2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

A Forma-1 legjobb mai versenyzői (2015)

Kik a legjobb és a leggyengébb versenyzők? Melyek a kedvenc pályák és csapatok? PH!-s szavazás, első rész.

[ ÚJ TESZT ]

2014 legjobb F1-es versenyzői – az élmezőny

6. Valtteri Bottas (7,42 pont, a leggyakoribb osztályzat: 8)

A 4. helyért nagyon szoros versengés alakult ki Bottas, Rosberg és Vettel között. A pontozás érdekessége, hogy tisztán az átlagpontok alapján Rosberg - Bottas - Vettel sorrendben szerepelnének, ám a párharcok eredményét is mérlegelve végül a Vettel - Rosberg - Bottas sorrend mellett döntöttem.
Minimális eltérés volt az átlagpontok terén a három versenyző között, de az 1 az 1 ellen párharcokban Vettel kényelmesen legyőzte Rosberget, Rosberg pedig ugyanilyen simán verte el Bottast.

Valtteri Bottas

A finn tehetség egyébként kiváló évet zárt, negyedik lett a pontversenyben, hatszor is dobogóra állva, simán megverve jóval tapasztaltabb csapattársát. Az első győzelem azért még várat magára, de ha a tavalyihoz hasonlóan versenyképes lesz a Williams, akkor már nem sokáig.

Bottas

5. Nico Rosberg (7,58 pont, a leggyakoribb osztályzat: 8)

Rosberg 2014-ben végleg igazolta klasszisát. Korábban sokan középszerűnek tartották, ám azzal, hogy zsinórban a második világbajnok csapattársával is eredményesen vette fel a harcot, talán legnagyobb kritikusait is sikerült elnémítania. Olyannyira jól ment, hogy az év során sokszor hihettük, hogy új világbajnokot fogunk avatni. Végül nem így lett, Hamilton teljesen jogosan legyőzte, jobb volt, de Nico egyáltalán nem vallott szégyent.

Az időmérőkön még erősebb is volt, mint a mezőny egykörös királyának tartott Hamilton, csupán a versenytempóbeli hátránya, illetve a mentális megingásai miatt szorult végül a második helyre. Mostantól már nem az a kérdés, hogy jó pilóta-e Rosberg, vagy hogy megérdemel-e egy VB esélyes autót, hanem az, hogy képes-e egy teljes idényen át maximumot nyújtani, ezáltal akár Hamiltont is legyőzni.

Rosberg & Vettel

Rosberg parádés szezonja az értékeléseken is meglátszik. Mindössze hárman értek el nála jobb pontszámot. Különösen érdekes Vettellel összehasonlítani. Rosbergnek valamivel jobb az átlagpontszáma, de a párharcukban Vettel simán nyert. Mi ennek a látszólagos ellentmondásnak az oka?

Az, hogy Vettel sokkal megosztóbb, így sokkal több gyenge, illetve kiemelkedő osztályzatot kapott, mint Rosberg, és a Vettelt gyengébbnek tartók átlagosan nagyobb különbséget látnak a két versenyző között, mint a Rosberget gyengébbnek tartók. Még egy adalék a kettősséghez: míg Vettelt 36% értékelte 9-esre vagy 10-esre, addig Rosberget csak 26%, ugyanakkor, míg Sebastiant 34% értékelte 7-esnél gyengébbnek, Rosberget csak 26%.

Rosberg

4. Sebastian Vettel (7,40 pont, a leggyakoribb osztályzat: 9)

Az év talán legnagyobb meglepetése volt, hogy az elmúlt négy év világbajnokát viszonylag simán elverte a Red Bullhoz frissen került Ricciardo. Az időmérőkön nem volt nagy a különbség kettejük között (Ricciardo mindössze 8 századmásodperccel volt gyorsabb átlagosan), ám a futamokon rendre jobban ment az ausztrál. A tavalyi gyengélkedése Vettel abszolút megítélésére is komolyan kihatott, hiszen a legutóbbi stabil második helye után idén a 4. helyért is komolyan meg kellett küzdenie.

Sebastian Vettel

Mit hoz a jövő? Régi álmát valóra váltva Vettel a Ferrarihoz szerződött, ahol nekiláthat a nagy feladatnak, megpróbálhatja VB címig vezetni a vörösöket. Nem lesz könnyű dolga, hiszen Räikkönen kemény ellenfél lehet, akit a Ricciardo elleni fiaskó után mindenképp meg kellene vernie, az autó pedig valószínűleg messze lesz a legjobb gépektől és vezetni sem lesz egyszerű.

Sokan legyintenek Räikkönenre, mondván esélye sem lesz Vettel ellen, ahogy Alonso ellen sem volt. Nos, ez lehet, hogy így is lesz, de a várakozások valójában kevésbé egyértelműek ennél. A kérdőív Vettel – Räikkönen párharc kérdésére például pont ugyanannyi Vettel szavazat érkezett, mint ahány Räikkönen, azaz 50-50%-ra végeztek.

Vettel

3. Daniel Ricciardo (8,21 pont, a leggyakoribb osztályzat: 9)

Az év meglepetése egészen a stabil 3. helyig menetelt a listán. Mindenkit, valószínűleg még saját magát is meglepte egészen elképesztő teljesítményével. A Mercedesek mellett csak ő tudott futamot nyerni, ráadásul rögtön hármat is. Minden lehetőségre lecsapott, kihozta a maximumot a Red Bullból. A Mercedesekkel nyilván nem vehette fel a versenyt (elsősorban) a gyengébben sikerült Renault motor miatt, de mindenki mást magasan maga mögé utasított és még pár futammal a vége előtt is volt matematikai esélye a VB címre. Azt hiszem, ennél többet nem facsarhatott volna ki a szezonjából.

Daniel Ricciardo

Ricciardo már az időmérőkön is kifejezetten jól teljesített, a futamokon azonban egyenesen brillírozott, részben gumikímélő vezetési stílusa által lehetővé tett egyedi boxtaktikáinak köszönhetően. Remek teljesítménye az értékeléseken is látszik: míg legutóbb egyetlen szavazónál sem fért be a legjobb háromnak tartott versenyző közé, idén már átlagosan is simán a harmadik legjobbnak szavaztátok meg.

Elnézve a Mercik tavalyi fölényét, Ricciardo idei célja sem igazán lehet több, mint legjobbnak lenni az üldözők közül. A "mezőny 3. legjobbja" címet ugyanakkor nem lesz egyszerű megtartania vagy felülmúlnia, hiszen Kvyat stabil legyőzése nem feltétlen dobna sokat a megítélésén.

Ricciardo

2. Lewis Hamilton (8,98 pont, a leggyakoribb osztályzat: 10)

Hamilton elérte azt, amiről Alonso egyelőre csak álmodhat: a Mercedeshez igazolva a stabil élmezőnyből világbajnoki címig vezette új csapatát és egy második csapattal is világbajnok lett. Az idő őt igazolta, érdemes volt elhagynia az akkor még erősebb McLarent a Mercedes kedvéért. Szinte hibátlan versenyzéssel, megérdemelten hódította el a világbajnoki címet és jó esélye van arra, hogy 2015-ben csatlakozzon a legalább háromszoros világbajnokok elit táborához.

Lewisnak nem volt egyszerű dolga, hiszen Rosberg személyében egy igazán erős csapattárssal kellett megküzdenie, aki ráadásul minden bizonnyal érezhette valamennyire a hazai pálya előnyeit német lévén egy német csapatban. Hamilton az elmúlt években sokat fejlődött, elsősorban a versenyintelligencia terén, ez a 2014-es esztendőben világosan látszott.

Nem volt túl nagy szerencséje, hiszen többször hagyta cserben az autója, mint Rosberget, így a szezon jelentős részében hátrányban volt. Fejlődését bizonyítja, hogy képes volt megbirkózni a rá nehezedő nyomással, és egyszer sem csinált őrültséget, nem vállalt fölöslegesen nagy rizikót, mely pedig fiatalabb korában oly jellemző volt rá. Higgadtsága kulcsfontosságú volt a VB cím elhódítása szempontjából.

Lewis Hamilton

Hamilton 2014-es produkciója olyannyira meggyőző volt, hogy majdnem ő érte el a legerősebb pontátlagot. Alonsóval ketten kiemelkedtek a mezőnyből, mindketten 81%-ban csak 9-est vagy 10-est kapva, miközben senki más nem tudott még "csak" 50%-ot sem begyűjteni a két legmagasabb osztályzatból.

A kettejük közti különbséget az adja, hogy Alonsót többen tartják extraklasszisnak (kb. 50% 10-es osztályzat), mint nagyon jónak (kb. 30% 9-es értékelés), míg Hamilton esetében 40-40% a 9-es és 10-es osztályzatok megoszlása. A szoros csatát emellett még az 1 az 1 elleni párharc eredménye is segített eldönteni, melyben Alonso viszonylag simán, 70%-30% arányban nyert.

Hamilton

1. Fernando Alonso (9,06 pont, a leggyakoribb osztályzat: 10)

A Prohardver! olvasói szerint továbbra is Fernando Alonso a világ legjobb F1-es versenyzője.
A spanyolok kétszeres világbajnoka igen vegyes szezonon van túl. Egyrészt a pályán 2014-ben is elég jól teljesített, hiszen aktuális csapattársát, a világbajnok Räikkönent igen komoly különbséggel verte meg.

Az időmérőkön és a versenyeken is jobb volt és több, mint háromszor annyi pontot gyűjtött, mint az új szabályok és a szokatlan, a vezetési stílusához nem passzoló autó miatt küszködő finn. Fernando teljesítményéből nem is feltétlenül az következik, hogy sokkal gyorsabb, mint Räikkönen, inkább az, hogy azon kevesek között van, akik szinte bármilyen autót hamar megszoknak és tudásuk maximumához közel képesek elvezetni.

Fernando Alonso

Másrészt mindez csak arra volt elég, hogy alkalmanként felvegye a versenyt a 2.-3. erő, azaz a Red Bull és a Williams versenyzőivel. Alonso mindössze kétszer állhatott dobogóra az év során, a Ferraris évei leggyengébb eredményét produkálva. Persze erről elsősorban a Ferrari tehet, ám ez aligha vigasztalja különösebben a harmadik VB címére áhítozó spanyol klasszist.

A sorozatos sikertelenséget végül megunta és a 2015-ben már Honda motorokat használó McLarenhez igazolt. Nagy kérdés, hogy mennyire lesz versenyképes a Honda motorja, illetve az, hogy hány tanulóévre lesz szükségük, mire a világbajnoki címekért is harcba szállhatnak. Az elmúlt években a McLaren is adós maradt a kiemelkedő konstrukciókkal, így még erős Honda motor esetén sem biztos, hogy Button és Alonso győzelmekért harcolhat. Sokáig úgy tűnt, hogy helyzetüket még tovább nehezíti a szabályok rengetegében talált kiskapu, melyet kihasználva az összes többi motorszállító szabadabban fejlesztheti erőforrását 2015-ben, mint ők.

A Honda azonban sikerrel fellebbezett, így végül a többi csapathoz hasonló mértékben ők is hozzányúlhatnak majd az erőforráshoz a szezonkezdetet követően is.

Alonso többször is világosan kijelentette, hogy a harmadik VB cím a célja, és nem szeretne addig visszavonulni, amíg ezt a célt el nem éri. A McLarenhez ugyanakkor kényszerből igazolt, hiszen a Ferrarinál remény, a Mercedesnél hely nincs számára. Ha a McLaren projekt nem jön be, és néhány éven belül nem szerződik valódi VB esélyes csapathoz (és egyelőre úgy néz ki, hogy ez reálisan csak a Mercedes lehet), akkor úgy vonul majd vissza kétszeres világbajnokként, hogy a pályája csúcsán, a legjobb 8-10 évében nem nyert "semmit".

Alonso

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • A Négyhengeres Varjú

    Élménybeszámoló és teszt a Kawasaki ZL400 SE Eliminator típusáról, amiért sokmindent (f)eladtam.

  • RF 400R rebuild

    Megszívtam, de túléltem, viszont a vas... De akkor hogyan tovább? Egy partra vetett bálna kalandjai...

  • Darts: elterjedt kocsmasport vagy több?

    Szeretnék betekintést adni eme gyönyörű sportág történelmébe, mai helyzetébe valamint gyakorlatába is.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.