2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

BlackBerry10 - 10.2 update bemutató

Hamarosan elérkezik a BlackBerry új 10-es operációs rendszerének legújabb frissítése, jelesül a 10.2.

[ ÚJ TESZT ]

Funkcionális újdonságok - üzenetkezelés

Funkcionális újdonságok

A most következő első két újdonság olyan a hatékony felhasználást, kommunikációt segítő újítás ami megint csak olyan lehetőséget nyújt, amely megkülönböztetheti a BB10 rendszert a versenytársakétól. Ha ennyire nem rugaszkodunk el - illetve élek magasztos kifejezésekkel - és a földön maradunk, akkor pedig bizton állítható, hogy nagyban megkönnyítik azon emberek életét akik sokat használják a telefonjukat kommunikációs célokra (mert azért még mindig ezért van az emberfiának telefonja).

Lock screen notifications

A telefon lezárt módjában az állapotkijelző képernyőn eddig is meg volt található, hogy az egyes Hub-beli értesítések közül típusonként hány darab található (nem fogadott hívás, SMS, BBM, email, Twitter, Facebook, Whatsapp, LinkedIn és a többi).
Amivel ez az újítás többet nyújt, hogy ezen ikonra rábökve bővebb információkat kaphatunk arról, hogy milyen események várnak ránk a Hubban, anélkül, hogy fel kellene oldani a telefonunkat. Így gyorsan eldönthető, hogy érdekel-e bennünket az adott esemény, vagy pedig hagyjuk a telefonunkat ahogy van a következő értesítésig.

Lock screen értesítések

Toast notifications

A második előre kiemelendő új funkció a "Toast notifications", melyet talán azonnali értesítéseknek lehetne fordítani.
A telefon használata közben bármilyen alkalmazásban is vagyunk (vagy máshol a rendszerben), ha új emailt/SMS-t/BBM üzenetet kapunk, akkor a képernyő felső részén megjelenik a beérkező új üzenet (vagy egy része), melyre akár közvetlenül arra kattintva (az eredetileg futó alkalmazásból nem kilépve!) is tudunk válaszolni SMS/BBM esetén, vagy pedig meg tudjuk azt nyitni, amennyiben arra érdemesnek tartjuk. Ha nem csinálunk semmit, akkor néhány másodperc múlva eltűnik az értesítés.

Ezzel azt érhetjük el, hogy nem kell kilépni az adott alkalmazásból ha érkezik egy üzenet, mivel rögtön látjuk mivel van dolgunk, így meghozhatjuk a döntést magunk, hogy érdemes-e épp olvasott cikkünket/már majdnem végigjátszott pályánkat félbehagyni és áthaladni a Hubba, vagy pedig ráér utána is.
A beállítások között típusonként beállítható, hogy mely eseményekről (SMS/BBM/email...) szeretnénk ilyen értesítéseket.

SMS értesítés (az alkalmazást nem elhagyva lehet rá közvetlen válaszolni)

Bárhol, bármikor

Priority Hub

Sokak kívánságára (végre) elérkezett a BB10-be az ún. Priority Hub.
Ez a funkció tulajdonképpen egy elsőbbségiként történő jelölése bizonyos típusú értesítéseknek (amelyeket mi magunk tudunk beállítani).
A Hubon belül is külön fület kapott, közvetlenül a Hub alatt, így amennyiben helyesen be van számunkra állítva, hogy mi az, ami prioritást élvez és csak kevés időnk van üzeneteket olvasni, akkor célszerűen a Priority Hubbal érdemes kezdeni.

A "normál" Hubon belül a prioritásos üzeneteket a jobb oldalt található piros csík jelzi.
A következő beállítások alapján kerülhet egy-egy üzenet a prioritásosak közé:
- egy adott személy által küldött bármilyen üzenet
- egy konkrét beszélgetés (és a rá érkező válaszok)
- a küldő családneve megegyezik a felhasználóéval
- fontos jelöléssel érkező üzenetek
- felhasználó által kezdeményezett beszélgetések (és rá érkező válaszok)

Természetesen mindegyik beállítás külön-külön be- és kikapcsolható.

Egyéb Hub változások

A prioritásos üzenetek jelölésén kívül is történt néhány változtatás a Hubban:
- kiemelendő, hogy most már lehet színeket megadni az egyes fiókokhoz. Így akinek több email címe van hozzárendelve a telefonhoz azok egyszerűbben át tudják majd látni azt. A színek az egyes üzenetek bal oldalán jelennek meg egy keskeny sávban.
- a Hub kapott egy dedikált ikont az alkalmazások ikonjai között. Bevallom őszintén erre nem tudom mi szükség volt, mivel a "peek" gesztussal bármikor-bárhonnan egy kézmozdulattal a Hubba lehet jutni, de változásnak változás, így itt a helye.
- a Hubon belül egy új gomb segítségével lekérdezhető az összes csatolmány.
- némileg változott a mappák kezelése (amikor a Hubban a felső kék sávra kattint az ember). Például már lehet mappát keresni. Megadhatóak mappák, amelyekből csak a prioritásos üzeneteket szeretnénk látni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.