2022. december 6., kedd

Gyorskeresés

A holdfeny festoje

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A XIX. szazad masodik feleben, amikor az impresszionizmus a viragkorat elte, az angol John Atkinson Grimshaw a realizmus iranti vagyat kovetve kezdett el autodiktata modon festeni. A kepet vaszonra vetitve nem rajzolta meg, csak megfestette, emiatt nem tartottak festonek, de rendkivul hatasos szinkezelese reven egyre tobb megrendelest kapott.

A harmincas eveire mar kepes volt a festmenyeibol megelni, igy feladta vasuti tisztviseloi allasat es eloszor egy londoni mutermet nyitott, kesobb Eszak-Angliaba koltozott es ott is halt meg nem sokkal az 57. szuletesnapja utan.

Mivel halala utan nem maradt fenn se naploja, se levelezese, es a festeszetet o maga is csak a megelhetesenek valasztotta, a muveszetet csak egy evszazaddal kesobb, az 1990-es evekben kezdtek el ertekelni. Ezert a weben rengeteg muve megtalalhato, talan legismertebbek az ejszakai hangulatot araszto londoni, glasgow-i es mas kikotoi festmenyei, illetve a holdfenyes vagy kodos temaju alkotasai. Emellett nemcsak tajkepeket, hanem portrekat is festett.

Kepeit latva sokan a rajzoloi es festeszeti tanulmanyok hianyat latjak, mig masok a rendkivul hatasos szinkezeleset tartjak a lenyegnek, amivel rendkivul hatasos modon kozvetit hangulatot es erzelmeket.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.