenül meg ahova én tervezem beépíteni a kártyát oda nem fért volna be egy normális ATX tápegység.
Ezért az én választásom egy XBOX 360 tápra esett. Több okból is. Mivel nekem elég erős és sokat fogyasztó kártyám van, így fontos volt a sok ampert tudó 12V-os ág, amin 200W-nnyi erőt tud kifacsarni a videokártya számára. Másik ok az 5v-os ágára esett mivel elég sok extra elektronika lesz bent így az 5v 1A-s ág tökéletes lesz azon eszközök éltetésére… Harmadik ok, hogy meg lehet vele oldani azt, hogy maga a tápegység is akkor kapcsoljon, be mikor a notebookon benyomjuk a Power gombot, így ezzel is egy óriási kényelmi funkciót nyerünk:)

A félig átalakított Xbox 360 táp

(A szigetelőszalagos összerakás, csak a gyors szétszedés miatt van.)

Az átalakítás abból állt, hogy a kötélvastag gyári kábelét kiiktattam, és helyette rossz PC tápnak a kábeleit forrasztottam a helyére, polaritás hűen. Az USB kábel azért van jelen, hogy a tápegység el tudjon indulni mikor a notebookot, bekapcsolom. (Az 5V-os ágat bekötöttem a tápnak a PW-EN. ágába.)

Az összerakás könnyű, a kártyánkat bele kell rakni a nyitott végű PE4L PCI-E adapterünkbe (amit már beállítgattunk), majd a kábeleket is csatakoztatjuk. Valahogy így :

Mint látható a kártya felesleges PCI-E csatlakozó része túllóg az elektronikán.

Ha ezzel megvagyunk, csatlakoztassuk a tápegységet is hozzá. Nekem ez lett a végeredmény:

Mint látni a képen, elég bizarr látványt kelt, (de mentségemre szóljon, hogy hamarosan kapni fog egy házikót amiben a tápegység és a videokártya is méltó helyet kap. Később részletezem az elképzelésem.)

Bekapcsolás után a sokak szerint kihagyhatatlan élményindexet futtattam. A különbség elég nagy:

Intel integrált IGP/GPU:

ATI HD Radeon 4830 512MB:

GPUz Adatok:

Intel IGP/GPU:

ATI HD Radeon 4830 512MB:

Mint látható ég és föld a két videokártya közti különbség, pedig a HD4830 nem a legújabb kártya...
A következő oldalon leírom mik az elképzeléseim az eGPU-val kapcsolatban

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.