2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Compaq Deskpro 386s újraélesztése

Bemutatom, hogy sikerült ismét működőképesre bírni egy 25 éves PC-t.

[ ÚJ TESZT ]

Jöhet a szórakozás

Na de akkor mi is lapul a gépházban pontosan? És milyen játékok futnak rajta?

A gép a következőket tartalmazza:

Intel 386SX 16MHz CPU

1MB alaplapi + 1MB bővítőkártyán elhelyezett RAM

OAK OTI 1MB ISA VGA kártya

40MB 2,5-es laptop HDD

1,44MB FDD

Játékok előtt futtattam két tesztet, ami a CPU nyers erejét demonstrálja, az egyik a CheckIt volt:

A kapott eredményt a program összehasonlítja egy szintén 16 MHz-es 286-ossal. Az eredményen meglepődtem, hiszen a 286-os némileg jobb eredményt mutatott fel, mint ez a kis Compaq Deskpro a 386SX-szel.

Lefuttattam a Speedtest nevű programot is:

Ez a program is alátámasztja a CheckIt eredményét!

A viszonylag gyenge eredmény valószínűleg annak tudható be, hogy a BIOS semmilyen, a teljesítményért felelős beállítást nem kínál fel. Ilyen, hogy Shadow RAM állítás, ennél a gépnél ne is álmodjunk róla.

Játékokból pedig a következőket raktam rá:

Space Bats:

Igaziból egy hasonló játékkal játszok most az androidos telefonommal is, tehát a stílus örökzöld. Egy űrhajót irányítva kell levadásznunk az ellenséget, figyelve arra, hogy ne ütközzünk sem az ellenséggel, sem pedig a kilőtt lőszereikkel. Ha sikerül kilőni minden ellent, továbbjuthatunk a következő szintre.

Felkerült a gépre a Dangerous Dave 2 is, amit a jó öreg ID Software készített még 1991-ben:

Jó kis oldalnézetes lövöldözős játék, ahol Zombikat és egyéb furcsa lényeket kell cafatokra lőni. Mármint szó szerint, mert ha lelövünk egy ellenséget, akkor hullanak a szétlőtt szörnydarabok. Elég morbidnak tűnik, de azért nem kell olyan erőszakos játékmenetre gondolni.

Így vagy úgy, bőven szelídebb játék a Bumpy:

Ahol egy ilyen "izével" a platformokon pattogva kell felszedni a mindenféle "jóságot", s ha sikerült mindent felszedni, tovább lehet jutni egy nehezebb pályára.

Legendásan jó játék a Dyna Blaster is:

Egy űrhajós fickót irányítva tudunk bombákat lerakni, amik segítségével az ellenséget kell elpusztítani. A pályákon vannak elrejtve tárgyak, amik segítségével a lerakott bombáink lehetnek erősebbek.

A nagyobbik lányom kedvenc játéka is felkerült a gépre, a Lotus:

Klasszikus autóversenyzős játék, több autó közül kiválasztva kell minél jobb helyezést elérni.
Ennél a játéknál bizony érződik az alacsony CPU teljesítmény. A játék elég lassan fut a gépen.

A Forma-1 szerelmeseinek kötelező darab a Grandprix:

Végül pedig egy igazi keménykötésű autószimulátort mutatnék meg, ami helyet kapott a gépen: a Test Drive 3:

A játék készítői olyan dolgokra figyeltek, ami még a mostani játékokban sem található meg, ilyen például a szélvédőn elkenődő bogár, vagy a bekapcsolható ablaktörlő, amivel a szétkent bogarat lehet letörölni.
Az pedig teljesen természetes, hogy ha gyorsan hajtunk, és meglátja a rendőr, akkor büntetést kapunk.
Igaz, fut a játék, de nagyon az élvezhetőség határán van; a játék meghálált volna egy dupla ilyen magas órajelű CPU-t...

A játékokon felül persze rakhattam volna fel a gépre egy Windows 3.1-et is, és azt is bekonfigurálhattam volna, szövegszerkesztővel meg minden nyalánksággal, de nem kerültek rá ilyenek! Méghozzá azért, mert a HDD mindössze csak 40 MB-os tárhellyel rendelkezik, ami még a '80-as évek legvégén, '90-es évek legelején is már elég szűknek számított, s nem akartam Windows-t a játékok kárára. Persze cserélhettem volna HDD-t, vagy egy másodlagos, akár SCSI merevlemezt is berakhattam volna, de ez így van gyári állapotban, nem akartam rajta változtatni.

Továbbra sem fogom szeretni a Brand gépeket (a fentebb taglaltak miatt), ám ez a számítógép mégis ékes példánya lesz a gyűjteményemnek, köszönhetően a sajátos "bájának".

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.