2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

AMD Brazos "hálóban"

Itt az ideje, hogy a Zacate végre egy testhez álló összeállításban mutathassa meg magát.

[ ÚJ TESZT ]

Összeszerelés

Összeszerelés

Nincs is egyszerűbb, mint egy paneltápos kis házba beszerelni egy kis alaplapot, amin már alapkiépítésben minden lényeges komponens megtalálható. A ház kábelei a méreteihez vannak igazitva, szinten minden kábel a megfelelő helyre áll. Az egyetlen trükkös megoldást az ATX tápcsatlakozó igényli, sajnos pont a hdd keret alá esik, igy egy kicsit hajlítani kell rajta, de ez az apróság, azt hiszem, belefér. A házhoz érdemes rövid, esetleg 90 fokos dugóval rendelkező, SATA csatlakozót beszerezni, én megoldottam egy feltekert 50 cm-es sima kábellel, ami a paneltáp mellett van beszorítva. Szerencsére a levegőáramlást érdemben nem akadályozza, inkább csak esztétikailag nem optimális.

Brazos összeszerelve

A front panel usb és audio kábelei sajnos egy kicsit furcsán, pont keresztben mennek át az alaplap felett, de egy kis irányítással nem fogják útját állni a cpu hűtésének. A hdd keret, amint említettem, elég szorosan fér csak a tápkábel fölé, de legalább kicsit megtámasztja, talán még csökkenti is az esetleges rezgéseket, zajokat. a hdd keretbe igény szerint szerelhető extra, apró, 4 cm-es légkavaró, de 2,5"-os hdd esetén erre külön nem nagyon van szükség, köszönhetően a jó szellőzésnek. Ugyanez a ventillátor szolgál a paneltáp hűtésére is - aki esetleg nagyobb teljesítményigényű rendszerrel, nagyobb külső tápegységgel használja, annak mindenképp célszerű megfontolni a beszerelését.

Az összeszerelésnél ne felejtsük el bekötni a külső Sata csatlakozó és a tápcsatlakozó másik végét, különben az előlapi Sata-t nem fogjuk tudni használni. Személy szerint nagyon jó ötletnek tartom a standard Sata+tápcsatlakozó párost, hiszen az eSata csatlakozó általában már ott van az alaplap hátsó panel csatlakozói között (a legtöbb Brazos lap esetében legalábbis).

AsRock E350M1 hátlap

A hdd keret csavarjainak meghúzása után már csak a ház fedőlapját kell felhelyezni, és kész!

Nem kell mondanom, hogy a házi gépépítés esetén nincs az az első bekapcsolás, amely felrakott oldallappal történne, no meg kíváncsi is voltam a hangra vagy hangtalanságra is testközelből. Az első bekapcsolásnál kellemetlen meglepetés ért. A hdd süvítő, sípoló hanggal fogadott, amely a felpörgés után is megmaradt. Mindez csupán annak volt köszönhető, hogy semmilyen más zajforrás nem volt a házban...

Aki foglalkozott már korábban zajmentesítéssel, az tudja, hogy a folyamat akkor ér véget, amikor az ÖSSZES zajforrást sikerült megszüntetni! A zajforrások legtöbbjéről nem is tudunk, amig a nagyobb forrásokat (táp, cpu-hűtő) ki nem iktatjuk. A kis zajforrásokat viszont talán még nehezebb kezelni, csökkenteni, sőt egyáltalán elviselni.

Lényeg, a lényeg, megismertem a legnagyobb zajforrássá avanzsált hdd hangját. Két dologgal viszont hatékonyan sikerült csökkenteni: a hdd tetejének kitámasztásával/tömítésével (bármilyen rugalmas anyag megfelel, amely képes kitölteni a hdd fedőlapja és a ház fedőlapja közötti űrt), illetve a ház adott ponton történő eltakarásával. A rengeteg szellőzőnek köszönhetően a levegőn kívül sajnos a zaj is akadálytalanul tud távozni a kis házból (csak a fizikaóra előtt lévők kedvéért: a hang, hullám formájában, - többnyire - a levegő rezgésével, mozgásával terjed, ezért elsősorban a ház nyílásain keresztül távozik). A legjobb eszköz erre, ha a zajforráshoz legközelebb eső részen eltakarjuk valamivel a szellőzőket. Ezzel olyannyira sikerült a hangot csillapítani, hogy a hálószobában a fűtési rendszer által keltett súrlódási zaj lett inkább a hallható.

Egy zavaró dolog azért mindig megmarad: az az apró, kék, tápfeszültséget jelző led, amely minden éjjel a plafonra festi a gyártósor megmunkálógépének lyukasztó mintáját... amennyiben le nem takarja az ember valamivel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.