2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Atomot a népnek: kisfogyasztású gépek nyomában (2.)

Főszereplőnk egy Celeron, egy ritka és egy átlagos Atom processzorral felszerelt gép.

[ ÚJ TESZT ]

A legkisebb is számít

Ugrás előre, 2019-be, amikor ismét elkezdett foglalkoztatni ez a fogyasztás-dolog, így elkezdtem ismét böngészni a kínaiak kínálatát. Úgy voltam vele, hogy ha ennyire jót alkotott az Intel az én Atom processzorommal, keresek valami hasonlót, és így találtam rá a Shenzhen ZunSia boltjára, aminek a tulajdonosai szerintem nem teljesen normálisak, viszont egy rendkívül ritka és szerintem érdekes gépet árulnak.

Hogy miért vonom kétségbe a szellemi képességeiket? Amikor rájuk írtam, hogy a 123 dolláros szállítási díj engem biztosan nem ösztönöz vásárlásra, mértéke ráadásul teljesen érthetetlen, hisz az ugyanolyan méretű többi hardverüknél 14-18 dollárral megelégszenek, akkor még ők voltak felháborodva, meg hogy ezen nem tudnak és nem is akarnak változtatni. Az Aliexpress egyébként kiírja, hogy miből mennyit rendeltek, de úgy látszik, a kereskedőt nem zavarja, hogy nem is nagyon vesznek tőlük semmit.

Visszatérve a gépre, a fentebb hivatkozotthoz nagyon hasonlót rendeltem tőlük Intel Atom E3845 CPU-val, mert rendkívül izgatott pár kérdés. Egyrészt nyilván a fogyasztás, mivel a meglévő gépem esetében az Intel még egy 2,2 wattos SDP értéket adott meg, ennél pedig 10 wattos TDP-t. Másrészt nem tudtam, hogy a processzor skálázását hogyan jelölik, és csak egy fix, 1,91 GHz-es órajelet tüntettek fel az adatlapon, amiről azt hittem, hogy állandó. Emellett azt írta a kereskedő az adatlapon, hogy eMMC-t tudnak rá hegeszteni, amit mondjuk aranyárban mértek, mert a 128 GB-osért 42 dollárt kértek, de úgy voltam vele, hogy egyszer élünk, nézzük meg, hogyan muzsikál!

A postázás egy külön történet, amit egy másik cikkben fogok megosztani, maga a pécé, bár az én szememnek nagyon kellemes megjelenésű volt, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szerencsére, mint kiderült, tudta az órajel terheléstől függő dinamikus változtatását, aminek a neve egyébként Enhanced Intel SpeedStep® Technology, azaz EIST. Viszont a nyugalmi fogyasztása 5 watt volt, teljes terhelés alatt pedig 9, úgyhogy amikor egy ismerősöm szólt, hogy szívesen megvenné, megváltam tőle, azóta is mint YouTube lejátszó üzemel. Az eMMC sebességét sem írtam fel, de nem volt sok, 50-80 MB/s körüli.

Ettől függetlenül a vas maga amiatt érdekes szerintem, mert Atom (ami alapvetően olcsó, kis teljesítményű) létére kivezették a processzorból az olyan, a kategóriában extrának számító dolgokat, mint a két SATA port, egy PCI Express sáv a Wifinek, egy USB 3.0 port, valamint VGA helyett DisplayPort került a HDMI mellé. Az alaplapot ipari (-szerű) használatra tervezték, van rajta hátul egy RJ45 csatlakozójú soros port, míg a fentebb említett, 123 dolláros szállítási költségű darabra pedig négy gigabites Ethernetet tettek, azaz tűzfalként használható.

Ha az ára nem lenne ennyire magas – szerintem nyolcvanöt-kilencven dollár körül lenne reális –, akkor lehet, hogy ajánlanám otthoni szervernek, esetleg otthon-automatizálásra, így viszont ilyet sajnos nem éri meg venni, hacsak nem szeret az ember valami igazán egyedi dolgot birtokolni.

Végül röviden szeretnék még szólni egy harmadik Atomos gépről, a Z8350-ről, ami az enyémnek a nagytestvére (vagy kis-, attól függ, honnan nézzük), mert ez már ötödik generációs architektúrával bír, aminek picivel nagyobb az alap órajele (1,44 GHz, a régié 1,33), viszont van rajta USB 3.0 port (valamint három darab 2.0-s), továbbá egy VGA kimenet. Ezt eredetileg 32 gigabájtos háttértárral árulták 104 dollárért, és bár Windows 10-nél korábbiak már nem futnak rajta, van egy érdekessége: alul rendelkezik egy SATA csatlakozóval, így SSD-t vagy 2,5 hüvelykes merevlemezt tehetünk bele.

Sajnos ennek a sebességét lemérni nem tudtam, mert valószínűleg a frissen érkezett mSATA–SATA átalakítóm tönkretette az SSD-met; az a tippem egyébként, hogy USB 2.0-ra kötötték rá. Fogyasztásra is hozta az 5-9 wattnyi átlagot, így ezt is gyorsan odaadtam egy ismerősömnek, aki azóta mérésekre használja.

Ettől függetlenül nem mondanám rá, hogy rossz, sőt, ennyi pénzért kapunk egy négy gigabájt memóriával ellátott gépet SATA csatlakozóval, USB 3.0-val, tehát ez most egy rendkívül jó vétel.
Egy dologra kell vigyázni, amivel megjártam: a BIOS-ban mindent lehet állítani, én pedig véletlenül letiltottam az USB vezérlőt, onnan pedig használhatatlan volt. Hiába szedtem szét, nincs rajta kivehető elem az órához, így végül visszaküldtem a kereskedőnek Kínába, ami nagyjából 1800 forintomba került. Rendkívül segítőkészek voltak, de megszerelni valószínűleg nem tudták, mert egy teljesen újat küldtek cserébe.

Azóta történt

Előzmények

  • ODROID N2

    Az első Amlogic S922X-szel szerelt minigép hardvere nagyon ígéretesnek tűnik: kis fogyasztás, nagy teljesítmény.

  • Miért ne vegyél olcsó új laptopot?

    Megmutatom, mit tud egy aktuális low-end modell az egykori 5, 8, és 10 éves üzleti csúcsmodellel szemben.

  • Odroid-HC2 ismertető

    ARM alapú minimál NAS a Távol-Keletről, választható oprendszerekkel, alumíniumtömbre szerelve.

  • I love China!

    Kereskedelmi háború Kínával ide vagy oda, itt egy távolkeleti GTX 1050 Ti Mini OC videókártya tesztje!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.