2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

BlackBerry10 - 10.2 update bemutató

Hamarosan elérkezik a BlackBerry új 10-es operációs rendszerének legújabb frissítése, jelesül a 10.2.

[ ÚJ TESZT ]

Funkcionális újdonságok 2.

Natív Evernote

A 10.2 gyári frissítéssel érkezik a BB10 platformra a népszerű Evernote alkalmazás natív változata is. Bár kipróbálni még nem volt lehetőségem, de fontos kiemelni, hogy a különálló Evernote mellett a gyári BlackBerry Remember appba is beépült az Evernote.

WiFi Direct, Miracast

Habár fentebb a fejlesztői szekcióban már olvasható volt, azért kiemelném itt is az elérhető WiFi Direct és Miracast opciókat. Annyi azonban mindenképpen kiemelendő, hogy a Z10-ben nincs és nem is lehetőség a teljeskörű hardveres támogatás miatt a Miracastra.

BBM Channels

Egyelőre még csak felsorolás jelleggel jelenítem itt meg. Aki bővebben érdeklődik a téma iránt ajánlom neki ezen CrackBerry linket.

Alkalmazások kezelése

Az alkalmazások kezelésével kapcsolatban két újítás jelent meg:
- alapértelmezett alkalmazások beállításának lehetősége (például fájltípusokhoz rendelhető alkalmazások)
- és egy alkalmazás monitor, amely megmutatja (akár grafikusan is) az egyes processzek, illetve maga az operációs rendszer által felhasznált CPU és memória mértékét. Ezáltal könnyedén szemmel tartható, ha valamely alkalmazás túl sok erőforrást emésztene fel a rendszerből.

Erőforrás grafikon

Futó folyamatok

Felhasználói felületet érintő változások

Megjelenési témák

A rendszert használók kérésére a BlackBerry engedélyezte a lehetőséget, hogy mindenki egyénileg tudja beállítani a világos és a sötét téma közül, hogy melyet szeretné használni a következő helyeken:
- SMS
- BlackBerry Messenger
- Kontaktok
- Naptár

Sajnos a Hubra magára még nem lehet ezt beállítani, így az mindenkinek továbbra is egységes fehér, de reméljük erre sem kell már sokáig várni.

A Q10 esetében az AMOLED kijelzőjének "köszönhetően" ez természetesen némi akkumulátor fogyasztás csökkenéssel is jár, Z10 esetében azonban nem jár ilyen előnyökkel a LED kijelző miatt. Sőt egyes mérések szerint 0.1 W plusz fogyasztást is eredményez a sötétebb témák használata a fehérnél :)

It's black

It's white

Beállítások

Eddig a rendszer gyenge pontja volt a beállítások menü a BB10-ben, mivel Adobe AIR-ben volt megírva a natív Cascades helyett. Emiatt egyrészről néha kicsit darabos volt, illetve szaggatott, másrészről például Q10-en fehér színű volt (ami Z10 esetében nem volt feltűnő, mivel ott minden más is fehér témájú volt, azonban a Q10 fekete alapbeállításaitól nagy mértékben eltért).
Mivel natív lett, ezért a vissza gomb nyomogatása helyett az egyes almenükből ha vissza akarunk ugrani a főmenübe, már elég csak elhúzni az ujjunk jobbra a képernyőn.

10.2 beállítások menü a Q10-en

Új "homokóra"

A kép magáért beszél, fehér háttérnél az inverze jelenik meg

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.