2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell XPS L702x - DTR Dell módra

DTR? Biztosan - gondolják sokan. Aki viszont jártas a laptop témában, az bizonyára tudja mit jelent...

[ ÚJ TESZT ]

Csatlakozók, hangszórók

Járjuk körbe

Bal oldalt van egy USB2.0 portunk, itt kapott helyett a méretes szellőzőrács, továbbá itt található a kártyaolvasó is.

Az eleje teljesen üres, itt semmi nincs.

Jobb oldalra került az optikai meghajtó, egy fejhallgató kimenet, mellette még egy, csak az már S/P DIF képes (tehát kettő fejhallgató csatlakozót kapunk), egy mikrofon bemenet, és végül egy USB2.0/esata kombó, mely kikapcsolt állapotban képes töltést adni a rácsatlakoztatott eszköznek.

Sok géppel ellentétben az XPS hátulján kapott helyet a legtöbb csatlakozó. Itt van az opcionális TV-tuner helye, egy mini displayport, egy HDMI, egy ethernet csatlakozó, illetve ebben a sarokban kapott helyet még egy világító XPS logó is, ami alvó állapotban pulzál.

A másik oldalon a Kensington lock, a hálózati töltőcsatlakozó, kettő darab USB 3.0, és kettő darab visszajelző led, melyek egyike a merevlemez működését, másik pedig a töltést jelzi. Sok hasznát nem látom annak, hogy ide hátra kerültek, de hát ez van.

A csatlakozók eloszlása mondhatni példás, nagyjából így kellene csinálni minden gyártónak (persze, tudom, sok gépnél a hátulra telepített csatlakozók nem megoldhatók, de akkor is). Dizájnelem, hogy a körbefutó ezüst és fekete sáv vastagsága/arányának változása egy szép ívvel van megoldva - nekem tetszik.

A már említettek csatlakozókon kívül lehetőségünk van vezeték nélküli csatlakozásokra is, ugyanis a gépben b/g/n-es wifi adapter és 3.0-s Bluetooth is található. Ezek mellett mobilnetezni is tudunk, amennyiben beszerzünk egy 3G modemet a kiépített helyre (én beleraktam a SIM-kártyámat a megfelelő helyre, szépen be is pattant a helyére, viszont nem volt netem, mert valószínűleg maga a modem nincs beépítve).

Hangszórók

Elérkeztünk az egyik kedvenc részemhez. 2.1-es, mélynyomós JBL rendszer, Waves Maxxaudio3 hangzásjavító technológia, van itt minden, ami szem-szájnak, de leginkább a fülnek ingere!
2.1-es megoldással a Dv7-nél találkoztam, már akkor is érezni lehetett a parányi "mélynyomó" jótékony hatását, JBL hangszórókkal pedig legelőször egy Lenovo Y560-ban, majd utána egy Y570-ben.
A megoldással/márkával kapcsolatos saját tapasztalatokat megfejelte az is, hogy a legtöbb tesztben ódákat zengtek az XPS-ek hangszóróiról.

Ezek tudatában tehát saját magam is sokat vártam tőlük. És meg is kaptam! Leírni nem igazán lehet, ezt hallani kell! Gyönyörűen, tisztán, hangosan szólnak, magasabb hangerőn sem torzítanak, és a az alján található mélynyomónak tényleg van értelme, érezni a mélyeket is. Nyilván nem vált ki egy komolyabb házimozi hangrendszert, vagy minőségi hangfalakat, de filmezéshez, játékokhoz, alkalmi zenehallgatáshoz tökéletes!

A mellékelt audioszoftver paraméterezésével be tudjuk állítani a számunkra legmegfelelőbb hangzásvilágot, ezzel is növelve a felhasználói élményt!
Egy negatívumot viszont meg kell említenem a hangszórók kapcsán: az elhelyezésüket. A mélynyomó jó helyen van, viszont a két hangszóró már nem legjobb. Miért? Mert a csuklótámasz két sarkában kaptak helyet. A jobb oldali még annyira nem zavaró, mert az ember ritkán támaszkodik a gép jobb szélén, viszont a bal oldalit nem nehéz letakarni. Persze, lehet úgy is tartani a kezünket, hogy ne takarjuk le, vagy ne teljesen, de akkor is jobb lett volna a 15"-es kistesó megoldását alkalmazni, esetleg a billentyűzet fölé költöztetni. Számomra ez annyira nem zavaró, mert külső billentyűzettel használom, így semmiképpen sem takarom le, de akkor is, ezért jár egy kis dádá.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.