2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • DYNACO PAS csöves előfok életre keltése, modifikációja 3. rész

    Miután hosszabb ideje hallgatom már ezt az ócskaságot egyre jobban zavart az a tudat, hogy mindkét fokozat kimenetén 2 kondi van sorba kötve és így jut el a jel a következő fokozathoz. A RIAA fokozatnál ez nem nagyon okoz gondot, mert a visszacsatoló korrekciós tag DC impedanciája több MOhm nagyságrend ezért a második fokozatot DC-ben nem fogja elhúzni és az elsőt sem módosítja számottevően. De pudig próbája az evés ugye. Egyszerű forrasztással megoldható ez. A második kondit rövidzárral helyettesítve 8 gyors forrasztással kész is a módosítás. Sajnos a line fokozatnál ez nem kivitelezhető, mert a visszacsatoló tag DC impedanciája miatt elhúzza a második fokozatot, ezért az egyelőre marad ahogy van.

    Forrasztás után ellenőrzés: feszültségek rendben.

    A meghallgatás hozza a várakozásokat. Egyértelmű javulás minden téren.

    Tovább agyalok a line fokozaton...

    DDL 12 éve 0

  • Egy csöves végfok hosszú építésének rövid története 1. rész

    Az alábbi iromány nem építési leírás, nem oktatási anyag, nem szakcikk. Csak egy saját tapasztalaton alapuló kompromisszum.

    Már évek óta húzódik egy 40-50W-os PP végfok építésem. Hol pénz, hol idő hiány miatt, olykor meg csak építési kedv hiánya miatt nem haladtam vele. Az elkészítésen túl az is motivált, hogy könnyen utánépíthető legyen és első "rúgásra" induljon. De mégis egész jó hangú legyen. Ráadásul illeszkedjen a rendszerembe.

    Ami adott volt egy régebbi projektből az a doboz és ezzel a végcsövek helyzete és a táp kialakítása (a feszültségeken lehetett változtatni). Emiatt nem tudtam beépíteni ebbe az egyik favorit meghajtásomat, mert nem fért volna bele. Adott volt még a Lundahl kimenők a KT88 csövek és a 470V-os elkók.

    A fentiekből adódott a 450V anódtáp és kis szerencsével 50-55W kimenő teljesítmény. A bemeneti érzékenység 1V/100k-ra választottam, mert ez illett a jelenlegi és a később építésre kerülő előfokomhoz.

    Egy végfok egyik sarkalatos pontja, hogy milyen a meghajtás. Nem a legegyszerűbb viszont fázisfordítás szempontjából szinte "tökéletes" a katodin fázisfordító. Ezért alapvetően egy Williamson kapcsolást vettem alapul kisebb módosításokkal, ULPP végcső kapcsolással.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 1

  • Egy 12 éves kapcsolat vége...

    A múlt hét végén meg jött a vodás számla. 57xxx,-Ft-tal. Majd' leestem a székemről: na most melyik alkalmazott telefonálgatott ész nélkül????! De sajnos nem ez történt...

    A kormány szerint nem áthárított 2,-Ft/perc plusz sarc eredménye. Arra számítottam, hogy kb. 4,000-4.500.-Ft-tal lesz több a számla (kb. 1700 perc*2,-Ft az 3400 + sarc). De nem 25.000-rel???. Jobban megnézve csak kb. 12.500,-Ft/hó csak a vicceskék a lezárt 7-ik hónapon túl előre leszámlázták a 8-ik havit is. Mindezt úgy, hogy arra a törvényre hivatkoznak ami a megkezdett percek után fizettet 2,-Ft-ot.
    Azt tudtam, hogy át fogják hárítani a telekom adót, nade ez már pofátlanság.
    Gyors telefonálási kísérlet az ügyfélszolgálatnak: reménytelen.

    Ma reggel hívott a voda, hogy vegyek telefont :W Először talán nézzük a díjcsomagokat és ha nem tudnak vmi jót ajánlani akkor viszlát. Szegény hölgyet rendesen zavarba hoztam a kérdéseimmel, de gyakorlatilag nem tudott mit ajánlani. Na mondom akkor irány a legközelebbi vodapont, T-pont és telenor üzlet. Szerencsére Szegeden az Árkádban 50m-es körön belül van mindegyik. A telenor teljesen használhatatlan, A T-mobile már bíztatóbb, legalábbis kis agyalással ki lehet jönni belőle olcsóbban (sokkal). Ezek után irány a voda. Számhordozással el 4 szám 5-öt pedig felmondok és ezzel meg is szüntetem a szerződést.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 12

  • DYNACO PAS csöves előfok életre keltése, modifikációja 2 rész

    Első rész

    Mint, ahogy azt az előző rész végén írtam sajnos nem múlt el nyomtalanul a közel 50 év.

    Szívás 1:

    A legnagyobb problémát a hangerő és a balansz potik öregedése jelentette. Nem csak az együtt futása volt rossz hanem erősen kontakthibásak is voltak. Én személy szerint nem támogatom azt az igen elterjedt szokást, mely szerint ezeket a potikat elegendő befújni valamilyen kontakt szmötyivel. Pláne ezeket a régi darabokat. Ideig-óráig jó lehet, de később csak hatványozottan jelentkezik a probléma. Tehát ez elvetve. Maradt a csere...
    Nos. Ez, mint kiderült nem is olyan egyszerű, mert nem volt 250k-s normális potim itthon. Pláne 750k-s balansznak való valami gagyi "kici occót" meg nem akartam bele tenni. Ezért maradt az ami van itthon több darab is: 100k-s kék Alps poti. Nem a legjobb érték ide, de a kényszer nagy úr. Első körben ki is hagytam a balanszot bízván azon tapasztalatomban, hogy ezek a potik remek együtt futást produkálnak. Beszerelés után mérve minden rendben levőnek tűnt ezért irány a zeneszoba.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 0

  • DYNACO PAS csöves előfok életre keltése, modifikációja 1 rész

    Idén áprilisban minimális összegért vettem egy DYNACO PASS csöves előerősítőt, amelyről az eladó semmit sem tudott mondani. Még azt sem, hogy működik-e. De annyira olcsón hozzá jutottam, hogy nem is nagyon érdekelt, mert a doboza többet ért. Egyébként is kellene doboz az új előfokomnak. Itthon leszedve a doboz tetejét borzalmas mocsok fogadott, de az látszott, hogy a panelek, alkatrészek nem sérültek, nem hiányosak. Nagyjából kitakarítottam és mindjárt látszott, hogy az előző tulaj pár kábelt kicserélt benne jobbfajta, teflon szigetelésű, ezüst kábelre. A bemeneti panelt pedig lecserélte textilbakelit alapú aranyozott RCA csatlakozókra. A következő lépés a bekapcsolási próba lett volna, de sajnos 110V-os a masina :( Nekem meg nincs átalakítóm. Azt a doboz tetejének levételekor elhatároztam, hogy mindenképpen megtartom a masinát. Ezért csináltattam egy 230V-os trafót a régi helyére. Profi kivitel lett. A beszereléssel volt egy kis gond, de ezzel számoltam. Ugyanis az új trafó rögzítése más, mint a régié.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.