2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

eGPU külső videokártya notebookhoz #1

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatom, hogy lehet notebookhoz külső asztali PCIe videokártyát csatlakoztatni

[ ÚJ TESZT ]

Az eszköz bemutatása

Sok notebook tulaj volt abban a helyzetben, hogy munkára és szórakozásra nem mindig elegendő a beépített integrált videokártya ereje főleg akkor, ha a gépünk már nem egy mai darab. Sokaknak az is elég lenne, ha egy dokkolóhoz hasonló dolgot lehetne a gépre kapcsolni, amivel a notebook grafikus teljesítményét meg lehetne növelni.

Az eszköz, amiről én fogok írni nem egy hétköznapi dolog. A címben leírt rövidítés eGPU (External Graphics Processing Unit).

Mi ennek az eszköznek az értelme? Az eszköz segítségével, amit bemutatok, bármilyen PCI-E-s eszközt (jelen esetben videokártyát) minden gond nélkül a géphez tudunk csatlakoztatni.
Csupán egy átalakító elektronika kell, amit viszonylag korrekt áron be lehet szerezni. Az elektronika neve PE4L.
Lényegében a notebookban található miniPCI-E vagy Express Card-ból csinál külső eszköz számára használható teljes értékű PCI-e 1x-es slotot. A külső eszköz energiaigényének ellátásáról magunknak kell gondoskodni akár egy mezei ATX tápegységgel.

Az egésznek a lelke PE4L 1.5

Minden ma kapható notebookhoz hozzá tudunk „kötni” (kapcsolni) bármilyen PCI-e-s eszközt, esetemben videokártyát. Kettő megoldás létezik jelenleg:
- mini pci-e-n keresztülkapcsolni az elektronikát (ez minden gépnél megoldható mivel WIFI adapterek 99.9%ban így vannak a gépünkbe szerelve.) Humánusabb megoldás pedig az:
- Express Card, ami egy kártya, amit a neki kialakított slotba be lehet dugni. (Olyan, mint régen a PCMCIA volt)

Az elektronikát be tudjuk szerezni az alábbi oldalon a hwtools-on (mindenki azt a csomagot rendelje, meg ami a gépéhez való, itt gondolok a miniPCI-e/Express Card-ra).
Kell még egy tápegység. Ha a kártyánknak elég a szabvány PCI-e által adott 75W, akkor érdemesebb olyan tápot venni, mint ami a notebookoknak van, csak természetesen 12V 7A-s paraméterekkel rendelkezőt, a hatásfok miatt és a zajtalansága miatt is.

Ilyen tápról beszéltem

Ha netán nagyobb, energiazabáló videokártyánk van, akkor eshet a választásunk ATX tápegységre.

ATX tápegység

Az én választásom egy Xbox 360 203W-os tápegységre esett, mert ebben ötvözve van mind2 tápegységfajtának az előnye:
- halk
- magas hatásfok
- erős 12V-os ág

Xbox 360 táp

Ha már mindent elméletben kiveséztem, akkor jöjjön a gyakorlat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.