2020. április 5., vasárnap

Gyorskeresés

Álmok, gondokkal fűszerezve - Part 1.

Írta: | Kulcsszavak: Gondok . kérdések . alkatrészek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Avagy össze lehet-e rakni a gépet amiről álmodok.

Pár hónapja sikerül egy kis pénzmagra szert tennem, így felmerült az ötlet, hogy na picit frissítsük a gépet, ami a következőképpen áll össze jelenleg:

Alaplap: OEM MSI vacak, sokat nem cifráznám :D
CPU: Intel Core 2 Duo E6300
RAM: 512Mb Samsung DDR2-533Mhz
VGA: ASUS Geforce 7300SE OC
Táp: FSP 350-60HLC

A többi alkatrész jelen esetben nem fontos, így nem is sorolom fel.

Régi barátommal (WolfheartGR) elkezdtük nézegetni a boltokat, termékeket.
Eleinte csak egy vga cserén gondolkoztam, de WolfheartGR gyorsan lebeszélt a 8600GT-ről (és az ASUS alaplapokról is amiket akkoriban szerettem volna). Ezúton is köszönöm neki.
Majd két márkát ültetett a fülembe: ATi és Gigabyte, s ezzel megpecsételte a sorsom.

A vga csere, olyan kártya hiányában amire még pénzem is volt és tetszett is, elnapoltam, hogy gyűjtögetek még. Amikor megjelentek az ATi HD38x0 kártyák, akkor gondoltam, hogy eljött az én időm, de ekkor a feltétel másik fele nem teljesült, pénz nem volt a projekt megvalósításához, így csak vártam és vártam. Közbe WolfheartGR-al több órás, vitatkozós, okfejtős beszélgetésekbe merültünk, nem kímélve egy gép többi alkotó elemét is, ekkor merült fel bennem először, hogy ha legközelebb lesz fedezetem, már nem csak vga-t, hanem mondjuk alaplapot és ramot is cserélek.

Elöljáróban ennyit, most térjünk rá a lényegre. Jelen állás szerint alaplapot, memóriát, vga-t és tápot szeretnék cserélni és processzort majd egyszer a jövőben. Úgy érzem írhatom, hogy több hetet töltöttem folyamatosan azzal, hogy olvasgattam, nézegettem cikkeket, teszteket, tapasztalatokat, így sikerült kialakítani egy amolyan végleges felállást, viszont a fedezet még mindig nem volt elég csak 2 nagyobb alkatrész beszerzésére. Mivel vga-ból még nem sikerült olyat találnom amiről álmodok, így ez kilőve, a gépem fogyasztása pedig a vga csere hiányában nem fog változni, ezért úgy gondolom, hogy a tápot sem cserélem, a processzor még szerintem elegendő, más részről arra már végképp nincs fedezet.
Így maradt az alaplap és a memória. Mikor ezt már szinte biztosan tudtam, erre a két alkotó elemre koncentráltam, és mivel állandóan nyaggattam WolfheartGR-t, így esténként ő is sokat meresztette a szemét a különböző cikkekre és tesztekre. :)
De végül is megérte ez az idő mert sokat tanultam, több embernek tudtam/tudok nyugodt szívvel ajánlani alkatrészeket és tanácsot adni kisebb-nagyobb kérdésekben és a bennem felmerült kérdésekre is részben megtaláltam a választ.

Most már viszont nézzük kik is lennének a "szerencsések".

Alaplap: GIGABYTE GA-X48-DS4
[Honlap]
Klikk
Számomra a pozitívumok és amiket elvárok:
- DES (Dynamic Energy Saver)
- CrossFire(X) esetén a 2x16 sáv
- nem hőcsővel összekötött, de nagy chipset hűtő (ne fűtsék egymást)
- Ultra Durable 2 (mindenképp gigabyte-t szeretnék :))
- dual gigabites lan vezérlő
- jó tuning potenciál a jövőhöz (bios, alkatrészek)
- illetve hogy 1200Mhz-s DDR2-es ramok ne okozzanak gondot neki

Felmerült pár hátrány, vagyis inkább bizonytalanság amikre nem sikerült biztos választ kapnom (ezért is a cikk, hogy aki tud elmagyarázza)

Hátrányok (főként tudatlanságom miatt):
- 90nm-es chipset csíkszélesség? (melegedés, rosszabb tuning)
- memória kompatibilitás? (lentebb a memória)
- processzor hűtő kompatibilitás? (lentebb a hűtő)
- a p45-ös chipset gyorsabb és hidegebb-e? (65nm-es csíkszélesség)

Ezekben nem vagyok biztos, így lettek a hátrányoknál felsorolva, aki tud pontosabb infót, vagy bármiféle segítséget, kérem ne tartsa magában, írja meg :)

Memória: CORSAIR Dominator 2Gb 1066Mhz FAN KIT (AirFlow)
[Honlap]
Klikk
Számomra a pozitívumok és amiket elvárok:
- hűtőborda (lamellás, tuning esetén, magas feszültség miatt)
- CL5-ös időzítés magas órajelen
- sok-sok garancia
- dual channel
- 1066Mhz-s órajel, tuning esetén 1200Mhz körüli is

Szinte csak jókat olvastam róla, engem teljesen meggyőzött, de amint az alaplapnál is, itt is felmerült pár kérdés, amikre nem találtam választ.

Hátrányok (főként tudatlanságom miatt):
- ragasztott és nem leszorított hőtűbordák?
- magas bordái miatt processzor hűtő kompatibilitás? (lentebb a hűtő)
- az AirFlow-val megspékelve a kompatibilitás?

A hátrányok többsége a processzor hűtő miatt lépett fel, ami jelen álmom szerint egy Cooler Master Hyper Z600 [Honlap] lenne.
Klikk
Az E6300-at passzív módban is elbírná, ha pedig egy kis tuningra vetemednék, akkor 1-2 légkavaróval felvértezve is megállná szépen a helyét, nem beszélve ha egyszer lesz pénzem új processzort is venni.
Pont itt a ph!-n volt egy cikk erről a hűtőről, ahol a képek is mutatták hogy bazi nagy és rálóg a memória foglalatokra.
[Klikk]

Megoldás lehet szerintem ha nem a mellékelt kép szerint raknám fel a ventilátorokat, hanem a két másik oldalra, főleg ha a táptól és a vga-tól elfér, de még az is benne van a pakliban, hogy elvetem a Z600-at, és így a sok ettől felmerülő gondot is, de ekkor állhatok neki megint várni és teszteket olvasgatni hogy mi elégítené ki a vágyaimat. Így télen a hűtő még kétes, lehet nem is cserélem, de attól még nem ártana tudni hogy majd rá fog-e lógni a ram bordáira, vagy éppen a chipset bordáira.

A tervezett pc további álombeli alkatrészei a következőek lennének:

CPU: Intel Core 2 Duo E8400 [Honlap]
VGA: ATi HD4850
Táp: Corsair VX550W [Honlap]

A lehetőségeimhez mérten szeretném összerakni a gépet, s 1-2 évig nem is nagyon tervezem, hogy főbb komponenst cserélek benne. Szeretnék egy számomra kellően gyors, stabil és a nekem megfizethető legmagasabb minőségű elemekből álló gépet birtokolni, ahogy azt megálmodtam anno :).

Ahogy haladok az üggyel tervezem a dokumentálását itt, mint 2. rész, persze csak ha szükséges.

Ezúton szeretnék még egyszer köszönetet mondani azoknak akiket kérdéseimmel nyaggattam.

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
(addikt)

Mire használod a régi konfigod, h elég egy 512-es ram modul? :F
Aztán átnézve az "álmaid", hátt... :)

Nem túl "erős" Neked egy X48-as alaplap? Ezt most ne értsd félre, nem úgy értem, h "Minek Neked a legtutibb alaplap kiccsávó?!" Csak egyszerűen minek akkora? Soha nem fogod kihasználni (belátható időn belül) a 2×16 sáv előnyét, vagy magát a CrossFiret-sem, szerintem, nem? ;)
Egy sima P35 DS3-as alaplap tökéletesen megfelelne Neked. És mindjárt nem 40ezer, hanem csak alig 20. Legalábbis Iponon.

A P35 és a P45 az szinte egy és ugyanaz. P45 kisebb csíkszélességgel készül, illetve tudja a PCI-Express 2.0-át. Ennyi. Ezen kívül (szinte) semmi külömbség.
A PCI-E 2.0 nem egy nagy dolog, nem kell hanyatt esni tőle. Több áramot tud szállítani a videokártyának, illetve 10%-al gyorsabb, jelenleg még nem nagyon van kihasználva ez a 2.0 dolog, de később persze minden bizonnyal jól jön majd a megduplázott sávszél.

Ezeket kérdezted még:
- 90nm-es chipset csíkszélesség? (melegedés, rosszabb tuning)
Nekem P35 DS4 van, egy nagyon régi EE szériás Pentium D-t hajtok benne. 1066-os ramok 1200MHz-en kergetik egymást. 3.78-as órajelű proci 4.4GHz közelében gond nélkül megy. Újabb Core 2 szériás prociknál sokkal jobb tuning is kihozható, az enyém nagyobb FSB emelést nem nagyon visz. Nem mondanám, h extrém melegedés lenne jellmező a P35-re, átlagos felhasználóknak általában elegendő a tudása.
- memória kompatibilitás? (lentebb a memória)
A későbbi revíziójú P35-ös Gigabyte lapok is (pl. amit belinkeltem) viszik az 1200MHz-es DDR2-es ramokat, de nekem is csak 1066-os ramok vannak benne. (Egyelőre az 1200-es DDR2-es ramok még sokban lennének.) Márka, típusfüggésről nem hallottam. Az az AMD kiváltsága, hmm?
- processzor hűtő kompatibilitás? (lentebb a hűtő)
Passz.. Nekem Zalman van, azt simán ráerősítettem, tudomásom szerint (itt a különféle tesztekben) nem nagyon van olyan hűtő, ami nem lenne kompatibilis, és nem férne el.
A videokártyák mérete engem jobban aggaszt, egy sima régebbi ATX-es házba szorosan férnek csak el, sokszor útban van a HDD.
Na persze a Dominator bordái lehet beleakadnak.. Jól kiválasztottad azokat a ramokat, de szvsz akármilyen hűtőt veszel, mindnél útban lesznek az efféle extra csicsák. :D
- a p45-ös chipset gyorsabb és hidegebb-e? (65nm-es csíkszélesség)
Álljon itt egy teszt, amiben összehasonlították a 965-ös, és a P45-ös alaplapokat. Valahol láttam egy P35, P45 összehasonlítást is, de nem találtam a linkjét, mindenesetre nem sok a külömbség, nem kell izgulni, a P35 nem egy elavult cucc. Energiafogyasztásban is csak tizenakárhány Wattokban mérhető a külömbség.

Ha mindenáron ragaszkodsz a P45-höz, akkor MSI-nek is jó alaplapjai vannak, és kevesebbe kerülnek, mint Gigabyte lapok, bár (talán) nem annyira tuningosak. De ennyivel olcsóbbak is.

És az X48 árából felszabaduló 20ezerből már tellik (akár) normálisabb videokártyára.
Esetleg ha mindent a PH apróhirdetéseiben válogatsz össze, akkor hamarabb eléred az E8400-et, 8500-öt is. ;)
Neked helyben is van, plusz RAID-es is. Alkudj belőle.
Ez meg egy X38-as, két darab 16×-os PCI-E sávval, és szintén 2.0-ás.

Akár a felszabaduló pénzből 2×2 giga ramot is vehetsz, bár egyenlőre még nem nagyon van szükség 3-4 gigára átlagfelhasználóknak.

Ez, illetve ez meg egy HD4870-es tudásával megegyező VGA, csak régebbi szériás, és mivel kétmagos, bő 100W-al többet fogyaszt. Viszont 20ezerrel kevesebbe kerülnek mint a HD4870. ;)

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) yolan válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


yolan
(őstag)

Köszönöm a tartalmas kommentet, sok igazság van benne.
Miután tegnap megírtam a cikket, még jobban beletúrtam magam a témába, s megtaláltam 1-2 választ.
A 90nm-es csíkszélességet a chipset gyártására értettem, s igen, az x38/48 az 90nm-es, ellenben a p45-el, ami 2008 2. negyedévében adták ki, az x48-at pedig az elsőben ha minden igaz.
Hosszas mérlegelés után elvetettem az x48-at, nem éri meg mivel egyhamar se a crossfire-t se a ddr3-at nem használnám ki (amire az x48-at optimalizálták), így tegnap este végül a p45 ds4 vagy ds5 között állt meg a tudományom.
Gondolkodtam azon is hogy ds4 és 4 giga ram, de amint írtad, nem sok alkalmazással tudnám kihasználni.
A hűtő meg amint írtam is, eléggé kétes mi lesz és mikor.
Amint választ kapok a két kinézett alaplap áráról, máris meglesz a végső választás :)
Vidókártya fronton 4850-et szeretnék ha majd egyszer végül oda kerül a sor, s a procival is így vagyok, hogy nem sok különbséget látok a 8400 és a 8500 között, nem úgy mint az áraik között, de ez persze még változhat :)

[ Szerkesztve ]

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#3) syC válasza yolan (#2) üzenetére


syC
(addikt)

Hmm..

Szerintem ha költésghatékony akarsz lenni, akkor a következő cfg-t rakod össze:

giga p45 ds3
e8200(kitesztelt(használan phról)
2x1 ramkit g.skill vagy crucial
ati4850

Rövid leszek. Ez így egy elég ütős konfig, és nagyon olcsó (tudásához képest). esetleg 4850re vehetsz egy AC S1-et, a tuning miatt.

:R

(#4) Puma K válasza syC (#3) üzenetére


Puma K
(veterán)

Szerintem is egy ilyen konfig simán elég lenne. Én is most állok gépvásárlás elött, és én is belemerültem teljesen a tesztekbe és a különféle boltok árlistáiba... Csak ez a fránya forint gyengülés meg a király gazdasági válság az megemeli az árakat... :(((

"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

(#5) yolan


yolan
(őstag)

Még a válság előtt tán 1 hónappal sikerült beruháznom egy p45-ds4-es lapba és 2giga, a cikkben szereplő, corsair ramra.
Tökéletesen megvagyok velük elégedve, egyedül amit fel tudok hozni negatívumként, de ezt sem tapasztalatból, hogy a ramok 1200mhz felett nem szerepelnek valami fényesen. Lehet hogy téves infó, lehet hogy nem. Én nem hajtom 1200-on őket, inkább kisebb időzítésen. :)
És olcsóak is voltak, főleg mostani árakhoz képest :D

Szerk.: csak lapra és ramra volt pénzem, illetve ezekből találtam olyat ami megfelel.

[ Szerkesztve ]

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.