2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Linux disztribúciók népszerűsége

    Sokszor kerül szóba ezen a fórumon - is - a distrowatch.com nevű weboldal ha a Linux disztribúciók népszerűsége merül fel, vagy csak egyszerűen megemlítik hogy ha kezdő vagy, nézz egyet az első tíz helyezett közül.

    Egyáltalán mi alapján vannak itt "rangsorolva"? Az oldal látogatások alapján, tehát csak arról van szó hogy (csak ezen a weboldalon!) hányszor nézték meg valamely disztró összesítő lapját.

    Ez mennyire fedheti a valós, használati népszerűséget? Kíváncsiságomban felkerestem a Facebook, Google+ és Reddit webhelyeket, és összegyűjtöttem hány fő van a különböző közösségekben. (Tehát nem a like-ok at veszem figyelembe, hanem hogy egy csoporthoz hány ember csatlakozott)
    Így árnyaltabb és - véleményem szerint - pontosabb képet kapunk.

    A DW oldalán az elmúlt 12 hónap statisztikáit vettem figyelembe, valamint az első 10 helyezettet, illetve ez fölött pár "nagyobb" nevet. Egy oldalon több közösség esetén csak egyet, a legnagyobb létszámút emeltem ki. (nyelvtől függetlenül)

    Folytatás...

    BoB 7 éve 99

  • Linux: hol van a felhasználóm jelszava?

    Linux rendszereken hogyan vannak tárolva a felhasználók jelszavai? Valószínűleg felmerült már ez a kérdés abban, aki már legalább egyszer elfelejtette :). Ezt mutatom be röviden, így egy magától értetődő jelszócserélési metódus is felmerül. (A bejegyzés lényege nem a jelszó megváltoztatása, azt egyszerűbben is meg lehet oldani; hanem annak bemutatása hogyan van tárolva - amolyan ma is tanultam valamit - , az már csak egy kellemes mellékhatás)

    A jelszavak nem "plain text", azaz egyszerű szövegként vannak elmentve, hiszen így könnyen kiolvashatóvá és megszerezhetővé válnának. Ehelyett, ezek hash-e (hasítófüggvény által generált karaktersorozat) van tárolva a /etc/shadow fájlban, mégpedig "sózva" (salt).

    Ha megnyitjuk látható hogy minden sorban egy-egy felhasználó van. Egy sorban összesen 9 mező helyezkedik el, ezek kettősponttal vannak elválasztva, melyek rendre:

    1 felhasználónév
    2 jelszó
    3 legutolsó_jelszócsere_időpontja
    4 mikor_lehet_legkorábban_jelszót_váltani
    5 mennyi_idő_után_kötelező_jelszót_cserélni
    6 lejáró_jelszóra_figyelmeztetés_ideje
    7 lejárt_jelszóval_még_mennyi_ideig_lehessen_belépni
    8 felhasználói_fiók_lejárati_ideje
    9 nem_használt

    Például egy teljes sor így néz ki:

    Folytatás...

    BoB 7 éve 15

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.