2022. december 6., kedd

Gyorskeresés

A Covid miatti kormanyzati intezkedesek hatasa az UK-ban (nagyon elnagyolva)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

(Az irasom nehany, Bank of England altal kiadott jelentes es statisztikai adatok alapjan keszult, csak a kiugroan lenyeges valtozasokra fokuszaltam. Megjegyzeseket privat uzenetben szivesen fogadok.)

Covid hatasa a cegekre

2020 Marciusban a brit kormany elrendelte az otthoni munkavegzest, amit fokozatosan oldottak fel honapokkal kesobb, ezzel parhuzamosan kormanyzati hitelt adott a cegeknek, hogy az alkalmazottak beret es egyebeket fizetni tudjak. (A pontos adatok nem ismertek, talan csak a "cash-flow management" volt az elsodleges szempont, de jelentos elteresek vannak az egyes szektorok kozott.)

A nagyvallalatok azonnal nagy osszegu hiteleket vettek fel, ezek folyositasa 2020 marciusa es majusa soran tortent, majd a visszafizetesuk pontosan egy evvel kesobb, 2021 marciusa es augusztusa kozott tortent meg, az okokat kesobb erdemes lesz megnezni. (Feltetelezheto, hogy egy eves hitelkonstrukciot kaptak az atlagber es egyeb szempontok alapjan.)

A SME (magyarul: KKV) szektor viszont csak a nagyvallatoknak folyositott hitelek utan, 2020 juniusatol jutott hitelhez, amiket egeszen 2021 majusaig kaptak, es csak 2021 novembereben kezdtek el visszafizetni, kerdes, hogy mikorra es milyen mertekben fejezodik be a folyamat. (Itt bonyolultabb megoldasok voltak, ezert csak egy ev mulva lehet tudni, hogy mi tortent, az biztos, hogy rengeteg uzleti ingaltlan berleti dijat nem tudtak fizetni, kerdes, hogy a brit szokasok szerint mekkora volt a nagon gyorsan megszuntetett cegek aranya.)

A hitelezesi oldal

A legnagyobb, sot kirivoan nagy valtozas a 2020 marciusaban 35 mrd (!) font osszegu hitel volt, amit 2020 majusaban tovabbi 8 mrd-os hitel kovetett.

Emellett 2020 aprilisaban 10 mrd-os kotvenykibocsatas es 6 mrd-os ertekpapir kibocsatas tortent, majd a kesobbi honapokban ezek kombinacioi osszesen se leptek tul a 3-4 mrd-os szintet.

Ezeket nagy tetelben 2020 novembereben, 2021 januarjaban es aprilisaban fizettek vissza.

A jelenlegi (2021 novemberi) adatok szerint az feltetelezheto, hogy meg kb. 30-32 mrd font osszegu hitel var visszafizetesre, a 2020 aprilisi 6 mrd-os ertekpapirokat 2021 marciusban teljes mertekben visszafizettek, a 2020 aprilisi kotvenykibocsatas utan meg voltak ujabbak is, de hasonlo nagysagrendben voltak visszafizetesek, igy feltetelezheto, hogy kb. 6 mrd-nyi var visszafizetesre.

A haztartasi oldal

Errol eddig csak a VISA kartyastatisztika alapjan annyit lehet tudni, hogy a korabbi evekhez kepest drasztikusan csokkent a haztartasok koltese, de csak feltetelezheto, hogy az elmaradt autovasarlasok es nyaralasok voltak a legnagyobb tetelek, mas adatokbol kell megtudni kesobb a valtozas merteket es osszetetelet.

A Mortgage (lakashitelezes)

A legnagyobb sokk 2020 marciusaban kovetkezett be, amikor nullara zuhant a hitelfelvetel, majd havonta kismertekben novekedve 2020 augusztusra erte el a korabbi szintet.

Ezt kovetoen az adatok szerint 2021 marciusaban, juniusaban es szeptembereben is rendkivul magas az uj hitelfelvetelek, illetve a regiek visszafizetesi merteke, valoszinuleg tunik, hogy - a 2016-os februari-marciusi hatashoz hasonloan - olcsobb hitelezesekre csererol volt szo, esetleg eladtak az ingatlanokat es a vevo altal felvett hitelbol fizette vissza az elado a korabbi hitelt.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.