2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A teázás művészete, ahogyan még nem ismerted

A teázás nem egy egyszerű cselekvés, mint mikor vizet iszunk a csapból, hanem segít kiszakadni a mindennapokból.

[ ÚJ TESZT ]

Teakészítés II.

Eszközök

Nagyon fontos, hogy ne préseljük be kis szűrőkbe a tealeveleket, vagy ha kisebb a szűrő, akkor csak félig töltsük. Ez azért fontos, mert minél jobban ki tudnak nyílni a levelek, annál finomabb lesz a tea íze, mert az aroma jobban ki tud bontakozni, fejlődni.

Ha a tradicionális módszerekhez hasonlóan csináljuk, az a legjobb megoldás. Ebben az esetben két kannára lesz szükség. (Ez nem tévesztendő össze a hivatalos teaszertartással, ami sokkal bonyolultabb és sokkal több eszközt használnak fel.)

Az egyik kannában érdemes elkészíteni a teát úgy, hogy a tealeveleket beleszórjuk a kancsóba, ráöntjük a vizet, aztán a másikba átöntjük és közben leszűrjük egy szűrővel, majd csészékbe töltjük. Én személy szerint egy darab teáskannát használok. Sok jópofa darabot lehet kapni a teákkal foglalkozó üzletekben.

Szűrők

Többféle szűrő létezik. A legegyszerűbb megoldás talán a papírból készült filter, ez általában egyszer használatos. A pamutfilter hasznos, mert a tea szépen kinyílik benne, a hátránya az, hogy az aroma ízét a pamut beszívja, és többszöri használat után már a tea ízét is befolyásolhatja. Ezért vagy minél sűrűbben kimossuk, kiáztatjuk, vagy egyszerűen lecseréljük egy újra.

Nem ajánlott mosószerrel kimosni ezeket, sőt a "tea világában" igazándiból semmit nem érdemes mosószerrel kimosni, bár a kereskedésekben azért azt ajánlják, hogy mossuk el. Úgy vélem, ezt is mindenki maga dönti el, én például nem mostam ki mosószerrel, csak természetes módon (citromlé, ecet), aztán bő vízzel kiöblítettem, míg meg nem szűnt a szaga. Léteznek még fém teatojások és különböző szűrők. Ezek nem igazán ajánlottak, mivel a levelek csak szűkösen tudnak kinyílni.

A teák ízét is befolyásolja a fémmel való hosszabb érintkezés. Ez persze nem azt jelenti, hogy akinek ilyen van, az ne teázzon, de a fenti megoldások egyszerűbbek lehetnek és jobb ízt eredményezhetnek.

Fémszűrő

Pamutszűrő

Papírszűrő

Teáskannák

Itthon főleg a porcelán és az üveg teáskannák terjedtek el, ez a legegyszerűbben beszerezhető, habár a teaüzletek egyre jobban elterjedtek a fővárosban, ahol már fémkannák és egyéb ritkaságok is kaphatóak. A tradicionális kannák fémből is készülhetnek, szerintem nincs szebb azoknál, de megkérik az árukat. Viszont ha vigyáz rá az ember, egy örök darab, és a szoba dísze.

Ezeknek a belseje mázas. Egyébként érdemes arra figyelni, hogy egyes kannák belseje, főleg a tradicionálisaké, porózus, tehát képes beszívni a tea aromáját, ami akár később egy gyengébb teát feljavíthat, sőt egy idő után akkor is kioldódik a tea belőle, ha üres vizet öntünk bele. A lényeg, hogy ezeket a fajtákat tényleg nem szabad kimosni mosószerrel, mert azt is beszívja, és a mosószeres íz nem épp ideális.

Az üvegkannákban gyönyörűen lehet látni, ahogy a tealevelek táncot járnak, miközben csodás színűre festik a vizet. Lélegzetelállító látvány, szinte hihetetlen, ahogy a kis sodort levelekből kibontakoznak a nagy, eredeti méretű tealevelek.

Porcelán teáskanna

Fém teáskanna

Üveg teáskanna

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Két hét Kaliforniában

    Budapest, Frankfurt, San Francisco, Yosemite, Sequoia, Three Rivers, Los Angeles, Palo Alto és még sok minden más!

  • 42 195 méter – először

    Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.