2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Veszmadarkarogas - teljes szivembol azt remelem, hogy talan hiaba

    A mai napon a MNB vegre kozzetette a ket hettel korabbi kamatdonto ulesen keszult jegyzokonyvet, de most mar masodlagossa valt a megismerese, mert ket masik kozlemeny nagysagrendekkel felulirta azt.

    Aki koveti a fejlemenyeket, az tudja, hogy a MNB regebben ugy dontott, hogy inflaciokoveto kamatpolitikat folytat, igy az alapkamatot fokozatosan emeli az egyre novekvo inflacio miatt, hogy csokkentse a rest a ketto kozott. Az ev - 2022 - elso feleben meg az volt a hir, hogy az inflacio varhatoan a nyar vege fele fog tetozni tiz szazalek alatti erteken es utana csokkenest vartak annak ellenere, hogy makrogazdasagi adatok es nemzetkozi fejlemenyek ezen varakozasokat nem tamasztottak ala.

    Ket hettel ezelott, 2022 junius 28-an varatlanul a szokasosnal magasabb mertekben noveltek az alapkamatot es az inflacios elorejelzest is drasztikusan modositottak azzal, hogy hogy az idei evre vart mintegy tiz szazalekos maximumot mar majusban elertek, es most mar egyreszt az a kerdes, hogy husz szazalek alatt marad-e az inflacio merteke, masreszt az, hogy egy even belul tetozik-e. A meglepo dontesek indoklasat ket hettel kesobbre igertek, es ahogy korabbi blogomban ezt jeleztem is, mar a 2023-as evre is baljos arnyak vetultek.

    Folytatás...

    sisi22 2 éve

  • Apa kezdodik, apa kezdodik...

    A regi reklam azt az illuziot keltette, hogy az illeto szabadon befolyasolhatja a dolgokat - tenylegesen azonban csak annyit tehetett, hogy folyamatosan halogathatta oket.

    Tegnap a MNB radikalisan szakitott a fatyolpolitikajaval es ugy tunik, hogy ismet kemenyen biralja a kormanyzatot. Bar csak ket het mulva ismerhetjuk meg a reszleteket, nehany bejelentes es kozlemeny sorai kozott olvasva komoly valtozasokat lehet felismerni.

    Azt mar korabban bejelentettek, hogy az alapkamatot folyamatosan fogjak emelni, azaz inflaciokoveto magatartasra alltak be, de azzal, hogy a mai naptol az alapkamatot 185(!) ponttal 7,75%-ra emeltek es egyben bejelentettek, hogy arfolyamvedelmi lepeseket is tesznek, mar jelentos valtozast mutat a korabbiakhoz kepest. Az igazan drasztikus valtozas azonban az, hogy az inflacios elorejelzes teren is radikalis valtozast ismertek be. A korabbi allaspontjuk tartosan arra iranyult, hogy az inflaciot a lelektani tiz szazalekos szint alatti merteken tartsak, es a retorika folyamatosan arra iranyult, hogy az ukrajnai haboru befejezesetol fugg az inflacio tetozese, remelhetoleg honapokon belul, esetleg ev vegevel szamolva a kovetkezo evben "minden szepen es gyorsan visszater a regi kerekvagasba".

    Folytatás...

    sisi22 2 éve

  • Mit hozhat 2022 - a hatralevo het honapra

    A jelenlegi helyzet es nehany jovobeli alternativa - (Modositasok)-kal frissitve az elso ot honap tortenesei alapjan:

    Pandemia
    Lassan harmadik eve tart, mindig mas szakaszban, allando szemleletvaltassal, de rossz dontesekkel es rossz kommunikacioval kiserve, raadasul minden felelosseget elharitva

    2022-re varhato:
    USA-ban elindulhatnak az elso karteritesi perek
    Idealis esetben vegre belatjak, hogy ezzel tartosan egyutt kell elni es kialakulhat egy olyan megoldas, ami nem fogja vissza a gazdasagot

    Modositas:
    Karteritesi perekrol (meg) nem hallani, a briteknel volt nehany fellangolas, de csak belpolitikai csatarozasokat szolgalt.
    A belatas megtortent, az ev elso negyedeveben - erdekes modon ismet eloszor Japanban - megjelent ujabb variacio miatti tomeges fertozeseket mar csak napi hir szintjen kezeltek, a gazdasag ujrainditasa volt a fontos es a maszkviseles sok helyen mar egyenek donteseire biztak.
    Ugy tunik, hogy az oltasokat tokeletes megoldasnak tartjak, a mellekhatasokkal erintetteket a tudomanyos kiserlet aldozatainak tekintik.

    Altalanos gazdasagpolitika
    A FED es az EKB valamiert nem erdekelt az inflacio megfekezeseben, sot mas rendelkezesre allo eszkozt se akar bevetni annak ellenere, hogy mas makro mutatok romlasa jelzi, hogy a helyzet egyre nehezebben lesz kezelheto a jovoben.

    Folytatás...

    sisi22 2 éve

  • A holdfeny festoje

    A XIX. szazad masodik feleben, amikor az impresszionizmus a viragkorat elte, az angol John Atkinson Grimshaw a realizmus iranti vagyat kovetve kezdett el autodiktata modon festeni. A kepet vaszonra vetitve nem rajzolta meg, csak megfestette, emiatt nem tartottak festonek, de rendkivul hatasos szinkezelese reven egyre tobb megrendelest kapott.

    A harmincas eveire mar kepes volt a festmenyeibol megelni, igy feladta vasuti tisztviseloi allasat es eloszor egy londoni mutermet nyitott, kesobb Eszak-Angliaba koltozott es ott is halt meg nem sokkal az 57. szuletesnapja utan.

    Mivel halala utan nem maradt fenn se naploja, se levelezese, es a festeszetet o maga is csak a megelhetesenek valasztotta, a muveszetet csak egy evszazaddal kesobb, az 1990-es evekben kezdtek el ertekelni. Ezert a weben rengeteg muve megtalalhato, talan legismertebbek az ejszakai hangulatot araszto londoni, glasgow-i es mas kikotoi festmenyei, illetve a holdfenyes vagy kodos temaju alkotasai. Emellett nemcsak tajkepeket, hanem portrekat is festett.

    Kepeit latva sokan a rajzoloi es festeszeti tanulmanyok hianyat latjak, mig masok a rendkivul hatasos szinkezeleset tartjak a lenyegnek, amivel rendkivul hatasos modon kozvetit hangulatot es erzelmeket.

    sisi22 2 éve

  • How can I help you?

    A tortenelem ismetli onmagat, ismet egy olyan idoszakban vagyunk, ahol a fobb teruletek, mint pl. gazdasagi (pl. teruleti ellatas), penzugyi (aremelesek), kormanyzati (latszatintezkedesek), burokratikus (ellenorzes hianya, lassusaga), adminisztrativ (rossz ugyintezes), jogi, es egyeb problemak miatt tartos gondokra kell felkeszulni.

    Emberkent es szakemberkent is voltam sajnos tartosan nehez helyzetekben es eddig meg tuleltem, esetenkent profitaltam is belole az elorelatasomnak koszonhetoen az altalam hasznalt szakmai es emberi modszerekkel, ebben kivanok segiteni masoknak is.

    Privat uzenetekben varom a megjegyzeseket, problemak leirasait, amikre megoldast vartok, ezek alapjan fogok hamarosan kozzetenni olyan modszereket, amivel az elet jobbitasa, rossz esetben a tuleles megoldhato lesz.

    Nemcsak a Nagy-Britanniaban eloktol varok uzeneteket, hanem mashol eloktol is, es a megoldast ugy fogom megirni, hogy mindenki szamara hasznosithato legyen.

    sisi22 2 éve

  • A Covid miatti kormanyzati intezkedesek hatasa az UK-ban (nagyon elnagyolva)

    (Az irasom nehany, Bank of England altal kiadott jelentes es statisztikai adatok alapjan keszult, csak a kiugroan lenyeges valtozasokra fokuszaltam. Megjegyzeseket privat uzenetben szivesen fogadok.)

    Covid hatasa a cegekre

    2020 Marciusban a brit kormany elrendelte az otthoni munkavegzest, amit fokozatosan oldottak fel honapokkal kesobb, ezzel parhuzamosan kormanyzati hitelt adott a cegeknek, hogy az alkalmazottak beret es egyebeket fizetni tudjak. (A pontos adatok nem ismertek, talan csak a "cash-flow management" volt az elsodleges szempont, de jelentos elteresek vannak az egyes szektorok kozott.)

    A nagyvallalatok azonnal nagy osszegu hiteleket vettek fel, ezek folyositasa 2020 marciusa es majusa soran tortent, majd a visszafizetesuk pontosan egy evvel kesobb, 2021 marciusa es augusztusa kozott tortent meg, az okokat kesobb erdemes lesz megnezni. (Feltetelezheto, hogy egy eves hitelkonstrukciot kaptak az atlagber es egyeb szempontok alapjan.)

    Folytatás...

    sisi22 2 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.