2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

Egy elfeledett(?) korszerűtlen(?) technika újraindítása: DAT magnózás 1. rész

Írta: | Kulcsszavak: audió . hifi . magnó . archíválás . DAT

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Valamikor a '90-es évek közepén túladtam az akkor elég tűrhetőnek mondható Sony DAT magnómon (DTC-77ES) és a kb. 100db DAT-120-as kazettámon. Hiszen megjött az új "tökéletes" technika az írható cd. Ami írdatlan drága volt 3000-5000,-Ft volt egy lemez íratása, jobb alapanyagra még több. Egy DAT kazetta pedig került kb. 1200-1500Ft,-ba ha nagyobb tételben vette az ember és nem audió kazettát, hanem adatra szántat (ugyanaz). Ja és 2 órányi zenét lehetett rá rögzíteni normál esetben. :)

Írattam/írtam gőzerővel a különböző válogatásokat, kölcsönkért lemezeket éveken át. Mígnem kb. a 2000-es évek elején egyre több esetben fordult elő, hogy nem vagy nehezen lehetett olvasni a lemezeket. Akkor még az öregecske cd-játszómra fogtam, de ez a teória hamar megdőlt, mert az új lejátszók még kevésbé olvasták ugyanazon lemezeket. :W A kezdetekkor írt lemezek a mai napig tökéletesen működnek, olvassa minden. Ahogy haladunk előre napjainkig egyre rosszabb az arány. Van olyan lemezem (nem is egy sajnos), amelyik nincs fél éves és már problémás.

A feladat adott volt, hogy mit csináljak a kb. 1000db írt lemezzel, amelyek közül sok (nagy része :( ) nem vagy csak igen nehezen pótolható anyagot tartalmaz. Eleinte a hagyományos szalagos technikát használtam, de a 19 cm/s sebességű média használata anyagi csőd. A 38-asról nem is beszélve. Próbálkoztam a HIFI-VHS technikával is. Ez nem lenne annyira rossz (sőt), de olyan magnót szerezni, amely minősége (hang és szolgáltatás) megüti a mércét megbízható minőségben gyakorlatilag lehetetlen és a kazetták beszerezhetősége is kérdéses). A síma kazetta eleve kilőve, mert jó magnót szerezni lehetetlen reális áron.
A számítógépes zenelejátszás minősége megint nem az a kategória ami ésszerű keretek között nekem megfelelne,még akkor sem ha pl. a DAC-ot magam gyártom le. Az időtállóságával kapcsolatban is vannak fenntartásaim. Maradt még a minidisk. De az sem az a minőség ami nekem megfelelt volna. Na ezen a ponton megláttam borzasztó jövőmet, amely azzal fog eltelni, hogy vagy rágom a körmöm és imádkozom, hogy ne menjenek tönkre a lemezeim és/vagy fél-egy évente átnézem a teljes gyűjteményem (ami ugye folyamatosan bővül). Na ez teljesen lehetetlen volna. Félretettem a kérdést egy időre elfogadván a tényt, hogy folyamatosan nő a veszteség.

Néhány hónapja a műhelyemben pakolászva találtam pár audió DAT kazettát remek, közel 20 éves műsoranyaggal (legalábbis a kazettára körmölt felirat alapján). Beugrott, hogy használtam és ezt a médiát elég sokat (ez a kazettát is én készítettem), jó is volt a tapasztalatom vele. Ezen felbuzdulva el kezdtem nézegetni DAT magnó hírdetéseket. Meglepődtem, hogy milyen sok van. Azonban nem akartam beleugrani vakon a medencébe és így megtapasztalni, hogy van-e benne víz. Ezért elvittem a megtalált kazettákat egy ismerőshöz akinek van több DAT magnója és megpróbáltuk lejátszani. Erős megrökönyödésünkre hibátlanul lejátszotta az összeset elejétől végéig. Mindegyik magnója. Tehát találtam egy időtálló médiát, már csak a költségek nagysága a kérdés.

Böngészve a hírdetéseket tavaj találtam egy SONY PCM-2700 típusút kevés(nek mondott) üzemórával. Ez első ránézésre DTC-77ES. Utána néztem a neten és tényleg az. Elmentem körbeszaglásztam és látszólag tényleg nem sokat mehetett. Itthon leszedve a tetejét tényleg nem látszik a használat rajta. Az idén pedig vettem egy TASCAM DA-40 tipusút 1 üzemórával.
Most már csak a média a kérdés. Dedikáltan a DAT 120 perc max. 180. Nézegettem a kazetta hírdetéseket és ugyanazt tapasztaltam, mint 20 éve: adatkazettaként sokkal olcsóbb :). Végül sikerült beszereznem hirtelen 40db 120 perces kazettát igen jutányos áron. :DD

TASCAM DA-40
TASCAM DA-40
TASCAM DA-40

SONY PCM-2700
SONY PCM-2700
SONY PCM-2700

SONY PCM-2700

Hozzászólások

(#1) Speeedfire


Speeedfire
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Jóféle! :C

Fotóim https://www.flickr.com/photos/speeedfire85/ || IG: http://instagram.com/toth.szabi.85 || Weblapom http://tothszabi.info || Linkkatalógusom http://weblapkeszites.ro

(#2) Thomas73


Thomas73
(újonc)

Szia!

En ket eve tettem meg ezt, amit Te leirtal.
Azzal megspekelve, hogy en egy CD-X77ES es egy DTC-77ES
Digitalis osszekapcsolasaval masolok CD-t. Nincs az a rippelo es CD iro program
ami ezt uberelne.

Regi studiofelveteleket pedif TCD-D10 MkII-essel rogzigettem Tekefunken/Revox magnokkal.

Ha erdekel az eredmeny, jelezz est megbeszelhetunk egy talalkozot.

Udvozlettel,

Gojdar Tamas

(#3) mcll


mcll
(fanatikus tag)

Hát igen, szinte ugyanígy jártam én is ahogy Te. :) A régi CD-k legtöbbje már olvashatatlan vagy csak nehezen olvassa a gép. Azonban az ezer éves DAT kazettáim máig MIND hibátlanok. Nekem két DAT masinám van, van egy kommersz Sony DTC-690-es mezei zenehallgatásra, és egy profibb Sony PCM-2300-as XLR be/kimenetekkel. Ez utóbbival mentek pl. Vinyl-t. Előnye még ez utóbbinak hogy analógban is felvesz 44.1kHz-en, és az SCMS másolásvédelem kikapcsolható rajta, így CD-t egy az egyben digitálisan tudok másolni DAT-ra.
Ezen felül van egy (illetve most kerül összerakásra) egy PC-be való Sony SDT-9000 DDS3 meghajtó is, amivel bit/bit pontos másolást lehet csinálni DAT és PC között, azaz kb 2x sebességgel egy az egyben leolvassa a szalagot és elmenti a PC-n WAV-ba. Nincs AD/DA átalakítgatás. Mindenhol akik ezt használják azt mondják hogy sokkal jobb (természetesebb) az így kapott WAV hangminősége mintha pl SPDIF-en keresztül (szintén digitálisan) másolnák be a zenéket PC-re.
Úgyhogy szerintem igenis van létjogosultsága ma is a DAT-nak, sőt lehet idővel egyre nagyobb lesz. Legalábbis aki kicsit figyel a minőségre.
MD-t nem szeretem, az eleve veszteséges, nem úgy mint a DAT. :)
Kazetták sem vészesek, a DDS1-es kazik (max 60m!) tökéletesek az audio DAT masinába, sőt megbízhatóbbak is, mivel ezek 100% error-free szalagok, ellentétben az audio DAT kazettákkal (mivel itt lehet valamennyi veszteség, mert az audioDAT-ban van error correction, ami sima adatnál nincs). A DDS kazikba a szalagot a gyárban a nagy tekercsdob közepéről csévélik le, a többi (eleje és vége) megy az audio kazikba.
Emellett van Reel2Reel deckem is (Teac A6300), ami a hangzását tekintve sokkal jobb, viszont a szalag irtózatosan drága (csak jó minőségűt érdemes venni), 10k egy 180-as nagy orsó (igaz fémorsóval). És egyre drágább már.
DAT-osok tartsunk össze. :D

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#4) mcll


mcll
(fanatikus tag)

Senki sem használ már DAT masinát? Kár. :(

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#5) kmisi99


kmisi99
(PH! kedvence)

Nem értek hozzá, de ez a 20+ éves technológia jobb minőséget produkál mint számítógépen egy digitális mondjuk Flac fájl egy jobb hangkártyával? :Y Mert én akkor meg se szólaljak nekem már a 720p youtube kb 128bpm hangminősége már tökéletes.

Dell Precision M4600

(#6) mcll válasza kmisi99 (#5) üzenetére


mcll
(fanatikus tag)

Valóban régi technika, de mindig is verte és veri most is a CD minőséget. Nem véletlen hogy régebben a hangstúdiókban is a DAT-ot preferálták jobban mint a CD-t. Tulajdonképpen az hogy ez a technika halott nem a minőségének köszönheti a halálát, hanem leginkább a zenei kiadóknak. Ugyanis DAT-al tökéletes 1:1 digitális másolatot lehet készíteni bármilyen CD-ről. Ezért kifúrták. Hátránya a DAT-nak egyben az előnye is, méghozzá a szalagos adattárolás. Hátránya, mert nem könnyű beszerezni hozzá kazettát (de nem lehetetlen, és olcsó is ha az ember ismer forrásokat), és sokan mondják hogy szalagos tárolás, akkor az nem megbízható. Dehogynem! Nem egy 20 évnél is öregebb kazettám van, van köztük sok 1989-90-ből. El kell mondjam 99%-ban hibátlanok a mai napig is! Ugyanígy nem egy CD-m, DVD-m van, és bizony nagyon sok már kuka. Akkor melyik a megbízhatóbb? Ja és szervereknél a legfontosabb adatokat a mai napig szalagos tárolóra archiválják... ;)
Arról nem is beszélve, ha egy CD megsérül, megkarcolódik, netán eltörik, akkor az kuka úgy ahogy van. A DAT kazettánál megsérül a szalag, no problem, az a rész ahol a sérülés van, valóban kuka, de a többi rész hibátlan.
Szóval ezekért használom a mai napig, leginkább Vinyl-t archiválok DAT-ra (erre van egy profi Sony PCM-2300 DAT masinám, XLR szimmetrikus be/kimenetekkel, nagyon jó AD/DA-val.

Az hogy valami FLAC-ban van nem jelenti azt hogy jó a minősége is, az csak azt jelöli hogy veszteségmentes tömörítéssel van tárolva. Azaz egy mezei telefonbeszélgetést is lehet FLAC-ban lementeni. ;) A lényeg hogy hogyan, mivel, milyen paraméterekkel digitalizálták az adott hanganyagot. Egy profi DAT ezen képességei pedig leverik a jobb hangkártyákat, max a profi, stúdió kártyák (pl. M-Audio és hasonló drágább cuccok) veszik fel a versenyt (nem véletlenül lobbizták ki anno a kiadók hogy megszűnjenek a DAT gépek). Ráadásul a DAT veszteségmentesen, lineárisan rögzít (PCM).

Igaz hogy számítógépen kényelmesebb, nem kell kazettákat cserélgetni. Nálam is van szerver a lakásban, amin többek között nagyon sok órányi zene van. És bár a szervert elérem a nappaliból medialejátszóval, de mégis a jobb minőségű válogatásokat DAT-ra írom ki, és onnan hallgatom, mert sokkal jobban szól így.

Bocs, kicsit hosszú lett. ;)
Üdv
Laci

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#7) kmisi99 válasza mcll (#6) üzenetére


kmisi99
(PH! kedvence)

Mindig jó tanulni valamit köszönöm a részletes beszámolót!

Dell Precision M4600

(#8) DDL válasza mcll (#4) üzenetére


DDL
(őstag)

Én még mindig :) Egyre többet. Sajnos kevés időm van a zenehallgatásra. Próbálkozom a számítógép alapú lejátszással is, de egyelőre az még nem az igazi, bár már vannak biztató jelek. Erről is írok majd egy bejegyzést (LP, CD, DAT, hálózati zene).

Üdv: DDL

Messziről jött ember azt mond amit akar. http://logout.hu/blog/ddl/index.html

(#9) mcll válasza DDL (#8) üzenetére


mcll
(fanatikus tag)

Kezdek megnyugodni, hogy nem csak én vagyok ilyen "maradi". :D

Várjuk az írásodat! ;) (nekem is vannak némi tapasztalataim ezekről, beszéljük meg. :) )

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#10) drwest válasza mcll (#9) üzenetére


drwest
(újonc)

Üdvözlet, én mostanában kezdtem el érdeklődni a technológia iránt, leginkább ilyen retró számtech cuccokat gyűjtögetek, meg van valamennyi audio cucc is. Néztem egy-két SONY DAT magnót vaterán, meg korábbi gyűjtésekből van itthon egy STD224000N meghajtó, ami 12/24 GB DDS kazettákhoz való. Ha jól értem az tudja ezeket kezelni, ugye? Igazából az lenne a kérdésem, hogy ezek az eszközök mennyire kompatibilisek a különböző később gyártott médiumokkal?
Szóval, ha veszek egy kupac HP gyártmányú DAT DDS kazettát, azokat lehet egy ilyen készülékhez használni? (Látok vaterán 4, 24, 40 és 72 GB-ost is.) Mire kell figyelni ezeknél? :DD

Itt az ószeres, régi RISC-es munkaállomást, szervereket keres! SPARC-ot, MIPS-et, Alpha-t, PA-RISC-et veszek! :D

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.