2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Apple pletykák határok nélkül

Az Apple vitathatatlanul korunk egyik legsikeresebb vállalata. És az egyik legjobban "kipletykált" is.

[ ÚJ TESZT ]

Hologram, Lézeres billentyűzet

Hologram

Már a hatvanas évek sci-fi mozijai óta él a vágy az emberben, hogy élőben is kipróbálhasson egy ilyen, hologramos képet átvivő kommunikációs eszközt.

Még mielőtt bárki reménykedne, lefogadom egy ezresben, hogy az iPhone következő generációjába se fog ez bekerülni.
Hogy miért? Először is azért, mert nincs az a szolgáltató, aki vállalná ennek a digitális átviteléhez szükséges sávszélességet elérhető áron, ha pedig valami analóg technológiát dolgoznának ki erre, ahhoz teljesen új hálózati infrastruktúrát kéne kiépíteni.
Ezen felül, hogy nézne ki, hogy villamoson előesszük telefonáláshoz az iPhonet, és hacsak nem fülhallgatót használunk, muszáj kihangosítani az egészet. Mellesleg mi van ha kommunikációs partnerünk épp WC-n, vagy kádban van? Tehát normális ember nem akar hologramot még egyelőre, legfeljebb úgy, mint a Star Warsban, hogy konferenciabeszélgetéseknél, vagy egyéb hasonló vállalati, üzleti jellegű telefonhívásoknál.
Mellesleg ha felhívok egy vadidegent, akkor is a hologram értelmetlen hülyeség, és egy csomó előítélet okozója lenne csak.

Mindezek mellett kérdéses, hogy az iPhone honnan tudná, hogy mit kell hologrammal "felvenni" és mit nem? Mert az oké, hogy a legtöbb filmben ez jól működik, és csak az embert (vagy yodát, vagy más élőlényt) látjuk, de a gyakorlatban mi lenne ha kicsit arrébb állnék, és akivel holofonálok (ez jó szó :D ) az már egyből az asztalt meg a bögrét látná, vagy valami mást, de nem engem... Szóval már magának a technológiának az igénye sincs meg, nemhogy a kivitelezési lehetőség. Én azt mondom legalább 20 év még.

Lézeres/projektoros billentyűzet

Egy újabb hülyeség, amit sokan bevesznek. Ez sem lesz benne a jövő iPhonejaiban, ráadásul szerintem soha. A jövőé a hangutasítás, valamint a gesztusokkal, mozgással való irányítás (lásd Kinect, stb), a távoli jövőben pedig emberbe ültetett, idegpályára csatlakozó chipek segítségével lehet majd irányítani számítástechnikai eszközeinket (ilyenek például a már ma is használt, gondolattal irányítható művégtagok).

De ilyen, hogy vetített billentyűzetet nyomogatunk, nem lesz benne az iPhoneban. Létezik a dolog egyébként, a Celluon Magic Cube egy igen aranyos, látszólag használható kis kütyü.
A gyakorlatban azonban ez plusz egy eszköz amit hordoznunk kell magunkkal, mindig kell hozzá vízszintes felület, ami például egy kínai étterem mosatlan asztalain nem biztos hogy túl szerencsés dolog, ráadásul senki ne mondja, hogy neki mindig van 10 négyzetdeciméter szabad helye, egy ilyen rögtönzött billentyűzethez.

Ahogy már írtam, az Apple sok funkciót kihagy a készülékeiből, de ami benne van, az tökéletesen működik. Ha egy ilyet importálnának a telefonba, azzal pont az lenne a gond, hogy nehezen és ritkán lenne használható. Persze iskolában/munkahelyen mindenki megbámulná és ki akarná próbálni, de hamar elmúlna ez a kezdeti lelkesedés.

Ez pedig már csak azért sem kerül be az iPhoneba, mert miközben egy ilyen billentyűzetet nézünk, a mobilt is hosszú ideig kell tologatnunk, míg pontosan bepozicionáljuk a képet, hogy ne trapézokat, paralelogrammákat és egyéb szépségeket kelljen ütögetni, hanem valódi négyzeteket. A billentyűzet alternatívák közt ez egy zsákutca, egyértelműen első körben a Siri dictation funkciója fog fejlődni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.