2019. március 25., hétfő

Gyorskeresés

Betegség?!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Felcserélem a betűket. Eléggé komolyan, és egyre sűrűbben.
Eleinte csak az egymás után következő mássalhangzókat, tehát a feszültség helyett sokszor feszültgés-t írtam, a volt helyett votl-ot, az érted helyett érdet-et. Rendszer szerint ami egymás után következett. Mondom, mert biztos magamban gyorsabban mondom a szöveget mint ahogy gépelem, de egyre csak durvult a helyzet. Két egymás után következő szóban cseréltem fel a betűket, de ott is így párokban, tehát ha a két hibás betűt felcseréltem, akkor helyes volt a sorrend. Na tessék, leakartam írni, hogy sorrend, erre mit írtam? hát rossendet...
Mostanában ott tartok, hogy rámszólnak, hogy mit is akartam írni, írjam már le magyarul.

Beszélgettem barátommal, és azt akartam írni, hogy volt gáz erre azt írtam, hogy golt vágz, felemeltem a fejem, mondom ez már nem jó, nincs benne rendszer, vagy csak nem látom át, de akkor is, ez nem az amikor azt írod hogy rétem és társai.. erre meg elsőnek azt írtam, hogy tásrai, komolyan nem értem, most ez mi a tököm? Felemeltem a fejem, és elkezdtem írni a cikket.

Mondták már, hogy biztos fáradt vagyok, oké, hajnali 3-kor elnézem magamnak, de amikor órán a jegyzetben is felcserélem, és alig tudom visszaolvasni, hogy hol is basztam el, és az ott már nem gépelés, nem fáradtság..

Tényleg nem értem, hogy ez mi ez. :(
Valakinek ötlet? Tapasztalat? Vélemény?

Hozzászólások

(#1) Zolaash


Zolaash
(fanatikus tag)

Diszgráfia

Az olvasási nehézséghez gyakran társulhat írási nehézség, azonban a diszgráfiás gyermek nem feltétlenül diszlexiás is! A diszgráfia az agy különböző területeinek nem megfelelő működéséből fakad. Ezek lehetnek a mozgástervezés nehézségei, vagyis az agynak azon része nem működik megfelelően, amelyik azért felelős, hogy a mozdulatokat megszakítás nélkül, folyamatosan végezze (diszpraxia). Ez kapcsolódhat általános ügyetlenséghez és egyes esetekben beszédzavarokhoz is (verbális diszpraxia). Ilyenkor a gyermek bármilyen mozgást képes elvégezni, ami egy egyedülálló betű kialakításához szükséges, de az egész szó leírására már képtelen.

Másik ok lehet a vizuális felfogóképesség csökkenése: ekkor a gyerek az egyes betűket nem a megfelelő helyekre írja, egymás fölé vagy éppen túl távol egymástól. További ok lehet a vizuális memória zavara is, amikor a közvetlen másolás nem okoz problémát, de hallás után a gyermek nem képes felidézni a hangoknak megfelelő formákat.

A térbeli orientáció zavara is írási nehézséget okoz, ilyenkor a gyermek nem tudja előre megjósolni, hogy amit le akar írni, az vajon elfér-e a papíron. Sor- és oldalkihagyások, sor végére bepasszírozott betűk, lekanyarodó sorok jellemzik.

Említésre méltó írásbeli hiányosságok még a betűk felcserélése (pl. gyanús-lyanús, nyuszi-Gyuszi), a különböző betoldási és ki-hagyási hibák (pl. krokodil-korokodil, vagy bicikli-bicili), a sorozathibák (pl. szűrőszőrű, képeskönyv-könyveskép), ezekben az esetekben a szekvenciális szerveződéssel (a dolgok megfelelő sorrendben való látása, felfogása) függ össze.

[ Szerkesztve ]

Nem öregszem. Szintet lépek!

(#2) Fecogame


Fecogame
(PH! kedvence)

Nekem van olyan, hogy először a második betűt írom le először, majd utána rakom be az első betűt, és végül leírom a szót helyesen. Ez is baj? :F

Gyenge a hálózati jel? 4G/LTE antennák, raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#3) yolan válasza Zolaash (#1) üzenetére


yolan
(őstag)

A mozgásommal nem hiszem, hogy lenne gond, imádom a sportokat, és rendszerint ügyes is vagyok bennük elsőre is. Olvasási nehézségek? Napi szinten olvasok több tíz oldalt, könyvben, képernyék, stb. Nem gondolom, hogy ezzel gondom lenne. Audió és vizuális memória, hmm, hát jártam zeneiskolába, hallásommal és a memóriámmal remélem nincs gond, különben kidobtak volna 1 hét alatt :), vizuális, hm, erre mit mondjak, Rorschach-tesztet nem lehet velem csináltatni mert kiskoromban végignéztem szüleim könyvét, utána kamaszként elolvastam, úgyhogy ez bukott, persze az nem is főként vizuális. A sor végére bepaszírozott betűk az helyes, bár ez inkább lustaság, elválasztani lusta vagyok, amikor meg gyorsan írok, jegyzetelek órán, figyeli a tököm, hogy centire befog-e oda passzolni, vagy tömöríteni kell. krokodil-korokodil, ilyesmim soha nem volt, csak ez a betűfelcserélés. :F

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#4) lorenzen válasza yolan (#3) üzenetére


lorenzen
(senior tag)

Én szakemberhez fordulnék.
Egy fórumválasz nem adhat megnyugtató választ a kérdésedre. Távdiagnosztika nem létezik, ezért távdiagnózis sem lehetséges.
Szülő, iskola pszichológus, vagy szakorvos, akiben a legjobban megbízol.

Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)

(#5) puttputt válasza yolan (#3) üzenetére


puttputt
(őstag)

Olvasás alatt a (több oldalnyi) hangos olvasás a meghatározó.
Hogyha ott nincs "felcserélgetősdi", akadozás, akkor talán kisebb mérvű a probléma.
(Lehet, hogy inkább összpontosítás-zavar /lásd. gépelésnél/, elkalandozás...)
Igaz, ez tényleg nem orvosolható "távgyógyítással", de talán vezetnek valamire a "próbálkozások", tesztelések.

[ Szerkesztve ]

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#6) yolan válasza lorenzen (#4) üzenetére


yolan
(őstag)

Mind két szülőm pszichológus, válaszuk, az, hogy 7kor felkelsz, hajnali 2kor lefekszel, és közbe hugyálni állsz fel a géptől.. :DDD

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#7) puttputt válasza yolan (#6) üzenetére


puttputt
(őstag)

A "fáradtságot" nem akartam beírni, mert gondoltam, hülyeség.
Pedig mégsem. :DDD

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#8) yolan válasza puttputt (#7) üzenetére


yolan
(őstag)

Remélem!
Ha tovább rosszabbodik mindenképp felkeresek valakit. :O

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#9) Zolaash válasza yolan (#3) üzenetére


Zolaash
(fanatikus tag)

Csak egy lehetőség volt, szerencsére kizárhatjuk. ;)

Nem öregszem. Szintet lépek!

(#10) Lenry


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

szerintem egyszerűen csak túl gyorsan gépelsz. nálam is előfordul, vannak szavak, amiket egyszerűen mindig rosszul írok le (épp nem jut eszembe egy se :DDD)

ha eddig jól tudtál írni, akkor nem hiszem, hogy most meg egyszerűen elfelejtesz...

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.