2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Atomot a népnek: kisfogyasztású gépek nyomában (2.)

Főszereplőnk egy Celeron, egy ritka és egy átlagos Atom processzorral felszerelt gép.

[ ÚJ TESZT ]

Celeroncs N3150

Az Atom processzoros gépemet 2015-ben vettem, következő évben pedig belebotlottam az Aliexpressen az Eglobal nevű boltba, ahol a legolcsóbb egy ötödik generációs Celeron N3150 CPU-val felszerelt kis barebone masina volt. 130 dollárt kértek érte, ami akkor nagyjából 36 500 forintnak felelt meg, ma száz dollár körül van ugyanez, ami pedig kerekítéssel 31 000 forint.

Ami rögtön megtetszett, hogy egy alumínium házba csomagolták, ami egy gigantikus hűtőbordaként szolgál az alaplap alján lévő processzorhoz, így teljesen passzívan üzemel. Egész napos használatnál az elején egy-két óráig hűvös volt, aztán nagyjából kézmelegre nőtt a hőmérséklete.

Külön pozitívum, hogy van rajta egy mSATA és egy normál SATA csatlakozó, ezeket anno mindkét típusú SSD-vel teszteltem, és stabilan hozták a 4-500 MB/s sebességet, anélkül, hogy a processzor egy kicsit is megerőltette volna magát. Az egyetlen apró szépséghibája számomra ennek a dizájnnak, hogy minden USB portot előre tettek, így az egér és a billentyűzet nem túl diszkrét.

Bár a hardver már újabb tervezésű, 14nm csíkszélességgel készült, de még 2015-ben adták ki, és készítettek hozzá Windows 7 drivereket is. Próbáltam rajta ezt is, de tettem fel rá 8.1-est és 10-est is, tökéletesen működött mindegyikkel, sőt, a titkos kedvencemet, az OpenBSD-t is, ami ugyancsak hibátlanul futott.

A teljesítménnyel és a fogyasztással nem voltam túlságosan elégedett – nem szabad elfelejtkezni arról, hogy számomra más szempontok fontosak, mint általában másoknak –, ugyanis az én ízlésemnek ez a gép túl gyors volt, pihenés közben 5-6 wattnyi energiát fogyasztott, maximálisan pedig 9-12-t. Végeztem rajta méréseket, csak sajnos eltűnt az a fájl, ahova felírtam az eredményeket, de nagyjából másfélszer gyorsabban végzett a tesztvideó kódolásával, mint az Atom. Emiatt el is vesztettem iránta az érdeklődésemet, hisz az általam használt programok nem futottak rajta érezhetően gyorsabban, így a fiók mélyére került, s végül 2019 egy szép őszi napján eladtam.

Ismerősöknek meséltem erről a lehetőségről, és segítettem vásárolni ugyanebből a sorozatból, de egy nagyobb teljesítményű pécét, az egyik egy Core i3 5005U volt, amiért akkor 182 dollárt kértek el, ma hússzal kevesebbet. Hogy megér-e ennyit, arról a sorozat egy későbbi részében írok.
Ezt egyébként nem teszteltem, de állítólag eléggé melegedett, ami elképzelhető, hisz 15 wattnyi TDP-t adott meg neki a gyártó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • ODROID N2

    Az első Amlogic S922X-szel szerelt minigép hardvere nagyon ígéretesnek tűnik: kis fogyasztás, nagy teljesítmény.

  • Miért ne vegyél olcsó új laptopot?

    Megmutatom, mit tud egy aktuális low-end modell az egykori 5, 8, és 10 éves üzleti csúcsmodellel szemben.

  • Odroid-HC2 ismertető

    ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve.

  • I love China!

    Kereskedelmi háború Kínával ide vagy oda, itt egy távolkeleti GTX 1050 Ti Mini OC videókártya tesztje!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.