2019. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Merthogy az intelligencia betegség. (Első rész)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Vannak emberek, akiknek semmi nem sikerül. Hiába vesznek fel magukra kasmíröltönyt, abban is úgy néznek ki, mint egy csavargó, hiába gazdagok, tele vannak adósságokkal, hiába nőttek nagyra, csak ugatják a kosárlabdát. Ma rádöbbentem, hogy én is azok közé tartozom, akik képtelenek megfelelően élni adottságaikkal, sőt, akik számára ezek a szerencsés adottságok kifejezetten hátrányt jelentenek.

A bolondok és a gyerekek megmondják az igazat. Az általános iskolában szörnyű sértésnek számít, ha az osztálytársaid azt mondják rád, hogy okos vagy, később aztán, ha valakiből intellektuel lesz, azt már erénynek tekintik. Csakhogy ez hazugság: az intelligencia fogyatékosság. Minthogy az élők tudják, hogy meg fognak halni, míg a holtak nem tudnak semmit, én úgy gondolom, rosszabb intelligensnek lenni, mint butának, mert az ostoba ember sem tudja magáról, hogy ostoba, míg az intelligens, még ha alázatos és szerény is, feltétlenül tudatában van a saját intelligenciájának.

Meg van írva a Prédikátor könyvében, hogy "valaki öregbíti a tudományt, öregbíti a gyötrelmet", ám mivel nekem soha nem lehetett részem abban a boldogságban, hogy a többi gyerekkel együtt eljárjak a hittanórákra, engem senki nem fegyelmezett a tanulás veszélyeire. A keresztények szerencsések, hogy már igen fiatal korukban felhívják a figyelmüket az intelligenciában rejlő kockázatokra, nem csoda hát, hogy egész életükben óvakodnak is tőle. Boldogok a lelki szegények

Hozzászólások

(#1) lorenzen


lorenzen
(senior tag)

Így van ez barátom.
Én matekórán matematikát tanultam, és nem bérmálásra készültem.
Magyar órán sem egyházi énekeket tanultunk.
A kenyér megszentelése sem jelent számomra, lelki kielégülést.
Mennyi fontos dologról maradtunk le az életünkben. De, mi már csak, így fogunk meghalni.
Mert, mit is ér az, hogy meglátod a dolgok közötti összefüggéseket, ha nincs biztos beszállókártyád a mennybe vezető útra.
Mindig felnéztem azokra, akik vasárnaponként mély áhítattal hallgatják a misét, és közben feltöltődnek a tömjén füstjével. És igen, értik is amit hallanak. Szomorúan állapítom meg, hogy én nem. Egyszer kipróbáltam, és nem, az előadásból.nem értettem semmit.

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#2) yolan válasza lorenzen (#1) üzenetére


yolan
(őstag)

Jön majd a 2. rész. Nem egyszerű szöveg, téma, írás.
El kell olvasni, aztán továbbállni :)

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#3) Yutani válasza yolan (#2) üzenetére


Yutani
(PH! nagyúr)

Minél többet tud valaki, annál inkább rájön, mennyire keveset is tud.

Van egy haverom, aki elég bugyuta, de azt gondolja magáról, hogy okos, mindent meg tud csinálni, mindenhova megfelelne (munkahelyre). Aztán szegény olyan ostoba, még hazudni sem tud okosan, mert állandóan lebukik. Bár ettől függetlenül állandóan hazudik. Mondhatni lételeme a hazudozás.

Ami az írás elején rögtön beugrott, az az, hogy elegáns viselet az öltöny, elegánssá teszi a viselőjét, de mégsem tudja mindenki viselni az öltönyt, mégsem lehet azt mondani, hogy bárkit elegánssá tesz az öltöny. Láttam én már sok embert, akik azt sem tudták, mit csináljanak az öltönyükben, nem tudták viselni, és ez le is jött róluk. Főleg (és most elnézést a vidékiektől, de ez a tapasztalatom) a vidéki esküvőkön lehet látni ilyen embereket.

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#4) Trub válasza lorenzen (#1) üzenetére


Trub
(tag)

Én keresztény vagyok, a családom anyám felőli ága is. Mindig elmennek templomba, még takarítani is elmennek, ha rájuk kerül a sor. Egyszóval próbálnak jó keresztények lenni.

Már meg is bérmáltam, és én is Isten tanítása szerint próbálok élni. Minden hétvégén elmegyek templomba, és áhítattal veszem magamhoz papunk prédikációját. Igen, már régen megtanultam, hogy kár gondolkozni, mert Isten tanításai kifürkészhetetlenek. Kár megérteni, úgyis minden ami fontos bene van a Mi Szent Könyvünkben: Biblia.
Bullshit!!!

Már amikor bérmálkoztam, akkor se hittem benne. Szép és jó amit tanítanak, de ennyi!
Hazajöttünk a templomból, és már megy is a zsörtölődés, hogy a faluban ki-ki nem ment el a misére, és hogy mi lesz ebből az országból stb, és ontják a marhaságokat. Amikor megpróbálom kifejteni nézeteimet már ordibálnak, hogy milyen baromságokat beszélek. De már elfelejtettek gondolkozni, kimosta az agyukat a pap, aki folyton csak ugyanazt szajkózza. (De azt megmondta, hogy a fideszre kell szavazni a választások idején.) Nem az ő hibájuk, az ő szüleik nevelték őket bele, nem volt választásuk.
"Mindenki egy áldozat áldozata."

Fél évezreddel ezelőtt sokakat azért ölet meg, mert gondolkozni akartak. Erre?!?!
Nekünk itt a lehetőség, és mi meg nem akarunk.

[ Szerkesztve ]

(#5) lorenzen válasza yolan (#2) üzenetére


lorenzen
(senior tag)

Ha gondolod, további olvasás nélkül is továbbállhatok.
Amennyiben bonyolult teológia okfejtés kerekedik ki az írásod végén, akkor már most elvesztettem az érdeklődésemet.

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#6) ollie válasza Trub (#4) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

Ilyen stílusban nem vagyunk kíváncsiak a véleményedre.

Egyébként meg teljesen igaz a blogíró állítása, miszerint minél nagyobb valakinek az ismerete/tudása, annál több dolog okoz aggodalmat, félelmet. Ez így van, ez tény. A legboldogabb emberek azok, akik semmit sem tudnak a világról (pl. a világtól eldugott helyeken élő törzsekben).

És senki sem állította itt, hogy ne tanuljunk, azt csak te értelmezed félre. Tanulni kell, de el kell fogadni, hogy az több gyötrelemmel fog járni...

A bejegyzés írójának: legalább valami normális fordításból kéne idézni, mert az általad idézett mondat már teljesen mást jelent mai, magyar nyelven.

***

(#7) Samus


Samus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

...engem senki nem fegyelmezett a tanulás veszélyeire.
Nem inkább figyelmeztetett?
Egyébként van benne valami.
Érdekes ez "a hit tudatlanságra ösztönöz" felvetés.
Pont azért, mert a hit és a tudomány az a két téma, ami szöges ellentétben áll egymással (gondolati úton létező vs. kézzel fogható).
Véleményem szerint a tudás hatalom. De van igazság az írásodban. Ha buta vagy, lenéznek, ha túl intelligens, netán tudós, akkor is. Középút az átlagember, más fokozat nincs.
Várom a következő részeket...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#9) ollie válasza Samus (#7) üzenetére


ollie
(MODERÁTOR)

1. a hit és a tudomány nincs szöges ellentétben (az gondolja ezt, ha valaki nem, vagy csak nagyon felületesen ismeri a Bibliát)
2. a tudósokat nem nézik le (ez érdekes elképzelés, mert ilyen emberrel még nem találkoztam)

***

(#10) cucka válasza ollie (#9) üzenetére


cucka
(PH! addikt)

1. a hit és a tudomány nincs szöges ellentétben (az gondolja ezt, ha valaki nem, vagy csak nagyon felületesen ismeri a Bibliát)
A tudomány alapja a racionális gondolkozás, a hit alapja az irracionális hit. Szerintem ez a kettő eléggé ellentétes. Lehet magyarázni mindenféle szóvirágokkal, hogy mennyi mindent jelent a hit, de alapvetően erről van szó. Az más kérdés, hogy személy szerint te vagy mások hogyan egyeztetik össze a kettőt.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.