2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

eBay és a PayPal: mit és hogyan? II.

Tapasztalatokon alapuló cikkünk az eBayen történő vásárlások kapcsán íródott. Nem szentírás, de hasznos!

[ ÚJ TESZT ]

PayPal, összegzés I.

Azért javasoltam a regisztrációt erre a rendszerre, mert biztonságos. Ha nem regisztrálsz hozzá kártyát, akkor csak annyiból gazdálkodhatsz, amennyit feltöltöttél az egyenlegedre. Se több, de lehet kevesebb. Ha a bankkártyát hozzákötöd, akkor persze már más a tészta.

De! És ez a legfontosabb! Ha jelzed a cég(ek) felé, hogy nem te vásároltál, és a kártyádat se te használtad, akkor visszakapod a pénzed. Egyikük sem szeretné, ha az ügyfelei bármilyen panasszal is élnének, és ezáltal haszontól esnének el - ne legyünk szentimentálisak, a mocskos pénzügyek mindennél többet érnek. Még mi is számítunk nekik - hiszen ha egyszer vásárolsz és örülsz, máskor is fogsz.

Pénzügyi visszaélések: ez már egy teljesen más terep. Lehet mindenféle konteókat képzelni a dolgokhoz, de nem hinném, hogy érdemes lenne. Ha a bankkártya adatainkat akarjuk megvédeni, akkor ne használjuk. Ennyi. Ha valaki csak azt akarja elfogadni, de mi nem akarjuk csak PayPal-lal rendezni a számlát, akkor keressünk más eladót - legyen drágább, de érezzük magunkat biztonságban.

Valószínűleg elég tömörre sikerült ez a kibővítés és még így sem válaszoltunk mindenre. Az angol mondatok kapcsán ha valakinek segítség kell, írjon rám PM-et és segítek, vagy ott a Google fordító. Nem röhög, van amikor az eladó azt használja.

Abban az esetben ha olyan pechesek lennénk, hogy a bankkártya adatainkat megszerezték (hackerek, rosszindulatú weblapok, kémprogramok, UFO-k...) akkor azonnal keressük fel a bankot. Ne halogassuk a dolgot, AZONNAL telefonáljunk az ügyfélszolgálatra vagy robogjunk be a legközelebbi fiókba! Ilyen esetben a telefonos segítséget preferálom, hiszen minden banki telebankos rendszerben a „kártyatiltás” menüpont prioritást élvez a többi előtt és azonnal az első szabad ügyintézőhöz kapcsol a rendszer aki valamicskét is konyít a dologhoz. Ilyen esetben az ember ideges, szerencsés ha rögtön emberi hanggal beszélhetünk.

Honnan tudhatjuk, hogy visszaélnek a kártyával? Egyszerű! Olyan tranzakciók jelennek meg a kivonatban, a netbank számlatörténetben vagy az SMS értesítőben amiről nem tudunk, nem mi használtuk a kártyát, illetve nem a gyerek és nem a feleség. Nem mondom, hogy mindig gyanakodjunk de jobb félni, mint megijedni. Itt megragadom a lehetőséget azt mondom: ez itt a reklám helye, legyen mindenkinek SMS értesítés a kártyán. Sok-sok pénzt spórolhatunk magunknak egy esetleges kártyaadat-lopás (hivatalos nevén fraud-cselekmény) esetén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.