2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

4870x2 - Amire azt mondtam: soha

Egy forró pokolba zárt, zajos szörnyeteg, ami csak idegesít, mikor épp ott nem nem indul a CF, ahol kéne?

[ ÚJ TESZT ]

Végeredmény

A kártya most már halk, és hűvös, akár komolyabb tuninggal is próbálkozhatunk. Kissé még szégyenlem is magam, amiért Voltmodra most nem kerül sor, mivel csak 1 olyan ellenállásom van itthon, ami megfelel a GPU feszültségének felülszabályozására. Ez még a korábbi 4870-esemhez lett véve, de ott se használtam, mert csak pár Mhz-et értem el a dologgal. Az sok fesszel se nagyon ment tovább, ellenben elég hamar instabil lett magától a feszültségemeléstől, azonos órajel mellett is, így most egyelőre nem erőltettem a dolgot. Reméltem így is elég lesz egy darabig ez a teljesítmény, amit alapfeszes tuningal nyújt majd a kártya.

Az egyetlen, amit vesztettem, az a CrossfireX kompatibilitás. Ugyanis ez a hűtés bizony már eléri a 2. hússzú PCI-E foglalatot. Sőt, a felfogatás meredeken keresztezi a CF csatlakozót (bár ez utóbbi még csak-csak nélkülözhető lenne 2.0 16x-16x lapban, ha támogatja még egyáltalán a driver a CF-híd nélküli crossfiret…)

Persze ha szeretnék egy 2. 4870x2-t, arra már úgy sem férne fel egy ilyen 3 slotos hűtés (hacsak nem vennék új hangkártyát, ami a legfelső 1x PCI-E foglalatba megy az alsó PCI helyett, és szerverházba költöztetném a cuccot, ahol marad még hely az alaplap aljától a gépház aljáig), és ha azon mindenképp a gyári hűtés maradna, akkor annyi erővel már erre is visszaköltözhetne a gyári fedlap a ventillátorok helyett…

Amit esetleg sajnálhatok, hogy nem igazán fér be mellé egy 8600GT, amit Physx gyorsítónak használhatnék. Bár nem vagyok benne teljesen biztos, lehet hogy az még épp beficcenne (egy 2. 4870x2 tuti nem, mert a hátsó RAM hűtő lemez miatt vastagabb), ha a szorítóbilincset nem a ventillátor felső meneténél, hanem a kettő közt zárnám le a pöcökkel.

Nade lássunk inkább némi számszerűsített eredményt a kártyával.

A RAM nagyon érzékeny a tuningra (nem csodálom, a hátsó vékony lemez csak passzív hűtést szolgáltat, és 2Gb-nyi RAM fel van cuccolva a kártyára), talán kicsit lehetne tolni rajta, elsőre 1000-re raktam, mert a 4870-em 1125-öt is tudott, ekkor darabokra hullotta a kép, aztán 950-en is vibrált össze-vissza, így inkább hagytam alap 900Mhz-en.

A GPU-t alapból 800Mhz-re korlátozta a CCC, de újraflasheltem egy ASUS 4870x2 TOP videókártya BIOS-ával, és így már mehet akár 900Mhz-ig. A Vantage gond nélkül és hibátlanul lefutott még 827Mhz-en, de 1 óra játék után lekapcsolt a gép (igaz, akkor még gyengébb táp volt benne, de azóta nem szórakoztam vele), így 24/7-re 817Mhz-en használom. (Összehasonlításul a sima 4870-esem is 815-ig ment el gyári hűtővel, tehát rossznak nem rossz…)

Az órajellimit kiiktatásának több módja van. Vagy egy eleve unlockos BIOS-al flasheled a kártyát, vagy lemented a gyári BIOS-t, módosítod, és visszaírod. Ezt legegyszerűbb windows alól elvégezni Radeon Bios Editor és ATI Winflash együttes alaklmazásával. Ezesetben kibontod a winflasht a bios editor mappájába, RBE-ben rámész a winflash gombra, betallózod a winflash.exe-t, kiolvastatod a BIOS-od, szerkeszted, majd visszaírod, törlöd a CCC-t, rebootolsz, és újratelepíted a CCC-t, kész. X2 esetén ezt külön meg kell tenni a master és slave BIOS-al (Ezeket nem szabad összekeverni, nem ugyan azok! A master BIOS csak a master GPU mellé mehet vissza, és ez a slave-re is igaz! Újraindítani itt csak 1x kell a végén, ha mindkettőt flashelted!) Az RBE működéséről bővebb leírást találhatsz több logoutos írásban is (kereső). Ami itt lényeges a master és slave BIOS-ra való fokozott figyelem, és hogy pipáld be, hogy forced flash, mert nem eredeti, hanem szerkesztett BIOS-t írsz vissza. Tömören amúgy csak az utolsó fület kell piszkálni az editorban, azt is HASH módban, le kell görgetni a megfelelő fülre (master vagy slave és magasabb órajelű...)
***Itt megjegyeznék még 1 dolgot: A cikk megírása óta rájöttem, hogy a RAM-okat azért nem sikerült tuningolni, mivel az ASUS 4870x2 TOP kártya BIOS-át flasheltem a kártyára, miközben a Sapphire 4870x2 Hynix RAM-okat használ (a legtöbben viszont Quimondát, mint az első sima 4870-esek is), így más RAM-időzítések tartoznak hozzá. Letöltöttem egy Hynix RAM-al szerelt kártya BIOS-ait, kézileg szerkesztettem őket, hogy kitoljam az overdrive limiteket, és most már 1000Mhz-en is vígan szaladgálnak a RAM-ok, a GPU órajel emeléséhez hasonlóan, még a standard Vantage eredményeken is meglátszik a RAM órajel emelése is.

Az idle hőmérséklet nagyon kellemes, 40 Celsius fok körüli mindkét magon, Furmarkkal terhelve pedig kb. 55-58 fokosak (a 2. GPU mindig melegebb egy kicsit, gondolom azért mert nincs rendesen polírozva, vagy éppen mert kevesebb levegőt tol át a bordáján az egyedi hűtési megoldás), így bőven jónak mondható, főleg ha azt nézzük gyári állapotban visító ventivel is a 100-at nyaldossa a hőmérő még alapórajelen is.

A Furmark az 1-es, a CCC a 2-es GPU hőmérsékletét írja, az órajelek azonosak.

Kétségbe vonható a VRM rész hűtése, ezért lemértem a feszültségszabályzók hőfokait is Furmark-al terhelve:

Mindkét GPU, mindhárom fázisának hőmérsékletértékei, Furmark alatt.

Nem mai kártya már ez, hogy túl sok nyers teszteredménnyel fárasszak itt bárkit, de két Vantage-t azért berakok. Konkrétan arra voltam kíváncsi, hogy a Futuremark szerint kellően kihajtja-e a 3600Mhz-en járó Q6600 a 4870x2-t. Persze ennek így egymagában szinte 0 a valóságalapja, mivel egyrészt kevés játék használ 2-től több magot, másrészt ettől eleve jóval nagyobb felbontásban játszom, ha lehet antialisinget is használva. Mindemellett ha itt mutatkozik pontgyarapodás a GPU órajelének emeléséből, akkor valószínűleg valós szituációkban is hoz némi javulást a VGA tuning ezen a kártyán is, ha valaki magas részletességgel játszik nagy felbontásban, lehetőség szerint akár némi élsimítást is alkalmazva.

Vantage default performance preset 802Mhz-en

Vantage default performance preset 827Mhz-en

Ez alapján tehát 3,12%-nyi órajel emelés 2,72% pontnövekedést hozott. Ez a tesztkörülmények figyelembevételével igen jónak mondható, és valószínűsíthető, hogy a rendszer jelenleg is jórészt VGA limites.

További FPS eredmények helyett (azt találhat bárki rendes tesztekben, ahol több kártyával is összevetik) inkább csak benyomások alapapján nyilatkoznék a kártyáról.

45000 Ft-ot fizettem rá egy 4870 512Mb-ra, ennek eredményeképp a GTA IV teljes játszhatatlanságból, ha nem is úgy fut, mint egy afrikai sprinter, de így már nyugodt szívvel játszható 1920x1200-ban, mindent maxra tolva, kivéve a látótávot 45-ön tartva. (ha azt is 100-ra akarnám tolni 2Gb-os 4870-eseket kéne összerakni CF-be, sőt, talán inkább 3 olyan kéne. A Far Cry 2 is játszhatóvá vált Ultra quality módban, sőt, 4x AA is rámegy nyugodt szívvel, az előző kártyával AA nélkül is akadozott (memórialimit 1920-ban…). A Crysist épp csak elindítottam, de gyönyörűen fut még DX 10-ben is, 1 ilyen GPU-val, ami csak 512Mb RAM-ot kapott csak DX9-ben volt játszható.
CF problémákkal eddig sehol sem találkoztam, igaz egy olyan programot sem indítottam még, ami később jelent meg, mint a 9.5-ös Catalyst, amit felraktam hozzá. (Illetve a Stormrise, a nagy AMD logós DX 10.1-es kampányjáték az villódzik itt-ott alapórajelen is, akármit állítok a CCC-ben, de ez nem túlzottan érdekel...)

Ilyen szempontból maga a kártya teljes mértékben megérte az árát. Viszont másik 45k-t el kellett költenem a gépre, hogy megfelelő vasat tegyek alá (új lap PCI-E 2.0 miatt, quadot alá, hogy hajtsa valami, új táp amin nem bőg fel a venti mikor ezek elkezdenek 3.-jára is sorban állni repetáért a menzán, főleg tuningolva.). Ezek közül talán a Q6600 lett volna leginkább elhagyható, de egyik fő cél a GTA IV futtatása volt, ahhoz meg kellett, és potom 20k felára volt a 90k-s upgrade-ben. További 10k lett volna egy kis Geforce-ra szánva, de úgy néz ki talán nem is lesz szükség Physx gyorsítóra, de nehezen is férne be a helyére miután így ki kellett tolni a hűtést.

Egy másik hűtési alternatíva, de én hiányolok róla pár bordát néhány IC-ről.

És most így a cikk végén kiderül miért ez a cikk címe, amit adtam. :)
A gyári hűtés tényleg pocsék! Gyári állapotban senkinek sem ajánlom ezt a kártyát, akkor már sokkal inkább többkártyás crossfire! Illetve ha valaki több pénzt hajlandó rá áldozni, lehet próbálkozni a hivatalosan nem kompatibilis, 1-2 slotos hűtők felszerelgetésével is (bár ott többet kell barkácsolni, mert keríteni kell bordákat a szabadon maradó IC-kre is, a végösszeg kb. ugyan ott lesz, mint két külön kártyánál, amin gyárilag rendes hűtés van (pl referencia 4890, vagy nem-referencia 4870-esek). Ellenben így pár1000 forintból megbütykölve már jó kis kártya, így megéri az árát.
Illetve ez is csak azért igaz, mert Full-HD felbontáshoz nem elég 1 GPU, és ha már kényszerűen 2 GPU-t kell bepakolni a gépbe, akkor a multiGPU megoldások közül ez a kártya bír legjobb ár/érték aránnyal, miközben már kellő teljesítményt nyújt. Sőt, ez is csak akkor igaz, ha az ember kezd valamit a hűtésével. A GTX-295 túl drága, két darab GTX-260 is többe kerül, mint amivel gyorsabb lehetne ettől (belekalkulálva a 2.0-ás 16x slotokkal megáldott SLI alaplapot már végképp), és azokon még mindig nincs túl sok RAM, ha számolunk a Geforceok pazarlóbb memóriakezelésével is.
Ezek fényében boldog 4870x2 tulaj lettem, hiába mondtam korábban érvekkel alátámasztva is azt, hogy „ilyet soha”. Na jó, munka is volt vele, és abszolút értelemben is csak „elég jó” (csak ár/értékben nagyon jó), nem olyan mint egy GTX-295, hogy még a mellét is verhetné rá, aki akarja (de olyan igényem nincs, így olyan szempontból sem éri meg a felárát).

Az itt bemutatott módosítások szinte mindegyike a garancia elvesztését eredményezheti (a gyártó garanciális feltételeitől függően)! Mint mindent, amit a neten találsz, ezt is csak saját felelősségre, mert én is (mint a legtöbb szerző), elhárítok minden, a fent leírtakból eredő károkkal kapcsolatos felelősséget.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.