2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell AX-510 Soundbar bemutató

Nem vártam sokat, de amit kaptam, az messze felülmúlja a várakozásaim: munka melletti csendűzésre tökéletes!

[ ÚJ TESZT ]

Hangokat hallok...

A teszteléshez az alábbi zenéket használtam:
-Nightwish - Endless forms most beautifull (FLAC)
-Nightwish - Imaginaerum (320kBp mp3)
-Lindsay Stirling - Lindsay Stirling (m4a)
-Lindsay Stirling - Shutter Me (m4a)

Lehet, hogy elég szélsőséges a szimfonikus metál mellé állítani a violin dubsteppet, de hirtelen ez volt kéznél. Általánosságban elmondható, hogy egy ilyen kis pi***nyi soundbar NEM alkalmas komolyabb terek - akár egy nagyobb szoba - érdemi hangosítására, de talán ez nem is akkora hiba és nem is várható el tőle. Hisz nem is erre való.
Elsődleges felhasználási területe a multimédia, esetleg a prezentációk hangosítása. Ezt viszont megoldja rendesen.

Nightwish:
A szimfonikus metált nem minden eszköz tudja szépen megjeleníteni, sajnos ez a kis Dell sem fog csodát tenni…
Ennek ellenére a méretéhez képest meglepően dinamikusan szól.
Persze dübörgő, belső szerveket megrázó mélyeket és üvegrepesztő magasakat ne keressünk. Alacsony hangerőn a mély "szolid", a középtartomány erős közepes, a magasak szintén, de semmiképp sem lapos a karakterisztika.
A hangerő emelésével a mélyebb hangok is előbújnak, és sajnos a magas hangok túl meghatározók lesznek, a középtartomány viszont kellő dinamikával szól. A dobot és a gitárriffeket elég jól prezentálja, bár hallhatóan nem szereti őket. A My Walden dudaszólójánál nem sűrűn szokott a hideg futkosni a hátamon. Most megtette és nem a „fájdalomtól”.

Lindsay Stirling:
Szerelem első lát... izé... hallásra ez az apró lány. Minél többször hallgatom, annál jobban beleszeretek a művészetébe.
A hegedű szépen, kiegyensúlyozottan mégis határozottan, dominánsan szólal meg. Az egyéb kísérő hangszerek sem tolakodnak, de jól kivehetőek (még a szökőkút hangjai is hallhatóak a Master of Tides flashmob videójában). A karakterisztika kellemes, szolid mélyekkel, karakteres középhangokkal és néha kicsit több magassal.

Ha már van az eszközön fejhallgató kimenet, hát kipróbáltam azt is.
Ehhez a Silvercrest - LIDL gazdaságos - zárt fejhallgatómat használtam. Volt már a fejemen Sennheiser, meg AKG is, de úgy vettem észre, ez a Silvercrest nem rosszabb annyival, mint amennyivel olcsóbb. Nem vagyok vájtfülű, az óvodában sem violinkulcs volt a jelem, szóval a céljaimnak megfelel.

A soundbar a fejhallgatót a nagyon magas/teljes hangerőt leszámítva szépen meghajtotta. A Nightwish teljes hangerőn sajnos már csúnyán torzult. Magasabb hangerőn elég tolakodóan vannak jelen a magas hangok. Nem szerette(m). Közepes hangerőnél teljesen vállalható.
Lindsay hegedűjátéka viszont gyökeres ellentéte ennek. A hegedű telt, mély búgása és a "sikító" magas hangjai sem bántóak, még teljes hangerőn sem.

Döbb2!

Mindezt úgy, hogy egy igazán retek alaplapi Realtek „hangkártyára" van kötve a cucc! A diszkrét hangkártya project már rég elindult, előbb-utóbb össze is jön a betervezett ASUS Xonar.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.