2020. október 29., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell XPS L702x - DTR Dell módra

DTR? Biztosan - gondolják sokan. Aki viszont jártas a laptop témában, az bizonyára tudja mit jelent...

[ ÚJ TESZT ]

Melegedés, zaj, üzemidő, összegzés

Melegedés, zaj

Alap használat mellett nem mondanám hangosnak és melegnek. Megismerkedésünk elején kicsit furcsa volt számomra a gyakran beinduló, pár másodpercig magas fordulatszámon pörgő venti, viszont ezen javított egy új BIOS frissítés. Terhelés hatására természetesen megugrik a hőmérséklet és a hűtéssel járó zaj is, de ez együtt jár a nagy teljesítménnyel. CPU throttlinggal nem találkoztam még, az eddigi max. processzor hőmérséklet megállt olyan 80°C körül, a VGA általában max 70-75°C-ig kúszik fel, a merevlemez is 50°C alatt maradt terhelés esetén (a fém burkolat mondjuk szépen át tudja adni az ember kezének a hőt, és érzetre néha kicsit többnek tűnhetnek a hőmérsékletek, de belül semmi gond nincs, a ventilátor szépen kihajtja a meleget).
Netezés mellett a proci 45-55°C, a VGA olyan ~45°C, és a merevlemez is 45°C körül alakul (ebben a kánikulában). Egy jobbfajta laptophűtő nem árt alá - főleg ilyenkor nyáron. Én egy Coolermaster Notepal E1-et használok, ami olyan 10°C körül képes javítani a gép hőmérsékletein (ha nincs benne az akksi).

Hirdetés

Akkumulátor, üzemidő

A gépben egy 9 cellás/90Wh akksi található, ami elég sokáig ébren tudja tartani "kis" kedvencünket. Konkrét méréseket nem végeztem (nagyon ritkán használom akksiról), így csak a tapasztalataimat tudom elmondani.
Netezéssel (wifin keresztül) és Word dokumentumolvasással ~25% fényerőn olyan 6-7 óra körül van az üzemidő.
Emlékeim szerint a The Grey c. film 720p-ben nézve max. fényerőn olyan 35% körül fogyasztott az akksiból.

Nagy gép ide vagy oda, a nagy akksi bizony itt is érezteti az üzemidőre való jótékony hatását. Továbbá van még egy előnye a 9 cellás telepnek: megemeli a gép hátulját, így a gép szellőzése is jobb, akár ölben is lehet használni, nem fog besülni. És ha már az akksiról van szó, érdemes még megemlíteni, hogy kapott egy töltöttségjelző LED sort, mely 5 fokozatban mutatja a töltöttséget.

Összegzés

Gondolom senkit nem fog meglepni, ha azt mondom, hogy ez az XPS egy remek gép. Az összeszerelés és az anyaghasználata nagyon rendben van, minőségi anyagok fedik, sehol nem recseg-ropog.
A teljesítményére sem lehet panaszunk, a processzor és a VGA még ma is elég erősnek számít, a 8GB RAM egy átlag felhasználónak bőven elég (még sok is), a HDD mellé SSD-t is rakhatunk mindenféle "caddyzés" nélkül, és a kijelzője is jobb a kategória átlagánál. Mindezek mellett van néhány extrája, amik kiemelik a mezőnyből. Ilyen például a remek 2.1-es JBL hangrendszer, mely az egyik legjobb megoldás laptopokban, a 2MP-es HD videó képes, zajszűréses mikrofonnal rendelkező webkamera, vagy akár a dupla fejhallgató csatlakozó és a dupla USB 3.0 csatlakozó.

És akkor még nem beszéltünk a garanciáról, ami szintén nem átlagos. Alapból 3 évet kapunk, ami ráadásul Next Business Day típusú, tehát az egyik legjobb. Ha bármi gondunk lenne a géppel, csak fel kell vennünk a kapcsolatot a Dell ügyfélszolgálatával, egyeztetni kell velük, kiküldenek hozzánk egy szerelőt (igen, szerelőt, nem pedig futárt!), aki ott helyben megjavítja a gépet. Jól hangzik? Naná! Nem kell csomagolni, küldözgetni a gépet, nem kell rá heteket/hónapokat várnunk. Egy telefon, és a következő (max. második) munkanapon már ismét használhatjuk a gépet.

És a végére jöhet a kérdés: mégis mennyibe kerül? Egy ilyen gép újonnan, 8GB RAM-mal közel 300eFt-ot kóstál, ami természetesen magában foglalja a géphez járó előretelepített Windows 7 Home Premium 64 bites változatát is, melyet a Dell felturbózott néhány extrával. Nem kevés pénz, de ha belegondolunk, hogy kapunk egy minőségi, erős gépet 3 év NBD garanciával és Windows 7-tel, akkor már nem is tűnik olyan vészesnek.

Részemről a Dell XPS L702x:

Galéria nagyobb felbontású képekkel!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.