2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

AMD Brazos "hálóban"

Itt az ideje, hogy a Zacate végre egy testhez álló összeállításban mutathassa meg magát.

[ ÚJ TESZT ]

Bővítés

Bővítés

Az alapkiépítés nem tartott sokáig, a hdd hangja azért továbbra is hallható volt - ebből lehetett tudni, hogy épp aktív-e a gép, vagy alszik. Elszántam magam a probléma végleges megoldására. (Ennek eredményeként viszont már hallhatóvá vált a kis ventilátor is. Hiába, így megy ez. :) )

Az első problémára előző bekezdések alapján adta magát a megoldás: mindössze egy 16 GB-os SSD rendszerlemez szükséges!

Erre az alábbi tároló tűnt a legmegfelelőbbnek:

KINGSTON 16GB SATA2 SSD 2,5" SSDNow S100 SS100S2/16G

Négy paramétert emelnék ki:

Weight — 74 grams
Sequential read throughput — 16GB — 230 MB/s read
Sequential write throughput — 16GB – 75 MB/s write
Power Specs — 2.26 W (TYP) Active / 1.08W (TYP) Idle
(+a TRIM-support alapkövetelmény)

A fentiekért, no meg a szinte elhanyagolható access time-ért cserébe a kevesebb, mint 12K HUF (újonnan) nem tűnik nagy érvágásnak. Az SSD-vel felszerelve a fogyasztás, hőtermelés, s a kis gép tömege tovább csökkent, és természetesen a hdd zajforrása is megszűnt (így innentől kezdve már nem olyan egyszerű megállapítani, hogy a rendszer épp fut-e vagy sem, de ez már egy másik történet).

A gép szinte szárnyra kapott a gyors storage-tól. Ki is próbáltam egy új telepítéssel, amelynek első, Win7 install része mindössze néhány perccel lett kevesebb. Az utána következő telepítés viszont összehasonlíthatatlan a korábbiakkal: az update-ek, driverek úgy röppentek fel a rendszerre, mintha csak a képernyő frissítési gyakorisága fogná vissza. A frissítő és meghajtó csomagokat nem kíméltem, jó pár telepítést indítottam el párhuzamosan. Látszott, hogy a humán erőforrás már a szűk keresztmetszet. :)

Mindössze 20-30 percig tartott a több óra helyett a telepítések befejezése...

Az SSD-nek egy hátránya volt, most már a kis ventilátort lehetett néha kihallani... :)

Ennek orvoslására leszereltem a gyári, terhelés esetén zajos, 4 cm-es CPU hűtőt, és helyette elhelyeztem a házban egy 12 cm-es légkavarót, abból is az egyik legvékonyabbat (ez is volt kéznél, így nem kellet külön beszerezni):

Scythe Slip Stream 120mm Slim

A ventillátor beszerelése nem járt nagy vesződséggel, egyszerűen elhelyeztem a memóriamodul és a hátlapi csatlakozóházak fölé, és a vastag tápkábel szépen odaszorította a ház hátsó falához. A biztonság kedvéért érdemes még a légkavarót felülről is megtámasztani egy néhány mm-es betéttel, hogy ne érintkezhessen közvetlenül a ház fedőlapjával. Az utóbbi megoldás másik áldásos hatása, hogy a fedőlap résein keresztül haladó, megnövekedett légmennyiség által keltett - meglehetősen zavaró - zajt is megszünteti.

Az összeszerelést és bekapcsolást követően már indulhat is a terhelésteszt.
No, és itt kezdődött az érdekes rész... (folyt. köv!)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.