2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

20 éves Toshiba laptop, hiba nélkül!

Elővettem, leporoltam, megkínáltam egy kis táppal és láss csodát: a gép hibátlanul elindult.

[ ÚJ TESZT ]

A Vas


A képek a tesztalanyról készültek.

Igen, így nagy V-vel. V mint vaskos és V mint veterán. Bár, ha autóról lenne szó, akkor ahhoz még túl fiatal, hiszen alig múlott csak 20, az OT-s rendszám felszögecseléséhez pedig még 10 évet öregednie kellene, hogy elérje a 30-at. De véleményem szerint a számítástechnikában sokszor már egy 2-3 éves technika is őskövületnek, veteránnak tűnik.


Ha egymásra raknánk 3 db mai átlagos vastagságú laptopot,
akkor lennének szintben (6 cm vastag).


Csiki.


Csuki.

Akkor most lássuk, hogy mit rejt az egyébként tényleg vaskos, behemót, ugyanakkor maximálisan stabilnak tetsző, mára már igencsak viseltessé vált ház:

- 25 MHz Intel 386SX processzor (huszonöt megahertz!)
- 4 MB ram (nem GB!)
- 60 MB HDD (nem GB!)
- 640x480-as, 256 színű kijelző (amiből jó pár szín eltávozott már az örök bitmezőkre)

Ezek az értékek sokakat megmosolyogtatnak talán, de ne feledjük, hogy 1992-ben járunk. Feltehetőleg a gép akkori árán ma egy csúcskategóriás laptopot kapnánk, talán kettőt is, de még az is lehet, hogy egy páréves autót is.

Ami nekem a legmeglepőbb volt, hogy nézegetve a masina eredeti brosúráját, a második oldalon lévő második képen látható, felcsatolható hanyattegér (ami egyébként egy Logitech Trackball) már PS2 csatolású volt, ami tökéletesen működik szintén, bármilyen PS2 egércsatlakozóval rendelkező mai gépen is (ha időközben ki nem halt volna már a mai alaplapokról).


A gép jobb oldalán látható piros görgős "izéről" van szó.


Az enyém zöldeskék golyót kapott, de az a piros is mókás.

Ha nem láttam volna most ezt a képet, már teljesen el is felejtettem volna, hogy ez a hanyattegér honnan, miről is származik. Ugyanis vagy jó 10 éve használom szervizes munkálataim során, mivel eszméletlenül kényelmes és gyors vele a munka. Előnye, hogy kicsi és főleg nem kell hozzá hely az asztalon, ami azért fontos, mert sokszor még asztal sincs egy-egy atomjaira bontott gép alatt, a földön meg igen kényelmetlen egy egérrel bohóckodni.

Ezt az eszközt viszont tenyérbe fogva a levegőben lehet irányítani a gépet, nem kell hozzá egy centiméter sem egy sík felületen, mint a normál egerekhez. Nem is értem, hogy miért nem terjedt el jobban a trackball mint olyan, hiszen szerintem szuper egy találmány. Tényleg aktívan használom jó 10 éve, de már valóban fogalmam sem volt, hogy honnan származik. Ezen cikk hozományaként és a neten talált prospektusban látható kép segítségével megoldódott a rejtély, én pedig használom továbbra is!

Ha szeretnéd látni, hogy hogyan kapcsol be, indul el rajta a DOS, a Win 3.1 és az egykori slágerjátékok, gyorsan lapozz tovább!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.