2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

BlackBerry10 - 10.2 update bemutató

Hamarosan elérkezik a BlackBerry új 10-es operációs rendszerének legújabb frissítése, jelesül a 10.2.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, fejlesztői újdonságok

Bevezető

Hamarosan elérkezik a BlackBerry új 10-es operációs rendszerének legújabb frissítése - jelesül a 10.2-es verziónak - a megjelenési ideje.
Ebben a cikkben a megjelenő újdonságokat fogom bemutatni.

Hardveresen eddig sem voltak hátrányban az új BB10 operációs rendszerrel kiadott telefonok (Z10, Q10, Q5) azonban ahhoz, hogy igazán fel tudják venni a versenyt a többi platformmal, szoftveres oldalon is be kell hozni a lemaradást, melynek következő lépése a 10.2-es frissítés.

A frissítés tartalmát három nagyobb részre lehet osztani:
- egyrészt a 2013. augusztus során megjelent 10.2 Gold SDK által nyújtott új API-kra és nyelvi lehetőségekre, kifejezetten az alkalmazásfejlesztők részére
- másrészt a végfelhasználó számára közvetlenül érzékelhető és a frissítéssel együtt érkező gyári funkcionalitás bővülésére
- végül pedig az Android 4.2.2. runtime-ra: segítségével kevés erőfeszítéssel portolhatóak a BB10 platformra az androidos alkalmazások

Fejlesztői újdonságok

Néhány szóban a 10.2 beta és a 10.2 Gold SDK-ról főként felsorolás jelleggel (mivel 99%-ban nem fejlesztők fogják olvasni ezen sorokat - illetve jómagam sem vagyok fejlesztő):
- 3rd party alkalmazások számára is elérhető a Blackberry ID
- Geofencing
- Smart Card kezelés
- Wi-Fi Direct
- Miracast
- Notifications API (nem gyári alkalmazások is hozzáférhetnek az üzemmódokhoz, illetve változtathatják azokat)
- VPN API
- USB Host lehetőség (USB-OTG)
- és végül az egyik leginkább várt opció a "Headless apps".

Headless apps

A headless apps megjelenése azért is volt fontos, mert eddig minden nem gyári alkalmazásnak - kivéve egy-két egyedi esetet - nyitva (legalább active frame-ben) kellett lennie ahhoz, hogy interakcióba tudjon lépni a rendszerrel. Ez nagyon zavaró volt az olyan appoknál, amelyeknek fő funkciója háttérben futó processzt igényelt volna.

Természetesen ahhoz, hogy egy-egy alkalmazás "headless"-ként, tehát a háttérben futhasson, ahhoz ki kellett dolgozni egy olyan eljárásrendet a BlackBerry-nek, amely biztosítja a rendszer stabilitását, illetve, hogy egy-egy app nem okoz váratlan dolgokat a háttérben futva (például feleslegesen terhelve a rendszer erőforrásait).

Ezen eljárásrend két általam kiemelt pontja a következő:
- minden egyes alkalmazásfejlesztőnek külön jelzést kell a BB felé tennie, hogy headless alkalmazást szeretne készíteni, ahol egy (általam jelenleg nem ismert) folyamat által elbírálásra kerül a kérés
- másrészt az operációs rendszerben le van korlátozva, hogy egy-egy headless alkalmazás maximum mekkora erőforrást foglalhat le.

Térjünk is át a frissítés legtöbbeteket érdeklő körére, mégpedig a rendszerbe bekerült újdonságok bemutatására és, hogy melyek azok a funkciók amelyek változtak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.