2022. december 6., kedd

Gyorskeresés

Veszmadarkarogas - teljes szivembol azt remelem, hogy talan hiaba

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A mai napon a MNB vegre kozzetette a ket hettel korabbi kamatdonto ulesen keszult jegyzokonyvet, de most mar masodlagossa valt a megismerese, mert ket masik kozlemeny nagysagrendekkel felulirta azt.

Aki koveti a fejlemenyeket, az tudja, hogy a MNB regebben ugy dontott, hogy inflaciokoveto kamatpolitikat folytat, igy az alapkamatot fokozatosan emeli az egyre novekvo inflacio miatt, hogy csokkentse a rest a ketto kozott. Az ev - 2022 - elso feleben meg az volt a hir, hogy az inflacio varhatoan a nyar vege fele fog tetozni tiz szazalek alatti erteken es utana csokkenest vartak annak ellenere, hogy makrogazdasagi adatok es nemzetkozi fejlemenyek ezen varakozasokat nem tamasztottak ala.

Ket hettel ezelott, 2022 junius 28-an varatlanul a szokasosnal magasabb mertekben noveltek az alapkamatot es az inflacios elorejelzest is drasztikusan modositottak azzal, hogy hogy az idei evre vart mintegy tiz szazalekos maximumot mar majusban elertek, es most mar egyreszt az a kerdes, hogy husz szazalek alatt marad-e az inflacio merteke, masreszt az, hogy egy even belul tetozik-e. A meglepo dontesek indoklasat ket hettel kesobbre igertek, es ahogy korabbi blogomban ezt jeleztem is, mar a 2023-as evre is baljos arnyak vetultek.

Azonban az MNB tegnap, 2022 julius 12-en varatlanul drasztikus mertekben, 200 szazalekponttal 9.75 szazalekra emelte az alapkamatot, ami nemcsak azt mutatja, hogy valami nagyon nincs rendben a MNB haza tajan, de azt is, hogy a korabban az ingatlanhitelek miatt kesedelembe kerult szemelyek es szervezetek torkara tettek a kest. Ahogy a korabbi blogomban irtam, az alapkamat tiz szazalek koruli ertekre emeleset oszre vartam, - tobben megrottak emiatt jelezve, hogy Zsiday Viktor ezt csak az ev vegere varta egy blogjaban - de azzal, hogy a MNB mar most, 2022 julius kozepetol kozel tiz szazalekos alapkamatot ert el, az ev vegeig moratoriumba kerultek helyzete lenyegeben kilatastalanna valt. A nagy kerdes most mar csak az, hogy most es a kozeli idoszakban mennyivel novekszik a fizetesi kesedelembe kerulok aranya, illetve mikor jelennek meg az ingatlanpiacon a kenyszereladasok es indul be - a szinten korabbi blogomban jelzett - korabban "devizahitelesek" cimke alatt zajlott folyamatok. A MNB elnoke korabbi nyilatkozata alapjan a moratorium 2022 vegeig tart, ez elvileg azt jelentheti, hogy 2023 januarjaban jon a hideg zuhany.

Amit eddig irtam, azt azzal lehet osszefoglalni, hogy a korabbi blogomban jelzett ovatos pesszimizmusomrol kiderult, hogy tulsagosan optimista volt, es a tegnapi varatlan es drasztikus kamatemeles azt jelzi, hogy a kovetkezo uleseken is hasonlo dontesek varhatoak, igy osz vegere a 15 szazalekos alapkamat is realitassa valhat.

Azonban a MNB-nek volt egy masik, ennel meg nagyobb problemara utalo bejelentese nehany nappal ezelott:

Budapest, 2022. július 8. A Magyar Nemzeti Bank mai eurolikviditást nyújtó devizaswap tenderén minden banki ajánlatot elfogadott és 1588 millió euro (637,42 milliárd forint) összegben kötött ügyletet 2022. július 11-i lejárattal.

A MNB weboldalarol csak a kozlemeny elso mondatat masoltam be, aminek a lenyege az volt, hogy a MNB a fenti idoszakban fizeteskeptelen volt Euro-ban, ezert minden ajanlatot elfogadott.

Tekintve, hogy meg csak az ev kozepen vagyunk, abban az idoszakban, amikor korabbi evekben mindenki ujjongott, hogy a kulfoldi turizmus miatt mekkora devizabevetele van az orszagnak, a tobb, mint masfel milliard Euro hiany eleg szembeszoko adat.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.